Haber Ekspres Gazetesi'nden Turgay Kılıç'ın haberine göre, Aile Sağlığı Merkezi’nde çalışan hekim, hemşire, acil tıp teknisyeni ve ebelerden sonra kamuda çalışan diş hekimleri de eylem düğmesine bastı. Diş hekimleri, önümüzdeki 4 ayda talep ettikleri şartlar yerine gelmezse dördüncü ayın sonunda her ay ikişer defa greve çıkmakta kararlı. Hekim Birliği Genel Başkan Yardımcısı Diş Hekimi Özgür Öz, diş hekimlerinin düşük ücret almaları yanı sıra fedakarca zorluklara karşı göğüs gerdiğini ve bunun sürdürebilirliğinin olmayışı nedeniyle seslerini duyurmak için hekimlerin sahaya çıktığını söyledi.
Uyarı eylemi
Diş hekimleri, “Diş Hekimleri Uyarıyor” diyerek bazı şartları öne sürdü. Kamuda çalışan İzmirli diş hekimleri, bugün ilk eylemleri için İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelecek. Başlatılan greve birçok sağlık kuruluşundan hekim, hemşire ve sivil toplum kuruluşları da destek verecek.
Bu eyleme destek verenler arasında Değişimci Sağlık Sen, Hekim-Sen, Hekim Birliği Sendikası, Tabip-Sen, Genel Sağlık İş Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Hürriyet Sağlık-Sendikası, Sağlık Hizmetleri Sendikası, Sağlık Çalışanları, Hak ve Mücadele Derneği, İzmir Aile Sağlığı Çalışanları Derneği bulunuyor.
Talepler neler?
Diş hekimleri, “MHRS genelgesi uygulanmazsa, MHRS cetveli diş hekimine bırakılmazsa, dört elli çalışma sisteminde genelge yayınlanmazsa, her diş hekimine bir ağız ve diş sağlığı teknikeri tahsis edilmez ve vardiya-mesai kaydırma gibi hukuksuz uygulamalar son bulmazsa” bugün İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelerek iş bırakıyor. Taleplerini sıralayan hekimler ayrıca şiddeti, teşvik tavanını ve temel ödemelerini de bu taleplerin içine koyuyor.
Sağlık çalışanlarına yönelik giderek artan şiddet, hakaret ve tehditlerin önü alınamayınca sağlık çalışanları seslerini duyurmaya devam ediyor. Kendi kliniğinde, hastanede veya nöbetteyken hasta ve hasta yakınları tarafından tehdit edilen sağlık çalışanları, çareyi ‘İyi Hal Belgesi’ başvurusunda arıyor ve yurtdışına ‘uzman’ hekim olarak gitme arayışlarını sorguluyor. Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) 2024 yılı verilerine göre, 2 bin 692 hekim yurtdışında çalışmak için İyi Hal Belgesi aldı. TTB’nin diğer verileri ise şöyle: “2020’de 931, 2021’de bin 405, 2022’de 2 bin 685, 2023’te 3 bin 25 ve 2024’te 2 bin 692 olarak kaydedildi.” Bunun üzerine diş hekimleri, bugün ilk greve çıkacak, “Şiddet tedbirleri alınmazsa” 14 Mart’ta da yine eylem kararını sürdürecekler.
Diş hekimleri, Şubat ve Mart ayını eylem ve basın açıklamasıyla atlattıktan sonra Nisan ve Mayıs aylarındaki “Dişte teşvik tavanı alınabilir seviyeye gelmezse 4 Nisan’da, diş hekimi taban/temel ödemeleri teşvik tabanını etkilemeyecek şekilde artırılmazsa 9 Mayıs’ta yine meydanlara inip eylem yapacaklarını, kamuoyuna basın aracılığıyla sesleneceklerini duyurdu.
Gazetemize konuşan Ağız ve Diş Sağlığı Platformu, 14 Şubat, 14 Mart, 4 Nisan ve 9 Mayıs günlerinde yapılacak eylemler sonrasında taleplerin hiçbiri yerine getirilmezse her ay ikişer gün iş bırakacaklarını, diğer eylemlerini de takvimlerine göre sürdüreceklerini açıkladı. Hekim Birliği Yüksek Kurulu Üyesi Diş Hekimi Özgür Öz, yaptığı açıklamada hekimlerin çok fazla sorunları olduğunu belirterek “Diş hekimlerinin çok ciddi problemleri var. Çok düşük ücret alıyorlar. Ayrıca diş hekimleri de meslek grupları arasında tüm zorluklara karşı kendi fedakarlıklarıyla bu zorlukları da göğüslediler ama gelinen noktada bunun sürdürebilirliği kalmadığı için de sahaya çıkma zorunluluğu hissettiler. Bir diş hekimi girişimsel işlem yapıyor ve bu işlemi yapabilmesi için zamana ihtiyacı oluyor. Eğer yeterli zamanı sağlayacak imkanı sunmazsanız, diş hekimi gerekli olan hizmeti üretemez hale geliyor” dedi.
Kapalı cetvel sistemi
Başkan Diş Hekimi Öz, ayrıca MHRS konusuna da değindi. Kapalı cetvel sisteminden de bahseden Öz, “Bu nedenle birinci itirazımız, MHRS sayılarındaki yüksekliğe karşıdır. Hekim Birliği olarak daha önce kamuda Hakkıyla Görev Çalıştayı yapmıştık ve çalıştayda önerimiz 12+4 şeklinde MHRS cetvelinin hayata geçirilmesiydi. Haftanın bir günü tıp hekimlerinin olduğu gibi diş hekimlerinin uzun süren tedavilerini tamamlayabilmesi için kapalı cetvel uygulamasına geçilmelidir" şeklinde konuştu.