Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) 38. İzmir Olağan Kongre heyecanı devam ediyor. Blok liste ile gerçekleşecek seçimde oy kullanımına geçilmeden önce il başkan adayları Şakir Başak ve Şenol Aslanoğlu delegelere seslendi.

ASLANOĞLU: SİZDEN KORKAN, SİZİN GİBİ OLSUN
Adaylık konuşmasına iktidara yönelik eleştirilerde bulunan Aslanoğlu, “Bazen neden ilk kongreyi İzmir’de yaptığımızı soruyorlar. Takvim açıklanır açıklamaz Sayın Genel Başkanımıza ‘ilk il kongresini İzmir’den yapmalıyız’ dedim. İzmir, tüm ülkeye umur olmalı. Çünkü İzmir, umudun şehridir. İzmir, on yıllardır yerel iktidar olduğumuz kent. Tüm yerel idarelerin bir gözü hep İzmir’dedir. 28 Mayıs’tan sonra AKP ve yalakaları, topyekun bir savaş başlattılar. Muhalif olan ne varsa onlara savaş başlattılar. Kafasını kaldıran herkese terörist yaftası yapıştırıp onlara engel olmaya çalışıyorlar. Seçilmiş milletvekilini meclise sokmuyorlar. Baskılar ve yalan dolan kasetlerle bizleri yıldıracağını sananlar… Dimdik ayaktayız. Sizden korkan, sizin gibi olsun. Bitecek bir gün bu zulüm. Bir gün mutlaka yeneceğiz. Yürüyeceğiz yeniden yaratılmanın coşkusuyla. Yürüyeceğiz çoğala çoğala. Bunların faşizan baskıları devam etse de biz mücadele etmeye de am edeceğiz. Korkmuyoruz sizden. Bu mücadeleyi verebilmek için çok çalışacağız” dedi.


“AYİNESİ İŞTİR KİŞİNİN LAFA BAKILMAZ”
Yaptıklarının yapacaklarının teminatı olduğu mesajını veren Aslanoğlu, “Göreve geleli 8 ay oldu. Çok çalıştım.  Göreve geldiğimiz ilk günlerde deprem oldu. Hem İzmir’de çalıştık hem de Osmaniye’de çalıştık. Seçim başladı, 1 saniyesini boş geçirmedik. Seçim bitti, delege seçimi başladı. Bin 254 mahallede, 30 ilçede seçimlerimizi bitirdik. Adaylığımı açıkladığım dönemde sizlere ‘Şahit misiniz çok çalıştığıma’ diye sormuştum. Şahidiz demiştiniz. Normal şartlarda görev başlayanlar bir yerel seçim bir genel seçim bir kongreyi anca görür. Ama biz neredeyse hepsini gördük. Başkan seçilirsem hem genel seçimleri hem yerel seçimleri hem kongreleri görmüş olacağım. Gittiğim ilçelerde de adayın bana görev verirseniz çok çalışacağım demesi önemli değildir. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Çalıştım mı diye sordum. Çalıştın dediler. Bu, bütün yorgunluğu unutturuyor” ifadelerini kullandı.


YENİLENMELİYİZ
Parti içine yönelik eleştiri de yapan Aslanoğlu, “Yenilenmeliyiz. Süreci en başından beri haykırdım. Bu partinin genel başkanlık sorunu yoktur. Bu partinin daha verimli çalışmaya ihtiyacı vardır. Biz dimdik Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun arkasındayız. Adaylığımı açıkladığım törende en çok çalışanımızın o olup olmadığına şahit misiniz diye sormuştum. Oradakiler Kemal Kılıçdaroğlu’dur demişti. Dost da düşmen da İzmir’deki birliği görüyor” diye konuştu.


DELEGE SÇEİMLERİNİ Mİ KONUŞACAĞIAZ GELECEĞİ Mİ?
Geleceğin dünyasının bugünden çok daha farklı olacağını ve konuşulması gerekenin onlar olduğunun altını çizen Aslanoğlu, şunları söyledi; “CHP, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk siyasi partisidir. Bu parti 100 yaşına boşuna girmedi. Bu partiyi var eden kadın kollarımız, gençlik kollarımız… Gelecek yüz yıllarda neler olacak, biz neler yapacağız? Torunum CHP üyesi olduğunda onu nasıl bir CHP bekliyor? Geçmişle gurur duyuyoruz ama hep geçmişten bahsedemeyiz. Gelecekten ve 22. Yüzyıla yön verecek teknolojilerden bahsetmeliyiz. 2100 yılında ortalama sıcaklık 1 derece daha yükselecek. Bunun büyük bir problem olduğunun farkında değil miyiz? üstleneceği öngörülüyor. İçme Suyu Miktarı Artacak Su insan hayatı için inanılmaz bir öneme sahip. Birçok Afrika ülkesi ciddi manada su sıkıntı çekmekte. Hatta rivayetler, ilerleyen yıllarda potansiyel su savaşları çıkacağı yönünde. Susuz yaz filmi İzmir Urla Bademler köyünde çekilmişti. Filmde su için kavga eden iyiler ve kötüler vardı. İyiler ve kötülerin su savaşına hazır mıyız? Bu konuda uzun uzun konuşmayı düşünüyor muyuz? Yoksa delege seçimlerini konuşmaya devam mı edeceğiz. Yapay zekâ, enerji üretimine büyük katkı sağlayacak Biz bu dünyanın neresinde olacağız. Bu dünyanın içinde olmalı Türkiye. Gençlerini yurtdışına kaçıran değil, herkesi yaşadığı yerde doyuran ve mutlu eden bir Türkiye olmalı. Bunun için yol çizmeliyiz, yol açmalıyız. Bunun için kafa yormalıyız. Hızla gelene, hazır olmalıyız. Genç kardeşlerim bugün dünden daha çok etkin olacak. Onlara yol açmalıyız. Gençliğin dinamizmine, yaratıcılığına yol vermeliyiz. Gençlik gelecek, gelecek CHP.”

