Bulimia Nervoza, psikiyatrik bir rahatsızlık olarak tanımlanır ve halk arasında "kusma hastalığı" olarak da bilinir. Bu rahatsızlık, bireylerin düzenli olarak aşırı yeme davranışı sergileyip ardından bu durumu aşırı egzersiz, kusma veya başka yöntemlerle telafi etmeye çalışmasıyla karakterizedir. Kişi kısa süre içinde çok fazla yemek yer, bu süreçte yeme kontrolünü kaybeder. Aşırı yemenin ardından ise genellikle kusma, müshil kullanma veya lavman gibi yöntemlerle yediklerini vücuttan atmaya çalışılır.

Anoreksiya Nervoza ve Bulimia arasındaki fark

Anoreksiya Nervoza, aşırı zayıflama çabası ve yetersiz kalori alımı ile tanımlanırken, Bulimia Nervoza aşırı yemek yeme, ardından ise bu yiyecekleri vücuttan atmaya çalışma şeklinde tanımlanır. Anoreksiya, kilo alma korkusu ile ilişkilidir, ancak Bulimia’da kişi genellikle kilo kaybından ziyade aşırı yemek yediğinde suçluluk duygusu hisseder.

Bulimia Nervoza kimlerde görülür?

Bulimia Nervoza'nın kesin bir nedeni bulunmasa da, hastalığın gelişimine katkı sağlayan faktörler arasında genetik, zorbalığa uğrama, travmatik yaşantılar, zihinsel sağlık problemleri, stres, kültürel etkiler ve düşük benlik saygısı yer alır. Ayrıca, rekabetçi sporlar yapan kişilerde de bu rahatsızlık daha yaygın görülebilir.

Ege Üniversitesi'nde Kadınlar Günü etkinliği: Kadın sağlığına dikkat çekildi Ege Üniversitesi'nde Kadınlar Günü etkinliği: Kadın sağlığına dikkat çekildi

Bulimia Nervoza belirtileri

Bulimia Nervoza belirtileri şunları içerebilir:

  1. Yiyeceklerle aşırı ilgili olma ve yiyecek tüketimine takıntı,
  2. Yiyecekleri hızlıca yeme ve sonra tuvalette gizlice kusma,
  3. Zorlayıcı egzersiz yapma,
  4. Uzun süre aç kalma,
  5. Depresyon ve anksiyete,
  6. Ağızda diş çürükleri, kronik boğaz ağrısı, adet düzensizlikleri,
  7. Sosyal izolasyon ve aşırı vücut şekli kaygısı.

Bulimia Nervoza sonuçları

Bulimia Nervoza tedavi edilmediğinde, fiziksel sağlık üzerinde ciddi etkiler yaratabilir. Yaygın sonuçlar arasında:

  1. Adet düzensizlikleri veya yokluğu,
  2. Su-tuz-mineral dengesizlikleri,
  3. Kalp sorunları,
  4. Mide delinmeleri,
  5. Bağırsak hasarları ve bağırsak sarkması sayılabilir.

Bulimia Nervoza tedavisi

Bulimia Nervoza tedavisi, psikoterapi, beslenme danışmanlığı, aile terapisi ve gerektiğinde ilaç tedavisi kombinasyonunu içerebilir.

Psikoterapi: Kognitif ve davranışsal terapiler, kişinin sağlıklı bir ilişki kurmasını sağlamak amacıyla kullanılır. Kognitif terapi, kişinin düşünme biçimini değiştirirken, davranışsal terapi ise aşırı yeme ve çıkarma davranışlarını değiştirmeye yönelik çalışır.

Beslenme Danışmanlığı: Yeme bozuklukları konusunda uzman bir diyetisyen ile çalışarak, kişinin sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmesi sağlanır.

Aile Terapisi: Aile ve yakın çevre desteği tedavinin önemli bir parçasıdır ve tedavinin uzun vadede başarılı olmasına katkı sağlar.

Muhabir: Sümeyra ERDOĞUŞ