Soğuk Savaş bir ideolojik karşıtlık üzerine inşa edilmişti, doğru. Komünizm-kapitalizm karşıtlığı, Soğuk Savaş yıllarının temel tartışma konusu idi.
    
Ancak Soğuk Savaş'ı soğuk savaş yapan (tersten bakarsak sıcak çatışmaları en alt düzeyde tutan) esas faktör nükleer gücün varlığı ve iki karşıt blok arasında bu gücün dengeli dağılımı idi. Söz konusu "dehşet dengesi", büyük savaşların yaşanmadığı göreceli bir istikrarın inşasında oldukça önemli bir görevi yerine getiriyordu.

* * *
Cumartesi günü ABD'den gelen bir haber, ABD-Rusya Federasyonu eksenli bir güç mücadelesinin yeniden alevleneceği konusundaki kaygıları arttırdı. ABD Temsilciler Meclisi'nde yapılan bütçe oylamasında, 34'e karşı 345 oy ile Rusya Federasyonu'na karşı kullanılmak üzere 3,4 milyarlık bir bütçenin ayrılması ile ilgili yasa tasarısı kabul edildi. 
    
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ise bütçenin büyük oranda, Rusya Federasyonu'nun saldırgan tavırlarına karşı Avrupalı NATO müttefiklerini desteklemek için kullanılacağını ifade etti. 

* * *
Küresel düzeyde bu gelişmeler yaşanırken Türkiye, ekonomisinin kırılganlığını ortaya koyan bir dolar savaşı ile yüzleşiyor. 

Kısa süre önce düşmanlaştırdığı Rusya Federasyonu ile işbirliği arayışında. Şangay İşbirliği örgütüne katılım sözleri daha fazla söyleniyor.
Ancak aynı zamanda, bir başkanlık tartışması aldı başını gidiyor. Rus modeline uygun, güçlendirilmiş bir başkanlık sistemi öneriliyor. Referandum hazırlıkları hız kazanıyor. Bu tartışma, toplumda kutuplaşmayı arttırıyor.
Tarikat yurtlarında canlarımız yitip gidiyor.
Tecavüzlerle anılan bir ülke olduk. Tecavüzü meşrulaştırmaya çalışanlar, hukuksuzluğun hukukunu inşa etmeye çalışıyor.
FETÖ'nün yerini başka tarikatlar dolduruyor. Çark, aynen sürüyor.
PKK boş durmuyor. Bitmeyen terör faaliyetleri ile canlarımızı alıyor.
Bir taraftan ÖTV zamları yapılırken, diğer taraftan akademisyen emeklisi milletvekillerine çifte maaş olanağı tanıyan yasa, ülke büyük bir ekonomik refah içindeymiş gibi meclise getiriliyor.
Dünyanın yeni bir Soğuk Savaş'a sürüklenmekte olduğu görüşü tartışılıyorken, Türkiye, aslında birçok savaşı aynı anda yaşıyor.