Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte İzmir emlak piyasasında da hareketlilik başladı. Yazlık sahibi olmayan vatandaşlar sayfiye alanlarında sezonluk kiralık daire tutarak tatil ihtiyaçlarını gideriyor. Hal böyle olunca da kiralık daire bulmak zorlaşıyor.
İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, konuyla ilgili olarak değerlendirmede bulunarak talep patlaması yaşandığını söyledi.
Akgün, neden kiralık ev bulunamadığını şu sözlerle aktardı: “Yaz aylarının gelmesiyle birlikte yazlık bölgelerde büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Vatandaş diyor ki ‘Yazlık bölgede bir ev kiralayacaksam merkezde 20-25 bin lira kira vereceğime hem ulaşımın olduğu hem de sayfiye bir yerde yaşayayım’ diye düşünüyor. Böyle olunca da Çeşme, Foça, Seferihisar, Özdere, Çeşmealtı, Urla gibi yazlık bölgelere ilgi çok fazla olmakla beraber başta İstanbul olmak üzere pek çok yerden insanlar gelmeye devam ediyor. Bu sebeple kiralık ve sezonluk yer bulmak oldukça zorlaştı. Çünkü üretim yok. Üreten insanlar da maddi imkansızlık ve sıkışıklıktan, enflasyon gerçeklerine göre fiyatların artmasından dolayı da inşaat yapmıyorlar. Yaptıklarını da yüksek fiyatlara satmaya çalışıyorlar. Üretim yapılmayınca mevcutlar üzerinde kiralık arayışı yoğunlaştı. Bu şekilde de kiralık ev ve yazlık sıkıntısı meydana geldi.”

İsrail'in Türkiye üzerindeki ticaret planı ifşa oldu! İsrail'in Türkiye üzerindeki ticaret planı ifşa oldu!

69Eb4764 6201 4419 91D0 123550A57E72

TALEP PATLAMASI MEYDANA GELİYOR

Haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarının kira fiyatlarının en yüksek olduğu zaman aralığı olduğuna da dikkat çeken Akgün, “İnsanlar daha çok yazın taşınmak istiyor ve bir talep patlaması meydana geliyor. Yazlığı olmayan insanlar da bu bölgelerde daha çok sezonluk daire kiralıyorlar. Yıllık ortalamasına baktığımız zaman da fiyat dengeyi sağlıyor. Yaz ayları dışında kiralayan insanlar çok daha şanslı oluyor çünkü fiyatlar düşük oluyor. Özellikle sezonluklara baktığımızda 4 ay için kiralama bedeli 250 ila 600 bin arasında değişiyor. Bu bedeli gözden çıkarmanız gerekiyor” diye konuştu.

Editör: Sedef Didem Ezme