Fransa'nın Afrika'daki eski sömürgelerinden olan Mali'nin başkentinde silahlı cihatçılar otel bastı, aralarında 7 THY çalışanının da olduğu 170 kişiyi rehin aldı. 8 saat süren rehine krizinde 29 kişi hayatını kaybetti.

OTELE DİPLOMATİK PLAKALI ARAÇLA GELDİLER

Üzerlerinde bombalı intihar yelekleri olduğu belirtilen otomatik silahlı saldırganlar, Başkent Bamako'da batılıların kaldığı Radisson Blu Otel'e diplomatik plakalı bir araçla geldi. Lobiye girmelerinin ardından içeriye dağılan teröristler, otel müşterileri ve çalışanlardan oluşan 170 kişiyi rehin aldı. Rehineler arasında Türk Hava Yolları'nda görevli 7 kişinin yanı sıra, Air France Havayolları çalışanları ve BM Barış Gücü'nde görevli askerleriyle ABD, Almanya, Çin, Hindistan, Cezayir, Gine ve Fransız vatandaşları da vardı.

"MÜSLÜMANLAR AYRILSIN"

Otelden kurtulan rehineler, teröristlerin kendilerine "Aranızda Müslüman var mı?" sorusuna yönelttiklerini, 'Evet' cevabı verenlerden ise Fatiha Suresi'ni okumalarını istediklerini belirtti. Müslüman olduğunu ispatlayan yaklaşık 50 rehine, eylemin ilk saatlerinde serbest bırakıldı. İlerleyen saatlerde ise Mali güvenlik güçlerinin içeriye girmesiyle birlikte, 30'u aşkın rehinenin daha kurtarıldığı belirtildi.


KAT KAT İLERLEDİLER

Akşamüstü saatlerine doğru bina içinden yoğun silah sesleri gelmeye başladı. Güvenlik güçlerinin binada güvenliği kat kat sağlamaya çalıştığı, her odanın rehine olup olmadığının anlaşılması için kontrol edildiği kaydedildi. İkisi güvenlik görevlisi en az 29 kişinin öldüğü baskında kurtarma operasyonu akşam saatlerinde sona erdi.


THY EKİBİ OPERASYONLA KURTULDU

Türk Hava Yolları'nın otelde rehin kalan 7 kişilik uçuş ekibinden 6'sı kurtarıldı. THY personelinden Kaptan Pilot İsmail Yerli, İkinci Pilot Sadık Murat Arat, THY İstasyon Şefi Mehmet Atmaca, Kabin Memurları Şerife Taşcı Kabacık ve Lütfiye Deniz Kıvrak, baskını ilk saatlerinde kurtarıldı. Kabin memuru Kıvrak, "Biz asker ve polis operasyonuyla kurtarıldık" dedi. İlerleyen saatlerde bir THY çalışanının daha kurtarıldığı belirtildi.


UÇAK BEKLETİLDİ

THY, kurtarılan personelinin Türkiye'ye getirilmesi için bir uçağın hazır bekletildiğini bildirdi. THY Basın Müşavirliği'nden yapılan açıklamada, olayın duyulduğu ilk andan itibaren Genel Müdür başkanlığında bir kriz masası kurulduğu, gelişmeler, Büyükelçilik ve güvenlik birimleriyle iletişim içinde kriz merkezinden izlendiği kaydedildi.

ANKARA TEMAS KURDU

Başbakan Ahmet Davutoğlu, krizin ilk saatlerinde yaptığı açıklamada, Mali'de rehin düşen Türk personel için Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile görüştüğünü, bölgede büyükelçiliğin kriz masası oluşturduğunu söyledi. İçeride kalan Türklerle iletişime geçtiklerini kaydeden Davutoğlu, Sağlıkları, sıhhatleri iyi. O bakımdan bir sıkıntı yok. İnşallah onların da kurtarılması için yoğun bir çaba içerisindeyiz" diye konuştu. Saldırıyı kimin yaptığına ilişkin bir bilgisinin bulunup bulunmadığı sorusuna Davutoğlu, "Daha değil. Daha netleşen bir bilgi yok" yanıtını verdi.

"ALO BABA BEN İYİYİM"

Kabin görevlisi 36 yaşındaki Lütfiye Deniz Kıvrak, Balıkesir'in Avşa Adası'nda yaşayan babası Dursun Kıvrak'ı arayarak sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Kızıyla saat 13.00 sıralarında konuştuğunu belirten Dursun Kıvrak, şunları söyledi: "Büyük kızım Rusya'da yaşıyor. Lütfiye Deniz'e cep telefonundan mesaj göndererek durumunu sormuş ama kızım cevap verememiş. Serbest bırakılınca beni telefonla aradı ve 'Ablama iyi olduğumu söyle' dedi. Kendisinin de durumu iyi."


YİNE 'TEK GÖZLÜ MARLBORO MAN!'

Mali'de Ağustos ayında da Sevare Kasabası'ndaki bir otelde 24 saatlik kuşatma ve rehin alma krizi yaşanmıştı. BM çalışanlarının kaldığı otele düzenlenen saldırıda 12 kişi hayatını kaybetmiş, beş rehine ise kurtarılmıştı. Saldırıyı, El Kaide bağlantılı El Murabitun örgütü üstlenmişti. Örgütün lideri Cezayirli 'Marlboro Man' ve 'Tek Gözlü' lakaplarıyla anılan Muhtar Belmuhtar. Belmuhtar, militanlarının 2013'te Cezayir'de, devletin yabancılarla ortaklaşa işlettiği Ayn Emnas Doğalgaz Tesisi'ne düzenlediği baskınla uluslararası kamuoyunda tanınmıştı.

SİGARA KAÇAKÇISI


Belmuhtar'a 'Marlboro Man' denmesinin nedeni ise uzun yıllar Kuzey Afrika'da sigara kaçakçılığı yapması. Afganistan'da bulunduğu dönemde bir patlamada sol gözünü kaybeden Muhtar Belmuhtar'ın kurduğu El Murabitun grubu, Mali'nin kuzeyinde faaliyet gösteriyor. 2 yıl önce kurulan grubun çoğunluğunu Tuaregler ve Araplar oluşturuyor. Belmuhtar'ın haziran ayında Libya'da ABD tarafından düzenlenen bir hava saldırısında öldüğü öne sürülmüştü, ancak bu bilgi teyit edilemedi.

ÜNLÜ GİNELİ ŞARKICI YATAĞIN ALTINDA SAKLANDI


Otelden kurtulan rehineler arasında bulunan Gine'li şarkıcı Sékouba 'Bambino' Diabate, teröristlerden ikisinin İngilizce konuştuğunu duyduğunu söyledi. Silah seslerini duyunca odasında kalmaya karar verdiği ve yatağın altına saklandığını belirten Diabate, "Saldırganlar yan odadaydı. Ses çıkarmadan yatağın altında bekledim. Biri ötekine İngilizce 'Doldurdun mu?' diye sordu, evet cevabını alınca da 'Yürü o zaman' diye devam etti" ifadelerini kullandı.

'HEPİMİZ BAMAKO'YUZ'


Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupalı devletler adına Mali'de düzenlenen saldırıyı kınadığını belirterek, "Dün hepimiz Paris'tik, bugün ise hepimiz Bamako'yuz" dedi.(Kaynak: Vatan)