Denizaltıların asbest ve zehirli kimyasal madde barındırma riskine dikkat çekilmişti. Söz konusu gemilerin tehlikeli madde envanter raporları kamuoyuyla bir türlü paylaşılmazken CHP Parti Sözcüsü, Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, konuya ilişkin bir soru önergesi verdi. Yücel, “İtalyan donanmasına ait üç denizaltı ile dört askeri gemi, sökümü yapılmak üzere Aliağa tersanelerine getirilmiştir. Maalesef bu gemilerle ilgili olarak da tam bir belirsizlik vardır. Söküm için getirilen gemilerle ilgili yönetmelikte yer alan tedbirlerin tersanedeki şirketler tarafından uygulanıp uygulanmadığı, tehlikeli atık envanter raporlarının gerçeğe uygun şekilde hazırlanıp hazırlanmadığı belli değildir. Bakanlığınız tarafından da şimdiye kadar konuyla ilgili bir açıklama yapılmamıştır” dedi.

“Bu bir çevre katliamıdır”

Trabzon'da İYİ Parti İl Yönetimi Sarsıldı| İstifaların Ardından Değişim Trabzon'da İYİ Parti İl Yönetimi Sarsıldı| İstifaların Ardından Değişim

Gemi sökümünün çok tehlikeli iş kolları arasında olduğuna değinen Yücel, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınıp alınmadığını da sordu. Sektöre özgü sağlık ve güvenlik risklerinin belirlenmesi konusuna da dikkat çeken Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gemi sökümünde kullanılan basınçlı kaplar, kaldırma araç, gereç ve teçhizatlarının kontrollerinin de bu kapsamda titizlikle yapılması gerekmektedir. Aliağa’daki bu kontrolsüz ve denetimsiz işleyiş, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından büyük riskleri beraberinde getirmekte, çevre kirliliği açısından da Aliağa bir felakete doğru sürüklenmektedir. Dünya Denizcilik Örgütü tarafından “yeşil endüstri” olarak kabul edilen gemi söküm işleri ülkemizde ilgili yönetmeliklerin uygulanmaması, yeterli ve etkin denetimlerin yapılmaması nedeniyle ‘çevre katliamına’ dönüşmüş durumdadır.”

Editör: Haber Ekspres