Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, son dönemde kamuoyunda tartışmalara yol açan ve bazı teğmenlerin mezuniyet töreninde gerçekleştirdiği kılıçlı yemine dair açıklama yaptı. Bakan Güler, disiplin anlayışlarının her zaman ön planda olduğunu vurgulayarak, soruşturmanın sürdüğünü belirtti.

Bakan Güler, "Toplum olarak 25 Kasım’a kadar sabırla beklememiz gerekiyor. Türk Silahlı Kuvvetleri olarak bu tip olaylara bakışımızda disiplin anlayışımız birinci planda. Şu anda disiplin süreci devam ediyor ve nihai kararı Yüksek Disiplin Kurulu verecek" şeklinde konuştu. Teğmenlerin kılıçlı yemini sonrası başlatılan soruşturma, kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı.

Spor salonunda kaza: Kandemir suç duyurusunda bulundu
Spor salonunda kaza: Kandemir suç duyurusunda bulundu
İçeriği Görüntüle

İsrail’e karşı iç cephe vurgusu

Bakan Güler, İsrail ile olası bir çatışma durumu üzerine de açıklamalarda bulundu. "İsrail Türkiye’ye doğrudan saldırır mı?" sorusunu yanıtlayan Güler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iç cephe vurgusuna katıldığını belirterek, "İç cephemiz her zaman güçlü olmalı. Barış ortamında dahi iç cepheyi korumak ülkemiz için çok önemli" dedi. Güler, "Elbette İsrail saldırabilir. Cumhurbaşkanımız böyle bir tehlike görmese bu konuda açıklama yapmazdı" ifadesini kullandı.

Terörle mücadele ve PYD’ye ağır zayiat

Bakan Güler, Türkiye’nin terörle mücadelesine de değinerek, Suriye’de PKK'nın uzantısı PYD'ye yönelik operasyonların sonuçlarına dikkat çekti. Güler, "PYD'ye çok ağır zayiatlar verdirildi" diyerek, terörle mücadelenin kararlılıkla devam ettiğini belirtti. Ayrıca, TUSAŞ saldırısında hayatını kaybedenlerin intikamının alındığını ifade etti.

"Terör örgütleri silah bırakır mı?" sorusunu da yanıtlayan Güler, "Hiçbir terör örgütü silah bırakmak için kurulmaz, ama silahları bıraktırabiliriz. Bizim ve güvenlik güçlerinin görevi, terör örgütlerine silah bıraktırmanın yollarını bulmaktır" şeklinde konuştu.

ABD’nin Suriye’den asker çekme kararı

Bakan Güler, ABD'nin Suriye'deki askerlerini çekip çekmeyeceği konusundaki soruya da yanıt verdi. "Trump, başkanlığı döneminde üç kez Suriye'den asker çekilmesi talimatı verdi. Bu sefer de benzer bir durumu bekliyorum ve Trump’ın Suriye'den Amerikan askerlerini çekebileceğini değerlendiriyorum" dedi.

F-16 ve Eurofighter Typhoon alımları

Milli Savunma Bakanı, Türkiye'nin hava gücünü artırmaya yönelik olarak F-16 Viper alımlarına ilişkin gelişmeleri de paylaştı. Güler, "Amerikalı dostlarımızla ilişkilerimiz çok olumlu, 40 F-16 Viper almak istiyoruz ve bu konuda sözleşmeler imzalandı. Ayrıca, 40 Eurofighter Typhoon uçağı alacağız" dedi. Almanya'nın uzun süre bu satışa karşı çıktığını belirten Güler, "Ancak, NATO müttefiklerimiz İngiltere, İtalya ve İspanya'nın desteğiyle Almanya da sonunda olumlu yanıt verdi" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA