Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, bütçede, tarıma ayrılan kaynağın bu yıl da yasanın öngördüğü asgari miktarın altında kaldığını belirtti. Yetkin, yazılı açıklamasında, eylül ayı ile ocak-eylül dönemine ilişkin bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi.
Bütçeye göre, çiftçiye 2015'te doğrudan 10 milyar lira kaynak ayrıldığını, ancak KİT'lerin finansmanı, diğer müdahale alımları, kredi sübvansiyonu gibi kalemler de dikkate alındığında bu miktarın 13,1 milyar lirayı bulacağını ifade eden Yetkin, 'Açıklanan bütçede, tarıma ayrılan kaynak, bu yıl da yasanın öngördüğü asgari miktarın altında kaldı. Geçen yıldan bu yana tarımsal maliyetlerdeki önemli artışlara karşın artış 300 milyon lira gibi sembolik denilebilecek miktarda oldu' değerlendirmesinde bulundu.
Açıklanan rakamlara göre, bütçeden tarımsal desteklemeye ayrılan payın 2015 yılında doğrudan desteklemeler için yüzde 2,1, dolaylı desteklemeler de hesaba katıldığında yüzde 2,8 olacağına dikkati çeken Yetkin, 'Toplam doğrudan ve dolaylı destek miktarı 13,2 milyar liradan 13,1 milyar liraya inecek. Milli gelir açısından bakıldığında ise yine yüzde 1'in çok altında kalacak. Kısacası, Çiftçinin umudu yine başka bahara kalmış bulunuyor' ifadelerini kullandı.


Yeni iş imkanı

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin İzmir Kalkınma Ajansı Destekli projesi için restore edilen eğitim merkezi törenle açıldı. Açılışa; İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, İOSEB Başkanı Zekeriya Mutlu ile Birlik yöneticilerinin yanı sıra İzmirli oda başkanları ile çok sayıda eğitmen ve öğrenci katıldı. Eğitim Merkezi'nin açılış konuşmasında Zekeriya Mutlu projeyi genel hatlarıyla tanıttı.
Projenin içeriğine değinen Mutlu, 'İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, kaliteli eğitim verilmesi amacıyla bu merkezde ve belirlenen proje ortağı 3 meslek lisesindeki (İESOB EML, BUCA EML, Bornova Mimar Sinan EML) atölyeleri, altyapı, eğitim materyallerini, makine ekipmanlarını modernize etmiştir. Gelinen noktada, belirlenen meslek alanlarındaki meslek liselerinden son beş  yıl içerisinde mezun olmuş işsiz gençlerimiz belirlenecektir. Proje ortağı meslek liselerinin eğitimcileri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü uzmanları ve Gediz Üniversitesi akademisyenleri ile birlikte eğitim müfredatı hazırlanacaktır. Öncelikle modernizasyonu tamamlanan merkezde kursiyerler eğitilecek, teorik ve bilgisayar eğitimleri tamamlanacaktır. Merkezdeki eğitim sonrasında proje ortağı meslek liselerinde, modernize edilmiş atölyelerde uygulamalı pratik eğitimleri verilecektir' dedi.
Merkezde ayrıca; Yenilenebilir Enerji, Mobilya Döşeme ve Metal Teknolojilerinden oluşan 3 sektörde 120 işsiz gence bilgisayar uygulamalı eğitimler verilecek. Gençler, piyasanın talep ettiği şekilde nitelikli ara teknik elemanlar olarak kendi sektörlerinde staj ve istihdam olanakları bulabilecek. Toplam bütçesi 764bin 320 TL olan projede İZKA'nın desteği; 687bin 888 TL olurken İESOB Eş finansmanının ise; 76bin 432 TL olduğu belirtildi. Proje 12 ay sürecek ve Nisan 2015'te son bulacak.

