Açlık sınırı, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken asgari gıda harcaması tutarı anlamına gelir. Açlık sınırı, çalışan ve biri 0-6, diğeri 6-15 aralığında iki çocuğa sahip aileye göre hesaplanır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından ailenin alması gereken günlük kalori miktarı önceden belirlenmiş, bu kalori alımı için ihtiyaç duyulan gıdalar saptanmıştır. Açlık sınırı, bu gıdaların parasal karşılığıdır.
Yoksulluk sınırı ise gıdaya ek olarak giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık gibi ihtiyaçlar için yapılması zorunlu harcamalar tutarı anlamına gelmektedir. Türk-İş'in açlık ve yoksulluk sınırı ile ilgili Temmuz 2019 istatistikleri birkaç gün önce yayınlandı. Buna göre, açlık sınırı 2075 TL, yoksulluk sınırı 6759 TL.
Asgari ücretin 2020 TL olduğu düşünüldüğünde, asgari ücretin açlık sınırının da altında kaldığı netlikle görülüyor. Asgari ücretin de altında çalışmaya mahkum milyonlarca insanın varlığı düşünüldüğünde sorunun büyüklüğü daha da ortaya çıkıyor. Tüketici Hakları Derneği'nin verilerine göre ülkemizde yaklaşık 16 milyon insan açlık sınırının altında yaşıyor. Bir başka ifadeyle Türkiye'nin % 20'si açlık sınırının altında... Yoksulluk sınırının altında ise 48 milyon insanımız var. Kriz büyük...