Rusya'da biraraya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin, görüşme sonrası ortak basın toplantısı yaptı. Toplantıda iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi yönünde mutabık kalındığı bildirildi.

Özellikle Suriye konusunda görüştüklerini belirten Erdoğan şunları söyledi: Astana görüşmeleri ve gerginliği azaltma muhtırası sahada şiddetin azaltılmasına önemli katkılar veriyor. Gelinen noktada siyasi çözüme odaklanabileceğimiz bir zemin oluştuğu hususunda mutabıkız. Bu arada Sayın Putin ile Sayın Trump arasındaki Vietnam'da yapılan ortak açıklamayı önemsiyoruz. Netice olarak Türkiye-Rusya ilişkilerinin çok ileri bir seviyeye geldiğini görmekten memnuniyet duyuyorum. Elbette bu seviyeyi yeterli bulmuyoruz. Ülkelerimizin ve halklarımızın her alanda daha yakın ve güçlü işbirliği içinde olması noktasında iki taraf da hemfikir. Özellikle de savunma sanayine yönelik müşterek atacağımız adımları çok önemsiyorum."

S-400 hava savunma sistemleri alımı hakkında da konuşan Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin ileri seviyeye gitmesini görmekten mutluluk duyduğunu söyledi. Bu seviyeyi yeterli bulmadıklarını da belirten Erdoğan, "Ülkelerimizin ve halklarımızın her alanda daha yakın ve güçlü işbirliği içinde olması noktasında iki taraf da hemfikir. Özellikle de savunma sanayine yönelik müşterek atacağımız adımları çok önemsiyorum" şeklinde konuştu.

Ekonomik ilişkiler ile ilgili de açıklama yapan Erdoğan, ekonomideki son kısıtlamaların kaldırılmasını istediklerini ve domates-patlıcan konusundaki kısıtlamanın kalkmasından da memnuniyet duyduklarını söyledi.

Rusya ile turizm alanında da ilişkileri eskisinden daha yüksek bir seviyeye çıkartmak istediklerini belirten Erdoğan,  "Rusya ile kültür ve turizm alanında da eskisinden daha iyiye gitmek istiyoruz. İlk 9 ayda 4 milyon Rus turist ülkemizi ziyaret etti. 2019 yılında Türkiye ve Rusya'da karşılıklı düzenlenecek kültür ve turizm yılı bu açıdan dönüm noktası olacak" şeklinde konuştu.


İlişkilerimiz eski haline döndü


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de yaptığı konuşmada, Suriye'de yaşanan şiddet olaylarının azaldığına vurgu yaptı. Suriye'de taraflar arasında diyalog kurulması gerektiğini söyleyen Putin, Suriye'de siyasi çözüme destek verilmesi konusunda Erdoğan'la hemfikir olduklarını belirtti.

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin tamamiyle eski haline döndüğünü de belirten Putin, ülkeler arasındaki ticaret hacmindeki artışın da bunu gösterdiğini belirtti.