İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın seçim vaatlerinden biri olan 25 bin sosyal konut projesinin ilk adımı olan Egeşehir Menemen Konutları, büyük bir heyecanla tanıtıldı. Bu projeyle, özellikle alt ve orta gelir grubundaki İzmirlilerin uygun fiyatlarla ev sahibi olmaları hedefleniyor. İlk etapta Menemen'de 3 bin 100 konutun inşa edileceği bu projede, konutlar uygun ödeme koşulları ve düşük taksitlerle sunulacak.
Egeşehir Menemen projesi tanıtıldı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Egeşehir Menemen Konutları'nın tanıtımında önemli açıklamalarda bulundu. Tugay, "Konut bir lüks, yatırım aracı veya rant kapısı değildir. Konut, temel bir insan hakkıdır" diyerek, İzmir'deki bu projeyle, devlete ve halka güveni yeniden tesis edeceklerini belirtti. Tugay, İzmir'den Türkiye'ye örnek bir proje başlatıldığını vurguladı.
Yeşil alanlar ve modern sistem
İzmir'deki ekonomik sıkıntıların ve konut krizinin çözülmesine yardımcı olmayı amaçlayan Egeşehir Menemen Konutları, ilk etapta 3 bin 100 konut inşa edecek. Proje, sosyal ve yeşil alanları, modern altyapı sistemleriyle tasarlanmış olup, yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor. Ayrıca, konutlar 120 ay vade ve uygun taksitlerle satışa sunulacak.
Başvuru süreci ve ödeme koşulları nasıl?
Proje kapsamında başvurular yarından itibaren alınmaya başlanacak. Başvurular için Egeşehir Menemen Konutları Başvuru Formu üzerinden başvuru yapılabilecek. Projede, 1+1, 2+1 ve 3+1 daire seçenekleri mevcut. Fiyatlar, 1+1 daireler için 15 bin TL'den, 2+1 daireler için 22 bin TL'den ve 3+1 daireler için ise 28 bin TL'den başlıyor.
Farklı Ödeme Seçenekleri Sunuluyor
Proje, ekonomik koşulları göz önünde bulundurarak, vatandaşlara üç farklı ödeme seçeneği sunuyor:
- Peşin ödeme için yüzde 10 indirim.
- Yüzde 30 peşinat ve 120 ay vade seçeneği.
- Yüzde 20 peşinat, 4 ara ödeme ve 120 ay vade seçeneği.
Bolca sosyal alanlar olacak
Egeşehir Menemen Konutları, 350 bin metrekarelik inşaat alanında 3 bin 100 konut inşa edilecek. Ayrıca, 45 bin metrekare sosyal ve yeşil alan, 115 bin metrekare rekreasyon alanı, spor tesisleri, sağlık birimleri ve kreş gibi sosyal donatılar da projeye dahil edilecek.
Başvuru şartları neler?
Başvuru için herhangi bir önkoşul bulunmamakla birlikte, öncelik kriterlerine göre, İzmir'de ikamet süresi, engelli birey, şehit yakını veya gazi olma gibi durumlar dikkate alınacak. Bu öncelikler, başvuru sırasına göre puanlama sistemiyle belirlenerek öne çıkan gruplar belirlenecek.
2 yıl içerisinde teslimatı yapılacak
Egeşehir Menemen Konutları'nın inşaat süreci hızla başlayacak. İlk etapta 400 konut için temel Mayıs 2025'te atılacak. İkinci etap ise Temmuz 2025'te, üçüncü etap Eylül 2025'te ve dördüncü etap Kasım 2025'te başlayacak. Tüm inşaatların 2 yıl içinde tamamlanması ve dairelerin teslim edilmesi planlanıyor.
Geleceğe yönelik sürdürülebilir yapılar
Egeşehir Menemen Konutları, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine uygun olarak inşa edilecek. Çevre dostu yapılar, yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak tasarlanacak. Ayrıca, afetlere dirençli binalar inşa edilerek, bölgenin güvenliği en üst düzeye çıkartılacak.
Ulaşım ve konum avantajları
Projenin konumu da ulaşım açısından oldukça avantajlı. Egekent 2 durağına 1,5 kilometre mesafede olan proje alanı, Çiğli'ye 10 kilometre, Menemen ilçe merkezine ise yalnızca 4 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Ayrıca, proje alanına İZBAN, ESHOT otobüs hattı ve dolmuş hattı gibi ulaşım seçenekleri ile rahatça ulaşılabilecek.
Toplum odaklı yaşam alanı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, projede sosyal yaşam alanlarına büyük önem veriyor. Proje içerisinde, çocuk oyun alanları, fitness salonu, basketbol sahası, sosyal donatılar ve ticari alanlar bulunacak. Halk Ekmek, Yuvamız İzmir gibi projelerle ise, bölge halkına ekonomik destek sağlanacak.
"Konut krizini gidermek için bir adım atmaya karar verdik" Konut hakkının önemine değinen, ulusal ve uluslararası sözleşmelerden örnekler veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, "Bugün seçim öncesinde verdiğimiz 25 bin sosyal konut vaadinin ilk etabı için bir aradayız. Belediye bu işi niye yapsın, yapabilir mi sorularının aklınızda oluştuğunu biliyorum. Her şeyden önce neden yaptığımızı sizlere söylemek isterim. Biliyorsunuz barınma hakkı en temel insan hakkıdır. Konut hakkı, Birleşmiş Milletler Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi'nde Ekonomik Sosyal Kültürel Haklar Sözleşmesi'nde ifade edilmiş. Anayasamızda da Konut Hakkı başlıklı 57'nci maddede 'Devlet, şehirlerin özelliklerini ve çevre şartlarını gözeten planlama çerçevesinde konut ihtiyacını karşılayacak tedbirleri alır, ayrıca toplu konut teşebbüslerini destekler' denmiştir. İşte bu sorumlulukla özellikle son zamanlarda çok daha belirgin bir şekilde yaşadığımız konut krizini gidermek için bir adım atmaya karar verdik. İştirakimiz olan Egeşehir AŞ'yi görevlendirdik" dedi. "İnsanlar aylık gelirleriyle bile kira ödeyemiyor" Konut kredilerinin yüksek olması ve ödeme zorlukları nedeniyle konut sahibi olmanın zorlaştığına değinen Başkan Tugay, "İnşaat maliyetlerindeki artışlar, konut satış ücretlerinin yüksekliği, üretilen konutların belli bir gelir grubuna yönelik olması konut krizini derinleştirdi. Günümüz küresel ekonomisinde konut bir birikim aracı olarak ön plana çıkarken barınma ikinci plana atılmış durumda. Konut bir finansal araca dönüştü. Uluslararası verilere göre ödenen kira, hane gelirinin yüzde 30'unu geçmemelidir. Ama insanlar aylık gelirleriyle bile kira ödeyemiyor" diye konuştu. "Türkiye'de güvenli bir çatı altında yaşamak kimsenin lütfuna bağlı olmamalı" 2010-2022 yılları arasında ülke genelinde konut fiyatlarının yüzde 91 oranında arttığını söyleyen Başkan Tugay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu oranla Türkiye, dünya ülkeleri arasında konut fiyatının en çok yükseldiği beşinci ülke oldu. 2022'den bugüne fiyatlar daha da arttı. Diğer yandan TÜİK verileri incelendiğinde konut inşaat ruhsatlarında özel sektörün payının yüzde 92,3, kamu sektörünün payının yüzde 6,3, kooperatiflerin payının ise yüzde 1,4 olduğu görülüyor. Bu veriler Türkiye'de konut üretiminin büyük ölçüde özel sektöre bırakıldığını gösteriyor. Biz ise tüm kamunun, yerel yönetimlerin de dahil olmak üzere sorumluluk alması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kendi arsalarımız ve kendi bütçemizin gücüyle insanlarımıza sosyal konut yapmayı bir görev edindik. Menemen'de 3 bin 100 konutu vatandaşlarımıza uygun şartlarda ödeme imkanıyla sunma kararını verdik. Türkiye'de güvenli bir çatı altında yaşamak kimsenin lütfuna bağlı olmamalıdır."
