Aydın'da her geçen yıl etkisini artıran tarımsal kuraklık, 2025 üretim sezonu için endişeleri büyüttü. Aydın Valiliği koordinasyonunda alınan kararla, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı tarım arazilerinin yalnızca yarısına su verileceği, diğer yarısına ise su sağlanamayacağı duyuruldu.
Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, bu kararın üreticilere önceden bildirilmesi gerektiğini belirterek, "Mümkünse Aydın, Doğal Afet kapsamına alınmalı ve üreticilerimizi rahatlatacak tedbirler hızla devreye sokulmalıdır" dedi.
Barajlardaki su seviyesi kritik düzeyde
Mehmet Kendirlioğlu, Devlet Su İşleri, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, ilçe müdürlükleri ve Ziraat Odası başkanlarının katılımıyla yapılan toplantılar sonrası bu kararın alındığını belirtti. Kemer, Çine Adnan Menderes ve Adıgüzel barajlarında 2024 üretim sezonuna kıyasla yarı yarıya daha az su bulunduğunu ifade eden Kendirlioğlu, "Bu planın sahada uygulanmasının ciddi sorunlar yaratacağını defalarca dile getirdik ancak DSİ, teknik olarak farklı bir çözümün mümkün olmadığını bildirdi" dedi.
Ekonomik etkiler ağır olacak
Aydın’da tarım arazilerinin yüzde 50’sinin boş kalacak olmasının büyük ekonomik kayıplara neden olacağını vurgulayan Kendirlioğlu, "Üreticilerimiz zaten artan girdi maliyetleriyle mücadele ederken bir de su kısıtlamasıyla karşı karşıya kaldı. Bu durum tarımsal üretimi ve hayvancılığı derinden etkileyecek" şeklinde konuştu.
Acil önlem alınması gerektiğini belirten Kendirlioğlu, şu önerilerde bulundu:
Aydın’ın Doğal Afet kapsamına alınması ve üreticilere destek sağlanması,
Dalaman Çayı’nın Kemer Barajı’na bağlanması projesinin hızlandırılması,
Vahşi sulama yöntemlerinin terk edilerek modern sulama teknolojilerine geçilmesi.
Tarımsal kuraklığın sadece çiftçileri değil, tüm Aydın halkını etkileyeceğini belirten Kendirlioğlu, "Bu süreç, gıdaya erişimi zorlaştıracak ve ciddi ekonomik sorunları beraberinde getirecek. Yetkililerin acil önlem alması şart" dedi.