İZMİR EKSPRES

Balon festivalinin deneme uçuşları başladı

Abone Ol
Esin Gençel- E&A&B Havacılık tarafından 09-20 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek organizasyonun görsel sunumu, dün yapıldı. Balon, haftasonu İnciraltı'nda ve Gündoğdu'da İzmirliler'in huzuruna çıktı. Halka açık sunum, her iki gün de güvenlik ve hava şartlarının elverişliliğine göre gerçekleşti. Türkiye'nin ilk balon pilotu olan Bilge Ezel ile balon ve balon festivali üzerine konuştuk. 1984 yılında balonun Türkiye'ye gelmesi ile balon pilotluğuna başladığını belirten Ezel, "1988-89 yıllarında Sultan Süleymen balonu yaptıran ve Türkiye'de uçuran Molcolm Forbes'in ekibinde yer aldım. 1989 yılında Malcolm Forbes tarafından onur konuğu ülke ve onur konuğu pilot olarak dünya balon pilotu olarak lanse edildim.  Bu festivali, 1987-89 yılları arasında arasında yapmayı planladık. Uzunca yıllar bunun üzerine çalışmalar yaptık. 1987 yılında Türkiye'de Kapodokya'da ilk kez balon turizmini başlattık. Bu başlangıçla beraber balon festivalleri üzerine çalışmalarımıza devam ettik. Son 7 yıl içerisinde balon festivali ile ilgili tüm fizibilite ve alt yapı çalışmalarını yaptık. 2012 yılının Eylül ayında gerçekleştirmek üzere tüm çalışmalarımızı bitirmek üzereyiz. Sponsorlarla görüşmelerimiz sürüyor ayrıca daha çok destek bekliyoruz. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Valisi Cahit Kıraç'a destek ve katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Ayrıca EXPO ve İZKA yöneticilerine teşekkür ediyoruz. İzmir'in marka şehir olma sürecinde bu festivalin görsel bir şov, etkinlik ve İzmir'e yakışan br festival olacağını düşünüyorum. İzmir bir balon festivali merkezi haline gelecek. Bergama ve Efes'i çok önemsiyoruz. Efes dünyaca tanınan bir yer. Balon turizmi ile buranın tanıtımına katkıda bulunacağız. Yapacağımız festival tüm dünyada tanıtılacak, tüm dünyaya naklen yayınlanacak böylece İzmir'in bilinirliği ve tanılırlığı da artacak. Festivalimizin son 3 gününde ise İstanbul'da olacağız" dedi.


1500 yabancı konuk


Festivalin ekonomik açıdan da büyük bir getirisi olduğunu belirten Ezel, "Balon festivali diyip geçmemek lazım. Çünkü İzmir'de hem istihdam yaratacak hem de dünya ülkelerinden gelen 1500 civarında konuğumuz olacak. Festival kapsamında 150 civarında personel çalışacak. Yaklaşık 500 tane de gönüllü çalışanımız olacak. 1987 yılında kardeşim Hasan ile beraber Kapadokya'da balon turizmine başladığımızda dünyaya bu etkinliği duyurduk. Kapadokya'nın tanıtımına büyük katkı sağladık. Bergama, Efes ve Torbalı metropolis ile doğal uygarlıklar müzesi olan İzmir'e özellikle kuruvaziyer turizmle gelen turistleri bu tür etkinliklerle çok daha fazla çekmek mümkün. Aynı zamanda balon festivallerinin düzenli takip edici meraklıları da bu festivale katılacak. Bu festival çocukların ve ailelerin katıldığı aynı zamanda turizm açısından büyük gelirler sağlayan bir etkinlik olacak. Festivalimiz dünya balon festivalleri arasında yer alacak. Deklerasyon yapmadığımız halde yaklaşık 44 ülkeden 90 civarında katılmak isteyen var. Hedeflerimiz içerisinde EXPO ülkelerini de davet ederek onlara öncelik tanımak var. Bununla da EXPO sürecine bir katkı sağlamak istiyoruz. Balon festivali ile görsellik, bilinirlik açısından EXPO'ya katkı sağlamak istiyoruz. İzmir'in farklı bir yüzü ile bu desteği sağlayacağız. Şu an Almanya, Brezilya ve Fransa gibi ülkelerden talepler var. Haziran ayına kadar bu ülkeler belirlenecek. Festivalede çok farklı balonlarımızda olacak. Örneğin arı şeklinde ve benim yıllar önce uçurduğum Kanuni Sultan Süleyman'ın balonunu getirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

6 yılın hava koşulları incelendi

Festival tarihini seçerken son 49 yılın hava koşullarının ortamasını aldıklarını ifade eden Ezel, "Son 6 yıldır, 9-20 Eylül tarihleri arasında ekip olarak sabah saatlerinde uçuş bölgelerine giderek gerekli olan teknik olan verilerle tespitler yaptık. Balonlar metoralojik şartların uygun olduğu, rüzgar ve yağışın olmadığı havalarda uçarlar. Dolayısıyla bizim de uçuşlarımız sabah, akşam ve gece pırıltısı adını verdiğimiz şovlar olacak. Bu şovlar İzmir'de Kondon, İnciraltı ve Bostanlı'da gerçekleşecek. Festivalimiz sadece balonlarla sınırlı kalmayacak aynı zamanda paraşütle atlama gibi farklı etkinliklerimiz de olacak. Ayrıca engelliler için engelsiz bir festival organize ediyoruz. Ana temamız ise dostlut ve barış olacak. Tüm balonların üzerinde Türkçe ve İngilizce olarak Atatürk'ün 'Yurtta Barış, Dünyada Barış' sözü yer alacak" dedi.