BAŞAK: BU SESE VE ÇIĞLIĞA ALIŞKIN DEĞİLSİNİZ BİLİYORUM
Sokaktan kopuk bir siyaset yürütüldüğünü ifade ederek konuşmasına başlayan Başka, “Korkma! 100 yıllık bir mirasın üzerinde oturuyoruz. Burada siyaset yapıyoruz. Buna ne kadar layığız dönüp kendimize bakmalıyız. Ben konuşurken bu sizin sesiniz ve çığlığınız. Bugün bu çığlığın, mücadelenin sesi olmak için karşınızdayım. Ömrümün yarısını CHP’de doldurdum. Elbette insanlar mücadele ederken yanlışları ve eksikleri olur. Hata yapabilirler. Ancak ilkesel hatayı siyaset affetmez. CHP için bedel ödemişlerin ruhunu sızlatmamak lazım. Bana ‘Neye güvenip aday oluyorsun’ dediler. Örgütüme ve örgütümün adalet duygusuna güveniyorum. Bu sese ve çığlığa alışkın değilsiniz biliyorum. Bu sokağın ve halkın sesi. Bugün tarihi bir sorumlulukla karşınıza çıktım. İlk defa il başkan adayı oldum. Durumumuz, konumumuz… Herkes dönsün önce kendine sonra sokaklara da sonra da örgütün heyecanına baksın. Aynı şeyleri tekrar edip farklı sonuçlar beklemek ahmakların işidir. Ben asla örgütümün başını yere eğdirmedim. Örgütümün dışında da kimsenin önünde eğilmem” diye konuştu.


“ONLARI DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞIRKEN BİZ ONLAR OLDUK”
Parti içi özeleştiri yapan Başak, partinin kendi içinde mevcut iktidara benzemeye başladığını belirtirken üstü kapalı il mevcut yönetimi de eleştirerek “Biraz önce çarşaf listeyi mi yoksa sanal dünyayı mı takip edeceğiz… Biz nerede yaşıyoruz? Şu anda mıyız yoksa 50 sene öncesinde mi? İlke ve adalet olarak sorgulayın kendinizi. İzmir, CHP’nin kalesidir deniliyor. 25 yıldır burada verilmiş mücadeleden gelen biri olarak söylüyorum.25 yıldır burada iktidarız. Yüzde 50’yi geçemiyoruz. Kale Kayseri’dir. Yüzde 70’i geçtiğin yerdir. Bizim bir eksiğimiz var. Değişim örgütün çarkından başlamalı. 22-23 yıldır bu iktidar bir yoksulluğu yarattı, bu yoksullukla bu ülkeyi dizayn etti. Maalesef biz onları değiştirmeye çalışırken biz onlar olduk. Bugün bu kongrede 617 delegenin 67 tanesi bana imza verebildi. Niye vermediniz diyemedim. Bu tarihi bir kongre. Ben açlığın ne olduğunu çok iyi biliyorum. Sokağın, halkın insanıyım. Bu halk bugün 22 yıldır aynı iktidarı seçiyorsa bir problem var .Bu problem de bizde. Biz gidemiyorsak, onlar kendileri bizde görmüyorlarsa sorun bizde. Broşür dağıtarak insanları ikna edemiyoruz. Sokaktaki insan kendini bizde görmüyor. Yüzde 25’i geçemiyoruz. İşte ben o yüzden aday oldum. Daha iyisini yapmak istiyorum. Ben önceki il başkanı arkadaşlarımın yapmadıklarını yapmaya geliyorum” dedi.

Parti Kurultayında Meral Akşener'den Bayrağı Devralan Dervişoğlu Parti Kurultayında Meral Akşener'den Bayrağı Devralan Dervişoğlu


“BUNU YAPMADIKÇA CHP’Yİ İLERİDE KARANLIK GÜNLER BEKLİYOR”
CHP’de yenilenmenin ve değişimin şart olduğunun altını çizen Başak, şunları söyledi; “Siyasi yaşanmışlıklarından örnekler de veren Başak, “Ben bu halka ulaşmalıyım. İstersen sen insanlara ulaşma yolunu bulursun. Yeter ki sen mücadele et. Ben bir Atatürkçü olarak mücadele ediyorum. Üzgünüm ama söyleyeceğim. Burada hangimiz bu noktada yatıp kalıyoruz? Birisi ‘aman ben karışmayayım’ diğeri ‘aman ben zarar görürüm’ diyor. Böyle Atatürkçülük ve devrimcilik olmaz. İl delegeleri… Bu tarihi görev sizin. Ben sadece uyarımı yapıyorum. Biz bunu yapmadıkça CHP’yi ileride karanlık günler bekliyor. Ben değil biz diyenlere ihtiyaç var. Artık örgütün iktidarı olması gerektiği için karşınızdayım. Takdir delegelerin. Her türlü ön seçim. Ve ben bunu mücadelesini vereceğim”

İl başkan adaylarının konuşmasının ardından oylamaya geçildi. İki listeli seçimde il başkan adaylarının listelerinde şu isimler yer aldı:

Editör: Haber Ekspres