Washington Post tarafından yayımlanan bir haber, isyanın başlamasından sonra Libya'daki vatandaşlarının tahliye edilmesi bekleyen ABD yönetimi, diğer taraftan Kaddafi ve ailesine ait hiç beklemediği oranda yüksek 30 milyar dolarlık mal varlığına ulaştı.

Olayların hemen ardından harekete geçen ABD yönetimi Başkan tarafından gönderilen kararnameyle, savaşın finansmanında kullanılabilecek ABD'de bulunan Kaddafi'ye ait varlıkların dondurulması kararı alındı. Bu karar hemen Hazine yetkililerine ulaştırıldı ve gerekli çalışmalar 23 Şubat'ta başlatıldı.

 
ELLERİ KOLLARI BAĞLANDI

Ancak, ABD'nin elini kolunu bağlayan önemli bir engel bulunuyordu. Libya'daki ABD vatandaşlarıyla, Büyükelçilik çalışanlarının durumu. Çünkü, ABD vatandaşlarının tahliyesini gerçekleştirecek olan feribot, kötü hava koşulları nedeniyle limandan hareket edemiyordu. ABD yönetimi atacakları adımın, bu vatandaşların hayatlarını tehlikeye atacağını biliyordu.

Sürecin nefes kesen bir hızda ve gizlilikle sürdürüldüğünü belirten operasyondan sorumlu Hazine yetkilisi Stuart Levey, bu süre zarfında ülkedeki tüm finans kuruluşlarıyla işbirliğine girdiklerini söyledi. Terorizmin finansmanına karşı çıkma konusunda önceden de birlikte hareket eden bu kuruluşlardan gelen bir bilgi operasyon merkezinde heyecan yarattı.

 
BÜYÜK BALIK YAKALANDI

Bir bankadan aktarılan bu bilgiye göre hesaplarında, Libya'ya ait nakit ve tahvillerden oluşan milyarlarca dolarlık varlık bulunduğu bilgisi geldi. Bu, 100 milyon dolar hedefiyle işe koyulan ABD yönetimi için oldukça büyük bir balıktı.

72 saatlik uzun beklemenin ardından, 25 Şubat'ta aralarında 150 ABD vatandaşının bulunduğu 300 kişiyi taşıyan feribotun Malta'ya doğru yola çıktığı ve kalan büyükelçilik çalışanlarının da uçakla tahliye edildiği haberiyle düğmeye basıldı.

 
DAKİKALAR İÇİNDE GERÇEKLEŞTİ

O gece gelebilecek bir işaret için ofislerinde kalan ABD'nin en büyük bankalarındaki düzinelerce çalışan dakikalar içinde Libya'ya ait 30 milyar dolardan fazla varlığı dondurdu.

Operasyonun ardından konuşan Levey, "Bu hamle sonrasında önemli miktarda paranın Libya halkı için koruma altına alınarak, ülkedeki rejim tarafından yağmalanmasının önüne geçtiğimize inanıyoruz" dedi.

Levey, konuşmasında Libya gibi davranan rejimlere karşı benzer tepkiyi göstermekten çekinmeyecekleri mesajını da sert şekilde iletti.

ABD tarafından dondurulan Libya'ya ait varlıkların tutarı şimdiye kadar 32 milyar doları buldu. Bu 2009'daki gayri safi yurtiçi hasıla büyüklüğü 62 milyar dolar, ülke varlık fonu büyüklüğü 40 milyar dolar ve merkez bankası döviz rezerv miktarı 110 milyar dolar olan Libya'nın gelirinin büyük kısmına denk geliyor.

Libya'nın varlıklarını dondurma kararı alan son ülke ise Uganda oldu. Uganda, BM'nin yaptırım öngören kararı çerçevesinde Libya'nın ülkedeki 375 milyon dolarlık mal varlığını donduracağını bildirdi.
Editör: Haber Merkezi