CHP Sözcüsü Müslim Sarı, YENİ Parti Sözcüsü Zeynel Emre'nin CHP ile herhangi bir iş birliği olmadığı yönündeki açıklamasına yanıt verdi. Sarı, Üsküdar'da iş birliği yaptıklarını, Adalar'da da benzer şekilde hareket ettiklerini belirterek, Emre'nin açıklamasını "bu süreci sabotaj etmek" olarak nitelendirdi.

Sarı ayrıca Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın CHP'den istifasının ortak kararla alındığı yönündeki iddiayı yalanladı ve "Kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır" dedi.

CHP Sözcüsü Müslim Sarı, partisinin genel merkezinde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sarı, CHP'nin kongre sürecinin daha önce açıklanan takvim doğrultusunda ilerlediğini söyledi.

Sarı, CHP'li belediyelerde yaşanan istifalara ilişkin de partisinin elindeki rakamları paylaştı.

Sarı'nın verdiği bilgilere göre CHP'nin 416 belediye başkanından 122'si bugün itibarıyla partide kaldı. Bunların 7'si büyükşehir, 1'i il, 101'i ilçe ve 13'ü belde belediye başkanı.

Sarı, CHP'den ayrılarak AKP'ye geçen belediye başkanı sayısının 38 olduğunu belirtti. Bu belediye başkanlarının 2'sinin büyükşehir, 1'inin il, 32'sinin ilçe ve 3'ünün belde belediye başkanı olduğunu söyledi.

Sarı ayrıca CHP'den istifa ederek YENİ Parti'ye geçen belediye başkanı sayısının 173 olduğunu ifade etti.

CHP'nin seçilmiş 6 bin 517 belediye meclis üyesi bulunduğunu belirten Sarı, bugün itibarıyla 2 bin 453 belediye meclis üyesinin CHP'de kaldığını söyledi. Sarı, diğer üyelerin bir bölümünün bağımsız kaldığını, bir bölümünün AKP'ye, bir bölümünün ise YENİ Parti'ye geçtiğini belirterek sayıların değişken olduğunu ifade etti.

"2028 İÇİNE SARKMIŞ BİR SEÇİMİ ERKEN SEÇİM KABUL ETMEYİZ"

Erken seçim tartışmalarına ilişkin soruyu da yanıtlayan Sarı, 2027 yılında bir seçim beklediğini söyledi.

Sarı, "2027 yılının bir yerinde Türkiye'nin seçime gideceğini, bu seçimin 2028'e kalmayacağını düşünüyorum" dedi.

2028 yılına taşan bir seçimi erken seçim olarak kabul etmeyeceklerini belirten Sarı, seçime kısa süre kala alınacak bir kararın "erken seçim" olarak nitelendirilmesine destek vermelerinin mümkün olmadığını söyledi.

Sarı, "Anayasayı yorumlayarak 'Seçimlerden bir hafta önceki pazar bile karar alındığı sürece erken seçimdir' demek vatandaşı kandırmak olur. Bunu asla kabul etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

CHP'DEN 790 BİN ÜYENİN İSTİFA ETTİĞİ AÇIKLAMASI

Sarı, CHP'den şimdiye kadar 790 bin üyenin istifa ettiğini de açıkladı. İstifa edenlerin bir bölümünün başka bir partiye üye olmadığını belirten Sarı, İstanbul İl Başkanı'nın kim olacağına ilişkin değerlendirmenin 24 Eylül'de yapılacak Merkez Yönetim Kurulu toplantısında ele alınacağını söyledi.

ZEYNEL EMRE'YE "İŞ BİRLİĞİ" YANITI

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ndeki sayısal dengelere dikkat çeken Sarı, YENİ Parti'yi sorumlu hareket etmeye çağırdı.

Sarı, CHP'nin belediye meclis üyesi sayısıyla AKP ve MHP'nin birlikte hareket edebilecek belediye meclis üyesi sayısının birbirine yaklaştığını belirterek, sayının kendi ifadesiyle yaklaşık 136'ya 153 olduğunu söyledi.

CHP'nin sayısı içinde Kent Uzlaşısı kapsamında DEM Partili olarak siyaset yapan bazı meclis üyelerinin de bulunduğunu belirten Sarı, İstanbul'daki bazı büyükşehir belediye meclis üyelerine yönelik başka partilerden girişimler olduğunu söyledi ve Kartal'ı örnek gösterdi.

Sarı, İstanbul'da olası bir seçim durumunda CHP ile ayrışmadan birlikte hareket edilmesi gerektiğini savundu.

"CHP'nin kurumsal kimliği içinde olan arkadaşlarımın, her ne kadar kafaları, ruhları başka bir siyasal partide olsa da birlikte hareket etme zeminini oluşturmamız gerekiyor" diyen Sarı, bu zeminin bozulmasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Sarı, Üsküdar'da iş birliği yaptıklarını ve Adalar'da da aynı şekilde hareket ettiklerini belirtti.

CHP'nin 21 Eylül'de yaptığı açıklamaya göre, Adalar Belediye Meclisi'ndeki başkan vekilliği seçimine YENİ Partililerle yapılan iş birliği sonucunda katılmama kararı alınmış ve seçim 23 Eylül'e ertelenmişti.

Sarı, Adalar'daki süreçte YENİ Parti ile birlikte kararlar aldıklarını belirterek, seçim sürecinin ertelenmesi konusunda da ortak hareket edildiğini söyledi.

Sarı, YENİ Parti Sözcüsü Zeynel Emre'nin "Bizim butlanla hiçbir işimiz olmaz. Hiçbir yerde işbirliğimiz yok" açıklamasına ilişkin ise şu ifadeleri kullandı:

"Üsküdar'da iş birliğimiz oldu. Şimdi biz aynı şeyi Adalar'da da yapıyoruz, bundan sonra da yapmak istiyoruz. Biz bunu yaparken YENİ Parti Sözcüsü'nün kalkıp 'Ne iş birliği kardeşim? Butlanla iş birliği mi yapacağız?' demesi bu süreci sabotaj etmektir."

MANSUR YAVAŞ'IN İSTİFASININ "ORTAK KARAR" OLDUĞU İDDİASINA YANIT

CHP Sözcüsü Müslim Sarı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın CHP'den istifasının ortak karar sonucu alındığı yönündeki iddiaya da yanıt verdi.

Nefes Gazetesi'nin internet sitesinde Fatih Ergin imzasıyla yayımlanan "İstifanın perde arkası" başlıklı haberde, Yavaş'ın CHP Sözcüsü Müslim Sarı ile kahvaltıda bir araya geldiği ve istifa kararının bu görüşmede ortak olarak alındığının öne sürüldüğü belirtildi.

Gürlek fon soruşturmasının nasıl başladığını anlattı
Gürlek fon soruşturmasının nasıl başladığını anlattı
İçeriği Görüntüle

CHP tarafından yapılan açıklamada ise söz konusu iddia yalanlandı. Açıklamada, yakın zamanda böyle bir kahvaltı buluşmasının gerçekleşmediği ve istifa kararının ortak karar olduğu yönündeki iddianın gerçeği yansıtmadığı belirtildi. İddianın CHP Sözcüsü Sarı ile CHP'li belediye başkanı Yavaş'ın rutin görüşmelerinden birine dayanıyor olabileceği ifade edildi.

Açıklamada, "Ayrıca yine haberde belirtilen 'istifa kararının ortak karar olduğu' kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır" denildi.

Kaynak: Haber Merkezi