"Kaynaklar barınma hakkı için değil rant için kullanıldı"
Kamunun kaynaklarının belirli bir azınlığın servetini büyütmek için kullanılmasını eleştiren Başkan Tugay, bunun en somut örneğinin de Kur Korumalı Mevduat (KKM) olduğunu belirtti. Sadece iki yılda bu sistem için Hazine ve Merkez Bankası'ndan tam 48 milyar dolar ödendiğini vurgulayan Tugay, "Bu paranın büyük kısmı, zaten zengin olan küçük bir azınlığın cebine aktarıldı. Oysa bu 48 milyar dolarla 972 bin sosyal konut inşa edebilirdik. 3 milyondan fazla vatandaşımızı güvenli ve nitelikli konut sahibi yapabilirdik. Ama bu tercih edilmedi. Konuta bir insan hakkı olarak değil, bir yatırım ve rant aracı olarak bakılıyor" şeklinde konuştu.
"Türkiye'ye örnek olacak bir proje olacaktır"
Konutun bir lüks, yatırım aracı ve rant kapısı olmadığını bir kez daha vurgulayan Başkan Tugay, "Konut temel bir insan hakkıdır. İzmir'de bunu yaptığımız işlerle göstereceğiz. İzmirlileri ev sahibi yapmak istiyoruz. Uygun bir finansman modeli geliştirdiğimize inanıyoruz. Asgari ücrete endeksli bir planlama yapıldı. Olağanüstü enflasyona karşı taksit artış oranında üst limiti yüzde 30 olarak belirledik" dedi. Amaçlarının sadece konut değil insanlara yaşam alanı oluşturmak olduğunu belirten Tugay, "İnsanlarımızın nitelikli bir ortamda yaşamalarını sağlamak istiyoruz. Hem çevreci hem sosyal olanaklar açısından yeterli hem de güvenlik açısından sorunu olmayan atmosferler oluşturacağız. Bir ülkenin gelişmişliği gökdelenleriyle değil insanlarının huzur içinde yaşayacağı yuvalarıyla ölçülür. İzmirlilere, bu konutlarda oturacak vatandaşlarımıza şimdiden hayırlı olsun. Burada sadece bir bina yapmayacağız. Aynı zamanda devletle halkın tekrar birbirine kavuştuğu, halkın devlete güveninin tekrar tesis edildiği bir sistem kuracağız. Bir tür dayanışma geliştirdiğimize inanıyorum. Türkiye'ye örnek olacak bir proje olacaktır" ifadelerini kullandı.
"Somut ve tarihi adımlar atacağımıza inanıyorum"
Başkan Tugay, toplantının soru cevap bölümünde de konuştu. Büyükşehir Belediyesi'ne ait arsayı satmak yerine halkın yararına kullanmayı seçtiklerini belirten Tugay, konutta sürdürülebilir finansman modelinin yeni konutların yapımı için kaynak oluşturabileceğini söyledi. Alanda deprem riski açısından her türlü çalışmanın yapıldığını da belirten Tugay, projenin devamı için "30 ilçemizde buna benzer projeler yapacağımızı söylemek isterim. En az 10 ilçemizde benzer rezerv alan üzerinden çalışmalar devam ediyor. Sadece metropol değil. Şehrin her alanında sağlıklı ve dengeli, çevreyle uyumlu yaşam alanları oluşturmayı planlıyoruz. Hiçbir bölgemizi dışarda bırakmayacağız. Altyapı, trafik, ulaşım ve kentsel dönüşümü çok önemsiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu hedeflerle ilgili somut ve tarihi adımlar atacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.