Eskişehir’de sınıf öğretmeni Renan Karabulut, okul bahçesinde tost yerken bir parçası boğazına kaçıp nefes borusu tıkanan öğrencisi İzzettin Abdullah’ın (8) Heimlich manevrasıyla hayatını kurtardı.

Öğretmen Karabulut o anları “Okulun nöbetçi öğretmeniydim, bahçede dolaşırken İzzettin panik halde yanıma geldi. O anda elinde bir tost vardı. O anda anlamaya çalıştım, baktım ki nefes borusuna tostun gittiğini anlayınca önce sırtına vurarak müdahale ettim. O anda çözüm olmadı. Hemen Heimlich manevrası aklıma geldi. Zor bir durumdu, soğukkanlı olmaya çalıştım. Heimlich manevrası uygulayınca Allah yardım etti. İzzettin’in o anda nefes borusundan tıkayan yiyeceğin çıktığını gördüm. Hızlı bir şekilde ağzındaki yiyeceği temizledim” diye anlattı.

Heimlich manevrasını 27 yıllık sağlıkçı eşinden öğrendiğini söyleyen Karabulut, “Her eğitimcinin, hangi kademede olursa olsun her öğretmenin Heimlich manevrası ve ilk yardıma dair tüm eğitimleri alması büyük fayda var” dedi.

Heimlich manevrası nedir?

Peki, ilkyardım eğitimi olan insanların uygulayabildiği Heimlich manevrası nedir?

Heimlich manevrası, solunum yollarının yabancı bir cisimle tıkanması sonucu nefes almakta zorlanan kişilere uygulanan bir ilk yardım yöntemi olarak biliniyor. Manevra, diyaframın altından yapılan ani bası hareketleriyle, tıkanan cismi dışarı atmayı hedefliyor.

Özellikle yemek yerken veya küçük nesneler yutulduğunda boğulma riskiyle karşılaşan kişilere hayat kurtaran bir müdahale sağlıyor.

Heimlich manevrası nasıl uygulanır?

Heimlich manevrası, yetişkinlerde ve çocuklarda farklı uygulanabilen bir yöntem. Temel adımları ise şöyle:

Boğulma tehlikesinin tespiti: Kişi nefes almakta zorlanıyor, ellerini boğazına götürüyor ve konuşamıyorsa, solunum yolu tıkanmış olabilir.

Pozisyon alma: Boğulan kişinin arkasında durun, ellerinizi kişinin göğsüne doğru sarın.

Basınç uygulama: Bir elinizi yumruk yaparak, diğer elinizle destekleyin ve diyaframın hemen altına, göbek deliğinin üstüne bası uygulayın.

Yukarıya doğru çekme: Göğsüne doğru yukarı yönlü bir bası hareketi yaparak, tıkanan cismi dışarı çıkarmaya çalışın. Bu hareketi birkaç kez tekrarlayın.

Riskleri var; ilkyardım eğitimi önemli

Heimlich manevrası her yaş grubuna uygulanabiliyor ancak özellikle çocuklar ve yaşlılarda daha dikkatli olunması gerekiyor. Küçük çocuklarda daha hafif basınç uygulanırken, bebeklerde iki parmakla sırtına vurarak müdahale edilmesi öneriliyor.

Uzmanlara göre bu manevra sadece tam tıkanıklık durumlarında yapılıyor. Eğer kişi öksürebiliyorsa veya nefes alabiliyorsa, müdahale edilmeden tıkanıklığın açılmasına izin verilmesi gerekiyor.

Heimlich manevrası, yanlış yapıldığında kaburga kırıkları, iç organ hasarları gibi ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Bu nedenle tekniği doğru öğrenmek hayati...

D vitamini nasıl kullanılır, yan etkileri nelerdir? D vitamini nasıl kullanılır, yan etkileri nelerdir?

İlk yardım eğitimi almak, bu tür acil durumlarda doğru müdahaleyi yapabilmek için oldukça önem taşıyor.

Kaynak: Haber Merkezi