Yazıma 'Bayramda kontrolsüz çok ve hızlı et yemek kalp krizine neden oluyor' diyerek başlayacak ve hekimlerin görüşlerini anlatacaktım.
Daha sonra ise 'Kanseri astım sanan doktora 95 bin TLcezayı (!) ve gelişmeleri dillendirecektim.
Ama, 'Suriyeli gelin düğün öncesi altınlarla kaçtı!' denilince, benim olduğu kadar sizin de ilginizi çekeceğini düşündüğüm için öncelik tanıdım.
Antalya'da bir otelde çalışan işitme engelli 32 yaşındaki B.Y. ile dini nikahla evlenen Suriyeli 22 yaşındaki Fatma Sultan, düğün öncesinde takılan altınlarla kaçmış.
B.Y. ile babası M.Y., tavsiye üzerine Reyhanlı'ya giderek Suriyeli bir kız beğenmiş.
Annesine 3 bin lira 'süt parası' veren baba ile oğlu, kızı ve ağabeyi olduğunu söyleyen Muhammet Sultan'ı alıp Antalya'ya getirip dini nikah sonrasında Suriyeli geline 6 bilezik, yüzük, küpe ve saat almışlar.
Kuyumcudan çıktıktan sonra takıları koluna takan Suriyeli gelin, alışveriş için gittikleri marketin önünden kayıplara karışmış.
Ağabeyi diye tanıtılan kişinin de gelinin muhtemelen kocası olduğu ortaya çıkmış.
Artık yorumunu siz yapın...
İmam nikahını mı ele alacaksınız, yoksa takıları ve kocasının sattığı kadını mı?
Bilemiyorum...
İşte Türkiye'mizin hali...

Dünyadaki üçüncü sağlık sorunu

Dünya Sağlık Örgütü, kısırlığın dünyada en önemli üçüncü sağlık sorunu olduğunu bildirdi.
Yapılan araştırmalar hem kadınlar hem de erkekler için üremenin her geçen gün biraz daha zorlaştığına dikkat çekiyor.
Tüp Bebek uzmanı Op. Dr. Hakan Özörnek, modern yaşamla birlikte geçen yüzyılda 100 milyonun üzerinde olan sperm sayılarının üst sınırının günümüzde Dünya Sağlık Örgütü tarafından 15 milyon olarak belirlendiğini söyledi.
Erkeklerin karşılaştığı sperm azlığının çeşitli nedenleri olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Özörnek, bunlardan bir tanesinin toksinler yani çevresel zararlı etkiler olduğunu bunlar arasında sigarayı, alkolü, uyuşturucu maddeleri saymanın mümkün olduğunu ifade etti.
Özörnek, modern yaşamın getirdiği tehlikeli durumların yani sulardaki atıklar, ağır metaller, hava kirliliği gibi olumsuz etkilerin üreme sağlığını olumsuz etkilediğini belirterek 'Belli hayvansal gıdaların üretiminde kullanılan birtakım hormonlar özellikle erkek vücudunda östrojen hormonuna dönüşerek erkeklerde ciddi biçimde sperm üretimini azaltmaktadır. Yapılan çalışmaların sonuçlarına göre çok da uzak olmayan bir gelecekte tüp bebek yöntemi ile dünyaya gelen bebeklerin sayısı, normal yoldan gebelik sonrası doğan bebeklerden daha fazla olacak' dedi.

Kadınların anne olmasını engelleyenler!

Fransa'da yapılan bir araştırmanın, 2027 yılında Fransa'da çok sayıda erkeğin yardımcı üreme yöntemleri olmaksızın çocuk sahibi olamayacaklarını ortaya koyduğunu söyleyen Op. Dr. Hakan Özörnek, kadınlarda ise artan obezite, stres, evlenme ve çocuk sahibi olma yaşının ilerlemesinin yoğun çalışma hayatı ve kariyerin öncelikli olması gibi sebeplerle çocuk sahibi olmanın aynı şekilde zorlaştığına dikkat çekti.
Op. Dr. Özörnek, 'Sık sık yapılan yanlış diyetler, dengesiz beslenme, sigara ve alkol kullanımı da kadınların anne olmasını engelliyor' şeklinde konuştu.

Bir gün dinlendirin!

Henüz kurban kesmemiş olanlara bir hatırlatma yapayım:
Kurban etinin hemen tüketilmemesini öneren Gizem Köse, 'Kurbanlık hayvan kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir.
İlk 24 saat ölüm katılığı (rigormortis) denilen durum ortaya çıkar.
Bu yüzden et dinlendirilmeli ve bir gün sonra tüketilmelidir.
Aksi halde sindirim problemleri ve pişme zorluğu ile karşılaşılabilir.' diyor.
Etin depolanmasında bazı hatalar yapıldığını belirten Gizem Köse, 'Büyükbaş hayvan etleri soğuk ortamda birkaç gün bekletildikten sonra tüketilmelidir. Büyükbaş hayvan etleri, 0 derecede 7–10 gün bekletildikten sonra tam yumuşamaktadır ve etin lezzeti, kıvamı yerine oturmaktadır. Kurban etini bir gün sonra ve salatayla tüketin.

