Dünyanın önde gelen ilaç şirketlerinden GlaxoSmithKline (GSK), bir zamanların popüler mide ilacı Zantac ile ilgili açılan davalarda toplamda 2.2 milyar dolar tazminat ödemeyi kabul etti. Zantac, 1983 yılında Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmış ve mide yanmaları ile ülser tedavisinde yaygın olarak kullanılmıştır. 1988 yılında dünyanın en çok satan ilacı unvanını elde eden Zantac, yıllık 1 milyar doları aşan satış rakamlarıyla dikkat çekmiştir. Türkiye'de de 2000'li yıllarda sıkça kullanılan bu ilaç, büyük bir müşteri kitlesine ulaşmıştı.
Zantac’ın piyasadan çekilmesi ve tazminat talepleri
FDA, Zantac'ın etken maddesi ranitidine'in zamanla kansere yol açabileceği şüphesinin ortaya çıkması üzerine 2020 yılında ilacın piyasadan çekilmesi kararını almıştı. Bu karar sonrasında Zantac'ın yanı sıra jenerik versiyonları da satıştan kaldırılmıştı.
FDA kararının ardından, ilacın en büyük pazarı olan ABD’de Zantac kullanan hastalar, tazminat talepleriyle mahkemeye başvurdu. Dava sürecinin ilerlemesiyle birlikte, davacı sayısı 80 bini buldu.
GSK'dan açıklama: Anlaşma sağlandı
The Times’da yer alan habere göre, GSK, çarşamba akşamı borsa kapandıktan sonra yaptığı açıklamada, 2.2 milyar dolar karşılığında davanın düşmesi konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu. GSK’nın ödeyeceği tazminatın ne kadarının davacılara dağıtılacağı henüz açıklanmadı. Ancak kaba bir hesapla, bu miktarın davacı başına yaklaşık 27.500 dolar olduğu belirtiliyor.