Aykut Polatlı-Dershanelerin kapatılması yasasını Anayasa Mahkemesi iptal etti. Kapatılan dershaneler, işsiz kalan öğretmenler ve özel okullara dönüştürülen kurumlar için AYM'nin verdiği iptal kararıyla tam bir kaos durumu ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, son bilgilere göre Türkiye'de dersane sayısının 3 bin 550, dersaneye giden öğrenci sayısının 1 milyon 220 bin, görev yapan öğretmen sayısının 53 bin, yardımcı personel sayısının ise 14 bin olduğunu bildirdi. Kaotik ortam tüm bu bileşenleri etkiliyor.


'Duruma sebep olanlar hesap vermeli'

Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Türk Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Merih Demir bu soruna neden olanların hesap vermesi gerektiğini belirtti.
Türk Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Merih Demir, dershanelerin bazılarının özel okula dönüştüğünü hatırlatarak, 'Bakan Bey de konuyla igii bir açıklama yaptı. Gerekçeli ve gerekçesiz bir kararımız yok ama B planımız hazır dedi. Türkiye'de sınav sistemi ortadan kaldırılmadan çok aceleyle alınmış bir kararın yanlışlığı zaman içerisinde ortaya çıktı. Dershane açığını biz okullarda kurslarla kapatmaya çalışıyorduk. Orada da bu kursların açılamadığını ve yetersiz olduğunu hepimiz gördük. Alınan kararın okulların fiziki şartları ortadayken uygulanamayacağı aşikardı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim konusunda bir planı olmadığı da ortaya çıkmıştır. Sınav sisteminin yürürlükte olduğu bir yerde, bunu kaldırmadan atacağınız her adım, dershaneleri ortadan kaldırmak akıl dışıdır. Buna sebep olan kişiler hesap vermelidir. Yarattıkları sorunu çözmeleri gerekir.

'Hükümetin hıncının zararını eğitimciler çekiyor'

Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Bahri Akkan da eğitim sistemini AKP hükümetinin kaotik hale dönüştürdüğünü söyledi. Dershanelerin sınav odaklı bir sistemin kurumları olduğunu, dolayısıyla kaldırılamayacağını ve sistem değiştirilmeden atılacak her adımın sorunlara neden olacağını belirtti. AKP hükümetinin bir hınç içerisinde eğitim sistemine verdiği zararı eğitimciler, öğretmenler ödüyor. Kapanan dershanelerden çıkarılan öğretmenler ne yapacak? O kadar öğretmenin işsiz kalmasına sebep olanlar aynı şekilde telafi etmeliler' dedi.


'İşsiz öğretmenlere yenileri eklendi'

Eğitim-İş 2 Nolu Şube Başkanı Ömer Lütfi Değirmenci ise kapatılan ve dönüştürülen dershanelerdeki öğretmenlerin sonunun belli olmadığını dile getirdi. Değirmenci, 'İşsiz kalan öğretmenler sonlarının ne olacağını bilmiyorlar. 100 bin işsiz öğretmen varken dershanelerde çalışan 50 bin öğretmen de bu sayıya eklendi. Dönüştürülen dershanelerin ise AYM tarafından iptal edilen yasa dolayısıyla gelecekleri ve ayakta durup duramayacakları önemli bir sorun olarak karşımıza çıktı. AKP hükümeti yaptığı icraatlarla eğitim sistemini tam bir kaosa çevirdi' dedi.
Editör: Haber Merkezi