Pek çok şirket sahibi insan kaynaklarına yatırımın öneminden bahsederken, dünyaca ünlü fast food zinciri McDonald's kurduğu Hamburger University (Hamburger Üniversitesi) ile 60'ların başından bu yana gelecekteki yöneticilerini eğitiyor. Akıllara ilk gelenin aksine Hamburger University bir yemek okulu değil. Üniversitenin kuruluş amacı, McDonald's bünyesinde yöneticilik yapacak olan adaylara iş yönetimi ve sosyal beceri konularında eğitim vermek.

1961 yılında ABD'nin Illinois eyaletinde kurulan Hamburger University'nin Tokyo, Londra, Sidney, Münih, S.Paulo ve Şangay'da kampüsleri bulunuyor. Fast food sektörünün Harvard'ı gözüyle bakılan McDonald's Hamburger University'ye girmek en iyi üniversiteye kapağı atmaktan daha zor. Örneğin, üniversitenin 2010'da faaliyet göstermeye başlayan Çin'de kampüsü, her eğitim programı için 1.000 başvurudan sadece 8'ini kabul ediyor. Çin'e bu yıl yapacağı yatırımları yüzde 40 arttırmayı planlayan McDonald's, üniversitenin yıllık mezun sayısını da önümüzdeki 5 yılda 5 bine yükseltmeyi hedefliyor.

275 bin mezunu var

McDonald's in eski Yönetim Kurulu Başkanı Fred Turner tarafından Elk Grove Village'deki bir McDonald's'ın bodrum katında kurulan McDonald's University, o yıl 15 öğrenci mezun etti. 1983 yılında 40 milyar dolarlık yatırımla ilk kampüsü Oak Brook, Illinos'de kurulan üniversiteden bu güne kadar 275 binin üzerinde yönetici mezun oldu. Amerikan Eğitim Konseyi tarafından da diploması kabul gören McDonald's University'de alınan krediler, diğer üniversitelere de transfer edilebiliyor.

Yöneticilerin programa katılması şart

McDonald's, geçen ay emekliye ayrılan CEO'su Jim Skinner dahil olmak üzere tüm yöneticilerinin bu programa katılmasını şart koşuyor. Verdiği derslerde, bir iş yerinin nasıl yönetilmesi gerektiği konusuna odaklanan McDonald's Hamburger University, geleceğin yöneticilerine mağazalarda satışları arttırmanın yollarını da öğretiyor. 1983 yılında 40 milyon dolarlık yatırımla Oak Brook, Illinos'de 526.1 milyon metrekare alan üzerine inşa edilen ilk McDonald's University kampüsünde 13 derslik, 300 oditoryum, 12 interaktif eğitim odası, 3 laboratuar bulunuyor. Hamburger University, ayrıca tam 28 farklı dilde eğitim verebilecek yeterlikte bir eğitmen kadrosuna sahip.

118 ülkede 32 bin restoranı var

İlk McDonald's restoranı, 1940 yılında Dick ve Mac McDonald tarafından California San Bernardino'da açıldı. McDonald's bugün, 118'den fazla ülkede 32 binden fazla restoranla hizmet veriyor. Restoranların yaklaşık yüzde 70'i işletmeciler tarafından çalıştırılıyor. Her gün dünyada ortalama 58 milyon insan McDonald's restoranlarını ziyaret ediyor. McDonald's'ın dünyadaki çalışan sayısı ise 1.6 milyon.

Editör: Haber Merkezi