Petrol fiyatları 4 yılın en düşük düzeyinde

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nde (OPEC) arzı kısma yönünde bir adım atılmayacağına ilişkin işaretlerle inişe geçen petrol fiyatları dört yılın en düşük düzeyine geriledi. Türkiye 'nin de akaryakıt fiyatlarını belirlemede temel ölçüt olarak kullandığı Brent ham petrolünün varil fiyatı 83 doların da altına gerileyerek yaklaşık dört yılın en düşük düzeyine indi.
Brent petrolünün varil fiyatı 1 dolara yakın gerileme ile 82.98 dolara inerken, ABD ham petrolünün varil fiyatı da 1.15 dolar gerileme ile 80.84 dolara düştü. Brent petrolünün varil fiyatı 22 Kasım 2010 tarihinde 82.34 dolardan işlem görmüştü.
Petrol fiyatının yönünü aşağıya çevirmesinde, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) petrolde talep artış tahminini aşağı çekmesine rağmen, Suudi Arabistan, Kuveyt ve İran gibi OPEC'in en büyük üreticilerin üretimin kısılmayacağına işaret eden açıklamaları da fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu.

Ziraat adını koyacak...

Bank Asya'yı alıp almayacağı günlerce tartışılan Ziraat Bankası'na katılım bankası kurması için izin çıktı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) izni Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre, hakim kurucu ortak Ziraat Bankası ile diğer kurucu ortaklar Ziraat Sigorta, Ziraat Hayat ve Emeklilik AŞ, Ziraat Yatırım Menkul Değerler ve Ziraat Teknoloji tarafından Türkiye'de 300 milyon dolar karşılığı Türk Lirası sermayeli katılım bankası kurulmasına izin verildi. Ziraat Bankası 9 ay içinde bir katılım bankası kurmak zorunda. Sermaye için gereken söz konusu 300 milyon doların tamamının Hazine Müsteşarlığı'ndan karşılanacağı belirtildi. Bunun nedeni ise 'hassasiyetler'. Ziraat'in faizle işlem yapması katılım bankasına da Ziraat'in bu parayı aktarmasından kaçınılıyor. Bu nedenle Hazine'nin 300 milyon doları Ziraat Bankası'na aktaracağı, bu paranın da Ziraat Bankası'nın öz kaynaklarına gireceği yani bilançoda yer alacağı öne sürüldü. Hazine'nin Ziraat Bankası'na kaynağı aktardıktan sonra faiz kaygısı nedeniyle hangi kaynaklardan karşılandığına yönelik bir açıklama yapılabileceği de belirtiliyor.


DİP EKSPRES

Türkiye patron zengini


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından '2023 İhracat Stratejisinde Kayseri Değerlendirmesi' konulu toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan Türkmedya Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, geçmişte yaptığı girişimlerin kendisini bu noktaya getirdiğini söyledi. Sancak, şöyle devam etti: 'Bu başarı örneklerim olmasaydı başkanım beni buraya çıkarmazdı. Amerika'da Türkiye'deki kadar patron yok. Amerika'da kişi başına 1.5 araba düşüyor. Türkiye'de bir kişiye 3 araba düşüyor. Amerika'da bu araçları tamir eden sayı 20. İstanbul'un Çağlayan'ında 50 bin araba tamircisi var. Eczacılık mesleğine bakacak olursak, 25 bin eczane var ve 25 bin eczacı patronu var. Amerika'da 151 bin eczane var, eczane patronu sayısı 20. Orada zincirler var. Burada 40 bin liranın üzerine para kazanan eczacı sayısı 500 tane. En az 25 bin eczacının 10 bini batıktır. Amerika'da bir eczacının ayda 20 bin dolar geliri var. Amerika bu ölçeği genişletti. Bizim de önümüzdeki ihracat hedeflerini yakalamak için ölçeği büyütmemiz lazım. Bunu büyütmek için de ortak olmamız lazım. 500 milyar dolarlık ihracat hedefimiz için önümüzdeki 20 yılda iddia sahibi olmamız için girişimcilerin kayıt altına girmesi lazım.'