Dünya soykırımı izliyor. Gazze'de yaşanan vahşete karşı birçok ülkede yüksek katılımda protestolar düzenlendi. Özellikle İsrail’in hastane bombalaması tepkileri arttırdı. Filistin şimdiye kadar dünyanın her yerinden bu kadar çok desteklenmemişti.

Tabi, insanların desteklemesi devletlerin desteklemesi manasına gelmiyor sonuçta. Amerika ve İngiltere, İsrail’in yanında olacaklarını belirttikten sonra bir çok insan sosyal medyada “Ülkem benim adıma konuşmuyor” diyerek bu duruma karşı çıktı. Ne yazık ki devletlerin çıkarları insanlık onurunun üstünde tutuluyor. Gerçi İsrail, Filistin halkını insan olarak bile görmüyor ve bu rezil düşüncesini açıkça söyleyebiliyor. İsrail’in bu tavrı dünyayı umursamadığını da gösteriyor. Çocukları öldürüp, “Onlar yarın Hamas olacaktı” diyebiliyor. Gazetecileri de öldürüyor ve ABD’de çıkıp “ Gazetecilerin yapığı iş riskli. Bu olay da bunun hatırlatıcısı oldu” diyerek tehdit gibi bir açıklama yapabiliyor. Etnik bir temizlik yapılacak bunu rahatça yapmak istiyoruz der gibi.

Tüm bu olaylara rağmen insanlar ne kadar sesini yükseltse de devletler hiçbir yaptırım uygulamadıkça çözülemez. Avrupa zaten ikiyüzlülüğünü gösterdi. Peki, özellikle Müslüman ülkeler en azından İsrail’le olan ekonomik ilişkilerini askıya alarak bu vahşete dur diyemezler miydi? Kınamalar ve göstermelik hareketlerin hiçbir katkısı yok.