Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, 32 yıl önce 33 yazar, ozan, düşünür ve otel personelinin yakılarak öldürüldüğü Sivas katliamına ilişkin davalardan hüküm giyenlerin tahliye edildiğini açıkladı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, Sivas (Madımak) katliamı davasında hüküm giyenlerin tahliye edildiğini belirterek, sosyal medya hesabından bu tahliyelere tepki gösterdi.
“Aileler ve tüm insanlık, 32 yıldan beri Madımak katliamı davalarında adalet beklerken bu katliamda adı geçenler birer birer tahliye ediliyor” diyen Karasu, şunları söyledi:
“Düzmece davalarla içeri atılan onlarca kişi cezaevlerinde tutulurken, Madımak davasında hüküm giyen mahkûmlar, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) terörle mücadelede ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar hariç, suç tarihine göre 30-36 yıl sonra tahliye edilmelerine ilişkin kararı doğrultusunda; Sivas, Tokat, Bolu, Kırıkkale ve Kocaeli cezaevlerinden ellerini kollarını sallayarak serbest bırakılmaya başlandı.”
“İnsanlık bu suçu işleyenleri, azmettirenleri asla affetmeyecek”
Karasu, 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nin radikal İslamcılar tarafından ateşe verilmesiyle yaşananları ‘terör eylemi’ olarak nitelendiren AYM’nin, sanıkların herhangi bir terör örgütüyle bağlantılarını tespit edememesi nedeniyle mahkûmların “terör suçlusu sayılamayacaklarına” hükmettiğini hatırlattı.
Gerçek katillerin yargılanamadığına, sanıkların birer birer affedilip salındığına ve firarilerin yurtdışında yaşamalarına susanları eleştiren Karasu, “Bütün bunlara göz yumup alkışlayanlar bize adalet dersi vermeye kalkmasın. Biz, hukuk devletinin tüm ilkelerini çiğneyen bir iktidardan zaten adalet beklemiyoruz, o adaleti biz sağlayacağız. Elbet bu katliamın sorumluları, iktidarın aparatı olan yargıda değil, gerçek adalet önünde hesap verecekler. Ama tarih ve insanlık bu suçu işleyenleri, azmettirenleri asla affetmeyecek. Korkunç olan adaletsizliğin kendisi değil, ona sessiz kalmaktır. Biz insanlık ve adalet adına hiç susmayacağız, asla affetmeyeceğiz” dedi.