En fazla 3 ay saklanmalı

Gizem Köse, etin saklanma koşullarının da çok önemli olduğunu belirterek 'Kırmızı et, proteinden zengin olduğundan çabuk bozulma riski vardır.
Bu yüzden saklama koşullarına özen gösterilmelidir.
Buzdolabı poşetinde en fazla 3 gün, buzlukta -4 derecede en fazla 7 gün, derin dondurucuda -32 derecede en fazla 3 ay saklanmalıdır.
Et küçük parçalarda birer yemeklik olacak şekilde poşet ve yağlı kâğıda sarılarak derin dondurucuda saklanmalıdır.
Böylece çözdürme işlemi de kısa sürecek bu da bakteri oluşumunu engelleyecektir. Çözdürme işlemi kalorifer üzerinde, açıkta ya da sıcak suda bekletilerek olmamalıdır. Buzdolabında ya da mikrodalga da çözdürme uygun seçeneklerdir.' dedi.

Sebzeyi ihmal etmeyin!

Kurban Bayramı'nda et tüketimi sebebiyle sebze tüketimi azalır.
Halbuki etin içerisindeki protein ve demirden faydalanmamız için mutlaka yanında yeşillikli sebze ya da salata tüketimi olmalıdır.
Demir emiliminde C vitamini yardımcıdır. Bu yüzden tabağınızın yarısını et yarısını sebze ya da salata ile doldurarak tüketiniz.

Günde yarım litreden fazla süt içmek, kansızlık sebebi

Bağışıklık sistemini güçlendiren sütün kemikleri güçlendirme, dişleri koruma, karın bölgesindeki yağlanmayı engelleme gibi faydaları var.
Fakat günde yarım litreden fazla içince bakın ise kansızlığa neden olabilir.
Dünyaya geldiğimiz andan itibaren süt hep hayatımızda.
Süt ve süt ürünleri, kemiklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan kalsiyum, fosfor, magnezyum ve proteini sağlıyor. Çocukluk dönemi ve yaşam boyunca yeterli süt tüketimi kemiklerin güçlenmesine ve ileriki yaşlarda osteoporoz gibi kemik hastalıklarından korunmaya yardımcı oluyor.

Bu yemekler kilo aldırmıyor

Yazın aldığınız kilolardan kurtulmak ve bunu bir ömür boyu sürdürmek istiyorsanız yapmanız gereken tek şey sağlıklı beslenmek.
Bunun yolu da Akdeniz muftağının prensesi Girit yemeklerinden geçiyor. Ege'nin ilk deneysel-mübadil mutfağının da yaratıcısı Langaza'nın şefi Ece Fenerci, Girit yemeklerinin zeytinyağ odaklı balık ve etin dengeli karışımından oluştuğuna dikkat çekerek, 'Giritliler uzun yaşamlarıyla tanınır. Yemekleri ise sağlıklı olduğu kadar lezzetlidir. Yani yaşamdan tat alırsanız hayatınızı da uzatırsınız' dedi.

Otla sınırlı değil

Bu yıl Alaçatı'da gurmelerin uğrak yeri arasında yer alan Langaza'nın deneysel-mübadil mutfağı nedeniyle her müşterinin kendilerinden tarif istediğini söyleyen Ece Fenerci, 'Girit mutfağının ot ile meşhur olduğu doğru ancak bununla sınırlı değil: Balık ve et arasında muhteşem bir denge vardır.
Zeytin ve zeytinyağ ise baştacıdır' dedi.
Uluslararası bir şöhrete kavuşan Girit mutfağının uzun yaşamın da sırrını barındırdığını söyleyen Fenerci, 'Bunun nedeni tamamen dengeli beslenmede yatıyor. Eğer dengeli beslenmezseniz, yalnızca karnınız doyar o kadar' diye konuştu.

****

MENEKŞE

Başkan Karabağ geleneği bozmadı

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, her yıl olduğu gibi bu Kurban Bayramı'nda da eşi Bahriye Karabağ ile birlikte bayram ziyareti gerçekleştirdi.
Başkan Hasan Karabağ ile eşi Bahriye Karabağ, 7 yıldır gerçekleştirdikleri geleneksel bayram ziyaretlerine Rıza Karakuş'un Muhittin Erener Mahallesi'nde bulunan evi ile başladı. Karakuş ailesi ile bayram sohbeti eden Karabağ, kanser tedavisi gören Rıza Karakuşla bol bol sohbet etti, acil şifalar diledi.
Başkan Karabağ, "Her bayram yapmış olduğumuz ziyaretlerden birini daha yapıyoruz. Rıza kardeşimiz bizim eski dostumuz, arkadaşımız. Onun rahatsız olduğunu duyduk, geldik. İnşallah Allah şifa verir ona. Bizim her Ramazan ve Kurban Bayramı'nda yaptığımız ziyaretlerimiz var. Geleneksel olarak devam edeceğiz. Bundan sonraki süreçte herkese barış içinde bayramlar dilerim" diye konuştu.

***

KILÇIK

*Aşk namaz kılmaya benzer; niyet ettikten sonra etrafa bakılmaz.
*Aşk bir uçurumdan düşmek gibidir, bunun için sevgiliye 'yar' denilir.
*Her yüreğin harcı değildir, dokunmadan sevmek.