Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen fon soruşturması kapsamında “Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet” ve “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma” suçlamalarıyla tutuklandı.

Soruşturma kapsamında ifade veren Kaya'nın eşi İlyas Kaya ile eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül hakkında ise yurt dışına çıkış yasağı ve düzenli imza yükümlülüğü şeklinde adli kontrol tedbirleri uygulanmasına karar verildi.

Tutuklama kararı verildi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terörizmin Finansmanı ve Aklama Suçları Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında Fatma Betül Sayan Kaya, İlyas Kaya ve İbrahim Ömer Gönül şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrıldı.

İfade işlemlerinin ardından savcılık, Fatma Betül Sayan Kaya'yı iki ayrı suçlamayla tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hâkimliğine sevk etti. İlyas Kaya ve İbrahim Ömer Gönül için ise adli kontrol talebinde bulunuldu.

Hâkimlik, Fatma Betül Sayan Kaya'nın tutuklanmasına, diğer iki isim hakkında da adli kontrol tedbirleri uygulanmasına karar verdi.

İzmir afetlere ne kadar hazır?
İzmir afetlere ne kadar hazır?
İçeriği Görüntüle

Soruşturmanın odağında fon ve hisse işlemleri var

Soruşturma, SPK tarafından tasfiye edilen fonlar ve sermaye piyasalarındaki işlemlere ilişkin yürütülüyor.

Savcılığın hâkimliğe gönderdiği sevk yazısında, Özata Denizcilik Sanayi ve Ticaret AŞ'nin (OZATD) hisselerindeki işlemlere ilişkin SPK raporuna yer verildi. Yazıda, Kaya'nın hisse fiyatını veya yatırımcı kararlarını etkileyebilecek kamuya açıklanmamış bilgilere sahip olduğu yönünde değerlendirme bulunduğu aktarıldı.

Sevk yazısında ayrıca Tera Grubu'nun OZATD hisselerinde şirket ve fon bazında yoğun alım gerçekleştirdiği belirtildi. Kaya'nın ifadesinde Tera Grubu yöneticilerinden Erdin Özel ile geçmişten gelen tanışıklığının bulunduğunu ve yatırım sürecinde görüşmelerinin sürdüğünü, grubun Yönetim Kurulu Başkanı Emre Tezmen ile de görüştüğünü söylediği kaydedildi.

Hisse satışının zamanlaması incelendi

Sevk yazısındaki değerlendirmelere göre OZATD hissesindeki yükseliş Nisan 2026'da başladı. Fonların tasfiye kararının 17 Eylül 2026'da alındığı, Kaya'nın ise Nisan ayında aldığı hisseleri 16 Eylül'de devrettiği belirtildi.

Yazıda, hisselerin piyasada satılmak yerine virman yoluyla Tera Yatırım Menkul Değerler AŞ'ye aktarıldığı ve bedelin aynı gün Kaya'nın hesabına geçtiği ifade edildi.

Savcılık yazısında, normal takas sürecinin T+2 olduğu, söz konusu işlemde ise bedelin T+0 kapsamında aynı gün hesaba geçtiği değerlendirmesine yer verildi. Bu işlemler ve görüşmeler, savcılığın tutuklama talebine dayanak gösterdiği hususlar arasında sıralandı.

İlyas Kaya ve eski SPK Başkanı'na adli kontrol

Hâkimlik, İlyas Kaya ile eski SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül hakkında yurt dışına çıkış yasağı ve düzenli imza yükümlülüğü uygulanmasına karar verdi. İki isim, adli kontrol tedbirleri kapsamında serbest bırakıldı.

Soruşturma kapsamında Kaya'nın savunmasına ilişkin Medyascope'un aktardığı haberde, yatırım kararını kendi iradesiyle aldığını, herhangi bir yönlendirme veya özel bilgi almadığını ve suçlamaları kabul etmediğini söylediği bildirildi.

Tutuklama kararı, hakkındaki suçlamaların kesinleştiği anlamına gelmiyor. Soruşturma ve yargı süreci devam ediyor; Kaya hakkındaki iddialar yargı kararıyla kesinleşmiş değil.

Kaynak: Haber Merkezi