Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda Türkiye'nin iç ve dış gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Terörsüz Türkiye ve Terörsüz Bölge hedeflerini yineleyen Bahçeli; Türk dünyasında iş birliği, Avrupa'daki toplumsal hareketler ve Orta Doğu'daki gelişmelere değindi. Bahçeli, İsrail'de Arap partilerinin de yer alacağı bir hükümet kurulması çağrısı yaparak “Kudüs İttifakı” önerisini dile getirdi.
Terörsüz Türkiye ve Terörsüz Bölge vurgusu
Türkiye'nin bölgede güven ve istikrarın sağlanmasında rol üstlenmesini istediklerini belirten Bahçeli, Terörsüz Türkiye ve Terörsüz Bölge hedeflerinin hayata geçirilmesinin tarihi önem taşıdığını söyledi.
Bahçeli, terörün sona ermesiyle kardeşlik, barış ve huzurun güçlenmesini beklediklerini ifade ederek Türk dünyasında birlik çağrısı yaptı. Bu hedefleri “Türk ve Türkiye Yüzyılı” vizyonuyla ilişkilendiren Bahçeli, Türk birliğinin önemine dikkat çekti.
Türk dünyasında iş birliği çağrısı
Bahçeli, Ankara'da 30 Ekim 2026'da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı 13. Zirvesi'nde alınan kararları değerlendirdi. Zirvenin ortak bildirisindeki iş birliği başlıklarının üye ülkelerin huzur, güvenlik ve refahına katkı sağlayacağına inandığını belirtti.
Türk devletleri arasındaki ekonomik, teknolojik, kültürel, askerî ve siyasi ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Bahçeli, ortak bir gelişme stratejisiyle hareket edilmesi çağrısında bulundu.
Konuşmasında Hazar ve Akdeniz'den Issık Gölü ve Van Gölü'ne, Bakü'den İzmir'e uzanan coğrafi ve kültürel bağlara değinen Bahçeli, Türk dünyasının dilde, fikirde ve işte birlik anlayışıyla hareket etmesini istedi.
Avrupa'ya göçmen karşıtlığı ve İslamofobi eleştirisi
Avrupa'da Fransa'da başladığını belirttiği toplumsal hareketlere ve diğer ülkelere yayılan gösterilere değinen Bahçeli, şiddet olaylarının kamu düzenini ve toplumsal huzuru bozduğunu söyledi.
Avrupa Birliği'nin temel hak ve özgürlükler konusundaki hassasiyetini üye ülkelere de hatırlatması gerektiğini savunan Bahçeli, Avrupa'da göçmen karşıtlığı, İslamofobi ve Türkofobi üzerinden siyasi kazanç sağlanmaya çalışıldığını ileri sürdü.
Bahçeli, ekonomik sıkıntılar, artan maliyetler ve azalan sosyal refahın Avrupa toplumlarındaki toplumsal gerilimi artırdığı değerlendirmesinde bulundu.
Mekke Ortak Savunma Anlaşması'na destek
Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasında 7 Ağustos 2026'da Mekke'de imzalanan Ortak Savunma Anlaşması'na da değinen Bahçeli, anlaşmanın bölgesel iş birliği ve dayanışma açısından önem taşıdığını söyledi.
Bahçeli, tarafların askerî imkân ve yeteneklerinin konuşlandırılması da dahil olmak üzere birbirlerine destek olmasını öngören anlaşmanın TBMM'nin gündeminde olduğunu belirtti. Sivil kayıpların önlenmesi ve saldırganlığın sona erdirilmesi amacıyla anlaşma hükümleri çerçevesinde imkânların kullanılmasını istedi.
Bahçeli'den İsrail için “Kudüs İttifakı” çağrısı
Konuşmasının Orta Doğu'ya ilişkin bölümünde İsrail'deki siyasi tabloyu değerlendiren Bahçeli, seçim sonuçlarının hiçbir siyasi partinin ülkeyi yönetecek çoğunluğu elde edemediğini gösterdiğini ileri sürdü. Arap partilerinin güçlü bir konum elde etmesini de dikkat çekici olarak nitelendirdi.
Bahçeli, bu tablonun İsrail'de toplumsal uzlaşının güçlendirilmesi için bir fırsat oluşturabileceğini savundu. Arap partilerinin de yer aldığı bir hükümet kurulmasının İsrail'de toplumsal barışa ve bölgesel istikrara katkı sağlayabileceğini ifade etti.
ABD Başkanı Donald Trump'ın ve uluslararası Yahudilik kuruluşlarının böyle bir hükümet oluşumunu desteklemesi gerektiğini söyleyen Bahçeli, bu yaklaşımın Filistin'e yönelik barış çabalarında yeni bir aşama oluşturabileceğini belirtti.
Bahçeli, İran ve Yemen dahil bölgesel çatışmaların çözümüne katkı sağlayabileceğini savunduğu bu önerisini “Kudüs İttifakı” olarak adlandırdı ve Arap partilerinin de temsil edildiği bir hükümet kurulması çağrısını yineledi.




