Bu yazlık arayışınızda sorunsuz bir tatil geçirmek için yeni uygulamaları ve bilmeniz gerekenleri sizler için detaylandıralım.

Yaz tatili yaklaşırken, tatilini Ege ve Akdeniz'in masmavi koylarında geçirmek isteyen vatandaşlar dikkat! Airbnb, Booking gibi platformlar üzerinden kiralama yapmak isteyenler yeni düzenlemelere uymak zorunda.

1 Ocak 2024'ten itibaren yürürlüğe giren "Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesini Amaçlayan Yönetmelik" ile birlikte yetkisiz kiralamalara yüksek cezalar getiriliyor. Bu nedenle yazlık kiralama işine girişmeyi düşünüyorsanız veya halihazırda kiralama yapıyorsanız bu düzenlemelere mutlaka dikkat edin!

Airbnb

Yeni Düzenlemeler Neler Getiriyor?

Turizm Konutu Belgesi Zorunlu: Eğer 100 günden az süreliğine evinizi kiralamayı düşünüyorsanız artık "Turizm Konutu Belgesi" almanız zorunlu. Bu belgeyi alabilmek için ise oturduğunuz apartman veya sitenin sakinlerinin oy birliğiyle onayı gerekiyor.

Müstakil Konutlar Avantajlı: Yeni düzenlemede özellikle birden fazla konut bulunan binalarda izin alma prosedürü daha zahmetli hale geldi. Dolayısıyla izin belgesi almak daha kolay olan müstakil evler yazlık kiralama açısından avantaj sağlıyor. Bu nedenle, yaz kiralık arayanlar ilan sitelerinde çoğunlukla müstakil konutlara yönelmeye başladı.

Yüksek Cezalar Uygulanıyor: İzinsiz kiralama faaliyetinde ilk yakalanmada 100 bin TL, ikinci yakalanmada ise 500 bin TL gibi yüksek idari para cezaları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Yetkisiz aracılık yapanlar ve yasal olmayan kiralama işlemleri gerçekleştiren kişiler de her sözleşme için 100 bin TL ile cezalandırılıyor.

Popüler Tatil Beldelerinde Durum Ne?

Yeni düzenlemelere rağmen yazlık kiralama fiyatları oldukça yüksek seviyelerde seyrediyor. Lüksleriyle ünlü Bodrum'da villa tipi bir yazlığın haftalık kirası 60 bin liraya kadar çıkarken, Fethiye'de aynı standartlarda bir konut için 30 bin lira civarında bir ücret ödenmesi gerekiyor. Ege kıyılarında ise Çeşme ve Foça'da fiyat artışı dikkat çekiyor. Çeşme'de haftalık kiralar 50 bin lirayı bulabilirken, Foça'da ise 35 bin liradan başlıyor. Akdeniz bölgesinde ise Antalya'da fiyatlar 35 bin liradan başlayıp 100 bin liraya kadar yükseliyor.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yazlık kiralamadan önce mutlaka konutun gerekli izinlere sahip olup olmadığını kontrol edin. "Turizm Konutu Belgesi" olup olmadığından emin olun.

İcradan satılık araba alırken bunlara dikkat etmelisiniz! İcradan satılık araba alırken bunlara dikkat etmelisiniz!

Belgesiz kiralama yapan kişilere veya platformlara itibar etmeyin.

Yasal olmayan işlemlerle karşılaşmamak için haklarınızı bilin ve gerektiğinde tüketici başvuru merkezlerine veya yasal mercilere başvurmaktan çekinmeyin.

Editör: Haber Ekspres