Sosyal medyada ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ ve ‘kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret' suçlamalarıyla tutuklanan tarihçi-akademisyen Çiğdem Bayraktar Ör’ün tutukluluğuna itiraz edildi. Ör’ün sağlık durumuna dikkat çeken avukat Hüseyin Ersöz, dilekçede “Tutukluluk hâli, müvekkilin mevcut sağlık durumu göz önüne alındığında, geri dönüşü mümkün olmayan sağlık risklerine yol açabilecek niteliktedir” dedi.
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, 30 Ocak Perşembe günü tarihçi-akademisyen Çiğdem Bayraktar Ör’ün sosyal medya platformu X'te yayımladığı bir gönderi hakkında soruşturma başlattı.
Ör, soruşturma kapsamında 31 Ocak’ta Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı.
Buradaki işlemlerinin ardından Anadolu Adalet Sarayı'na götürülen akademisyen, savcılıkta ifadesini verdi ve ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla tutuklanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine gönderildi.
Ör, çıkarıldığı mahkemede ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasından tutuklanmasından tutuklandı.
13 günden beri tutuklu bulunan tarihçi-akademisyen Çiğdem Bayraktar Ör'ün avukatı Hüseyin Ersöz, tutukluluğa itiraz başvurusu yaptı.
Müvekkilinin, yakın zamanda burun ameliyatı geçirdiğini ve hâlen tıbbi takip ve özel bakım gerektiren bir sağlık durumuna sahip olduğunu kaydeden Ersöz dilekçede, “Öyle ki müvekkil cezaevinde dahi nefes almasını oldukça güçleştiren slikon koruyucu/destekleyeciler kullanmaktadır. Tutukluluk hâli, müvekkilin mevcut sağlık durumu göz önüne alındığında, geri dönüşü mümkün olmayan sağlık risklerine yol açabilecek niteliktedir” ifadelerini kullandı.
Ersöz, müvekkilinin 67 yaşındaki babası Ali İhsan Bayraktar'ın Bursa Şehir Hastanesi’nde yoğun bakımda entübe durumda olduğunu belirterek şunları kaydetti:
“Şeker hastası olan ve son dönemde böbrek yetmezliği şikayetleri gelişen Ali İhsan Bayraktar'ın durumu, kızının tutuklanmasına bağlı yaşadığı üzüntü nedeniyle ağırlaşmış, 4 gündür entübe durumda tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Müvekkilimizin babasının sağlık durumu oldukça kritik olup, müvekkilimizin babasını belki de son kez görebilmesi, ölçülü olmayan tutuklama tedbirinin sonlandırılmasıyla mümkün olabilecektir.”
Soruşturmayı yürüten İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan başvuruda, savcılığın resen tutukluluğu sona erdirmesi ya da Sulh Ceza Hakimliği’nin talebi değerlendirmesi istendi.
Çiğdem Bayraktar Ör ne demişti?
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Anabilim Dalı alanında doktorasını tamamlamış İstanbul doğumlu akademisyen Çiğdem Bayraktar Ör, 29 Ocak 2025'te, sosyal medya platformu X üzerinden yayımladığı bir gönderide Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve Cumhur İttifakı hükümetini eleştiren bir yazı kaleme aldı.
Yazıda 21 Ocak Salı günü Bolu Kartalkaya'da 78 kişinin hayatını kaybettiği otel yangını üzerinden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a seslendi ve şu ifadeleri kullandı: “İnsanlar çoluk çocuk kar ayazında cayır cayır yanarken yine işini yapmadığı açıkça belli, sorumsuz ve denetimsiz, hala istifa etmeyen Turizm Bakanı.”
Bu yazı, X'in paylaştığı açık kaynak verilere göre 1,8 milyon kez görüntülendi.
Demirören Haber Ajansı’nın ulaştığı ifadesinde tutuklu akademisyenin, “Ben 29 Ocak 2025 tarihli paylaşımı Bolu'da meydana gelen otel yangınında oğlumun arkadaşının ailesinin vefat etmiş olması nedeniyle bu olaydan duyduğum üzüntü ile yaptım” dediği belirtildi.