İSO Birinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 16'sı Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) üyesi olmak üzere toplam 28 ambalaj firması yer aldı.

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sarıbekir, sektörün ihracat odaklı büyüme hedefiyle çalışmaya devam ettiğine vurgu yaptı.

Geçtiğimiz yılı 4,7 milyar dolarlık ihracat geliri ile tamamlayan ambalaj sektöründeki istikrarlı büyüme, ekonomi çevrelerinde referans olarak kabul gören İSO Birinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesine de yansıdı. Listede, 16'sı Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) üyesi olmak üzere toplam 28 ambalaj firması yer aldı.

Üretimden satışlarda istikrar

Sektörün İSO 500 listesindeki başarısını değerlendiren Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sarıbekir, ambalaj sektörünün küresel ekonomik problemlere rağmen 2019'u en az hasarla atlattığını ifade etti. Zeki Sarıbekir, şunları söyledi:

"2018'de İSO ilk 500'de ambalaj sektöründe faaliyet gösteren 33 firma yer alırken 2019'da bu rakam 28 oldu. Burada sayısal anlamda bir azalma olmasına rağmen üretimden satışları geçen yıl ile aynı seviyede koruduğumuzu görüyoruz. Bu, sektörümüz adına kritik önem taşıyor. Sektörümüz, belirsizlik ortamının hakim olduğu bir yılda ihracatı odak noktasına alarak üretimden satışlarda hız kesmedi."

Hedef 10 milyar dolar ihracat

Zeki Sarıbekir, "Her geçen yıl daha çok ihracat yapmayı hedefliyoruz. Türkiye'de ürettiğimiz ambalajların en az yarısını ihraç edebilmek amacıyla çalışmalıyız. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılını kutlayacağımız 2023'te 30 milyar dolarlık pazar büyüklüğü ve 10 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşacağımızdan şüphem yok." dedi.

Sevindirici

TÜGİAD Başkanı Anıl Alirıza Şohoğlu Enflasyon rakamlarının Temmuz ayında 0,58, yıllık bazda 11,76 olarak açıklanması üzerine yaptığı açıklamada; Yaz aylarında görülen, gıda fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanan olağan yavaşlamanın açıklanan enflasyon rakamlarına göre toplam üzerinde çok büyük bir etkisi olmadığının altını çizdi.

Başkan Şohoğlu sözlerine, açıklanan enflasyon rakamları önümüzdeki dönem için moral vermedi, bu oranın önümüzdeki dönemler için artış eğiliminde olduğu görülmektedir şeklinde devam etti. 

Hazine ve Maliye Bakanı tarafından açıklanan bazı ürün ve hizmetlerde KDV, vergi indirimleri getiren düzenlemenin enflasyon üzerinde frenleyici etkisi olabileceğini belirten Başkan Şohoğlu; piyasayı canlandırıcı, direk etkisi olan, indirimler getiren düzenlemelerin destekleyicisi olduklarını belirtti.

Otomatlarla önlüyor

Çanakkale'de faaliyetini sürdüren Kaleseramik, iş ve işçi sağlığını korumak için Elektral A.Ş'den "Kişisel Koruyucu Donanım Otomatları ve Kontrol Yazılımı" satın aldı.

Elektral A.Ş'den iş güvenliği otomatı alan Kaleseramik, istihdam ettiği yaklaşık 2500 çalışanını iş kazalarına karşı koruma altına aldı. Türkiye'deki ihracatçılar listesinde ilk binde yer alan şirketlerin yüzde 10'unda ürettikleri Kişisel Koruyucu Donanım Otomatı olduğunu dile getiren Elektral A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Erdem Dinçsoy, otomatın neden çok tercih edildiğini açıkladı.

ekonomiye güveni tazeledi

Dünyanın başı çeken ileri ülkelerinde endüstri, yeniden büyüme belirtileri gösteriyor. Çin'de, Euro Bölgesi'nde ve Büyük Britanya'da ekonomik göstergeler net biçimde pozitif bir durumu gösteriyor.

Çin İstatistik Ofisi'nin imalat sanayii için net bir düzelme ortamı gösteren 'satınalma yöneticileri endeksi' (PMI), söz konusu düzelme trendini açıkladıktan sonra, ekonomi dergisi Caixin de bu gidişi doğruladı. Caixin'in, daha çok küçük ve özel endüstri işletmelerine odaklı endeksi, temmuz ayında 52,8 puanla bir önceki ayın 51,2 endeksinin epey üzerine çıkmış görünüyor. Böylece finans piyasalarında dikkatle izlenen konjonktür göstergesi, büyüme sınırı olan 50 puanın daha da üzerine çıktı.

DİP EKSPRES

BeiDou, 5 arayüz denetim belgesini açıkladı

Çin BeiDou Küresel Navigasyon Uydu Sistemi'nin web sitesinde dün 5 çeşit hizmetle ilgili arayüz denetim belgeleri yayınlandı.

Dünya genelinde işletmelerin BeiDou ürünlerini takip etmeleri, kullanmaları ve araştırma çalışmalarına katılmaları amaçlanan projede hedefin BeiDou ürünlerinin daha iyi şekilde tüm sektörlere hizmetler sunması olduğu bildiriliyor.

Sözcüye göre, BeiDou sisteminin esas parçalarının tamamı Çin üretimidir. BeiDou sistemine ait 28 nano navigasyon çipinin seri üretimine geçildiği şu günlerde, bir sonraki aşamada 22 nano çipin de pek yakında seri üretime geçilmesi bekleniyor. Uluslararası standartlarda ileri seviyede bulunan navigasyon çiplerine sahip BeiDou'nun işlevleri bugün çoğu akıllı cep telefonu tarafından destekleniyor.

TikTok ve Wechat'a uygulayacağı yaptırımlara tepki

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, dün yaptığı açıklamada, ABD'nin TikTok ve Wechat gibi Çin uygulamalarını hedefleyen yaptırımlarının ABD'nin sözde "adalet" ve "özgürlük"teki ikiyüzlülüğünü ve tipik çifte standartını ortaya koyduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, kısa süre önce verdiği bir röportajda, Trump yönetiminin kısa süre içinde TikTok ve Wechat dahil birçok Çin uygulamasına yeni yaptırımlar uygulayacağını bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, dünkü olağan basın toplantısında Çin'in ABD'nin bu hareketine nasıl tepki vereceği sorusunu yanıtladı.

Sözcü, "ABD tarafı hiçbir delil sunmadan suç varsayımıyla Çinli şirketleri tehdit etti. Piyasa ekonomisi kurallarını ihlal eden bu davranış, ABD'nin sözde 'adalet' ve 'özgürlük'teki ikiyüzlülüğünü ve tipik çifte standartını ortaya koydu. Bu aynı zamanda Dünya Ticaret Örgütü'nün açıklık, adalet, şeffaflık ve ayrımcılık yasağı ilkelerine aykırıdır ve Çin buna kararlılıkla karşı çıkıyor." dedi.