FİNANS EKSPRES

Demirtaş'tan kruvaziyer zirvesi

Abone Ol
Aykut Polatlı-Kadına yönelik şiddeti prdotesto etmek için tüm üyelerin siyah takım elbise ve siyah kravatlarla katıldığı oturumda Başkan Demirtaş kurvaziyer turizminde çalışmaların hızlandığını söyledi. Parmak iskele ve hangarın yolcu salonuna dönüştürülmesi için Ulaştırma Bakanlığı ile görüşeceklerini söyleyen Demirtaş bunun için 3 milyon doların yeterli olacağını belirtti. Kruvaziyer şirketleri ile 2016 ve 2017 yılına ilişkin görüşmelerin sürdüğünü hatırlatan Demirtaş, 'Şirketler bizden düzgün bir terminal, güçlü havayolu bağlantıları, tarifelerin düşürülmesi, uygun denizcilik politikaları belirlenmesini istiyor. Bunlar olmazsa ve gelen yolcu sayıları düşerse, kimse bizi suçlamasın' dedi.

Demirtaş, bu talepleri Ankara'da düzenlenecek zirvede Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'deki tüm liman ve iskelelerin yetkililerini, liman kentlerinin ticaret ve sanayi odası başkanları ve liman kentlerinin belediyelerine sorunları anlatacaklarını da söyledi.

Bilim Vadisi hayalim

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin Güzelbahçe Kampüsü'nde Bilim Vadisi kuracaklarını da sözlerine ekleyen Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Burada araştırmaya dayalı ileri mühendislik yapılacak. Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümü açacağız. Sağlık ve mühendislik alanında yapılan araştırmalar, Güzelbahçe Bilim Vadisi'nde ileri teknolojik ürünlere dönüşecek. Ülkemizin ve İzmir'in ticarileşebilir ileri teknolojik ürün patenti sayısını arttıracağız. İzmir Ekonomi Koleji orada de yer alacak. İlkokul'dan üniversiteye yaratıcı, araştırmacı ve girişimci bir nesil yetiştireceğiz. Uzaya çıkacak öğrenciler yetiştireceğiz. Güzelbahçe Bilim Vadisi Projesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden sonra yaşamımın en önemli projesi.'
Dünyanın rotasısın genetik, enformasyon, robotik ve nano teknolojiler olduğunu aktaran Demirtaş, 'Gelecek 20-30 yılda dünya rekabet arenasında söz sahibi olacak ülkeler bu alanlarda yatırım yapıyor. Türkiye ise ya bu alanlarda hiç yok, ya da daha işin çok başında. Meclisimizde kaç kişide iPhone var? Gelişme katma değeri yüksek, ileri teknoloji içeren ürünler üretmek ve küresel piyasaya arz etmekten geçiyor. Biz de bu türden dünya markaları yarattığımızda enflasyon, faiz ve kur da kendiliğinden rayına oturacaktır. Bu açıdan, çağımızın en ileri teknolojilerini de içselleştirecek yerli otomobil projesini önemsiyor ve destekliyoruz' ifadelerini kullandı.

İzmir'i tanımayan aday istemiyoruz

Başkan Demirtaş 7 Haziran'da milletvekilli için bazı isimlerin başvuruda bulunduğunu söyleyerek, 'Ama gördüğümüz kadarı ile partiler yine tanımadığımız, İzmir'i tanımayan insanları 'Kontenjan' veya 'Genel Başkan Tercihi' ile aday yapacak gibi gözüküyorlar. Elbette Genel Başkanların uzmanlığından yararlanmak istediği ama buna karşılık önseçime, merkez yoklamasına girse bile kazanamayacak isimler olabilir' dedi.

Türkiye vekilliği önerisi

Önseçimi kazanamayan isimlerin siyasete kazandırmanın yolunun Türkiye Milletvekilliğinden geçtiğini belirten Demirtaş, 'Toplam 450 milletvekiline ek olarak 100 milletvekili Türkiye milletvekili olarak seçilir. Bu milletvekilleri partilerin oy oranlarına göre dağıtılır. Böylece genel başkanlar da bu değerli isimler de tepki görmez. Artık milletvekillerimizi kendimiz seçmek istiyoruz. Tanımadığımız ve bizi tanımayan adaylara oy vermek istemiyoruz' diye konuştu.


'Siyah' meclis

İTO Meclis üyeleri Özgecan Arslan'ın vahşi bir cinayete kurban gitmesini protesto etmek için siyah takım elbiseleriyle salona geldi. Üyelere girişte üzerinde Özgecan'ın fotoğrafının olduğu siyah kravat dağıtıldı. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş bu ay Mersin'deki Özgecan Arslan cinayetinin inanılacak gibi olmadğını söyledi. Demirtaş canini en ağır şekilde cezalandırılmasını isteyerek, 'İdam cizasının geri dönmesini önermiyoruz ama ağırlaştırılmış hapis cezası ve eğitim önemli' dedi.

Artık televizyon bile izleyemediğini belirten Demirtaş, 'İnsanlıktan yoksun cahil ve yobaz toplumun oluşmasını engellemek için herşeyi yapmalıyız. Sadece ceza vermek, idam etmek çözüm değil. Çözüm eğitim ve toplumun bilinçlendirilmesidir' diye konuştu.