Yunanistan’da 6 Mayıs günü yapılan erken genel seçimlere katılan siyasi partilerin tek başına iktidar olmak için yeterli çoğunluğu sağlayamaması ve koalisyon hükümeti üzerinde mutabakat sağlanamaması üzerine, 2 gün sonra yeniden seçim kararı alındı. Seçimde ağırlıklı olarak gençler ve ekonomiz krizden etkilenenlerin desteğini alarak büyük sürpriz yapan Sol İttifakın (SİRİZA), Pazar günü yapılacak seçimlerde de oylarını artırarak seçimlerden birinci parti çıkması bekleniyor. Seçmen, ülkede yaşanan siyasi krizin faturasını yıllardan beri iktidarda olan PASOK ve Yeni Demokrasi Partisi’ne kesti.

Tokat attı, oyları arttı

Yunanistan’da 6 Mayıs seçimlerinin bir başka süprizini yapan aşırı milliyetçi ve ırkçı Altın Şafak Partisi’ne mensup bir milletvekili televizyon programında bir başka milletvekilini tokatlamasının partinin oylarını artmasına neden olduğu bildiriliyor. Aşırı milletçi Altın Şafak Partisi’nin Pazar günü yıpalacak seçimlerden daha da güçlenerek çıkması ülkede yaşayan sağduyulu seçmeni endişelendiriyor.

Hedef yeniden 3 milletvekili

Komşu’da Pazar günü yıpalacak seçimlerde Türklerin yoğun olarak yaşadığı Batı Trakya’da soydaşlar mevcut 3 milletvekilliğini korumak istiyor. Gümülcine’de PASOK, halen milletvekili olan Ahmet Hacıosman'ı, Sriza 40 gün önce milletvekili seçilen ve sadece 48 saat parlamenterlik yapan Alyhan Karayusuf'u, Demokratik Sol da eski Milletvekili İlhah Ahmet’i 1'inci sıradan aday gösterdi. İskeçe’de ise Yunan siyasetinin yükselen partisi Siriza, 40 gün önce seçimi kazanan milletvekili Hüseyin Sarızeybek’i birinci sıradan aday gösterdi.

Gümülcine’de PASOK, Sol İttifak Siriza ve Demokratik Sol’un listelerin ilk sıralarına soydaş aday göstermesi üzerine, kilisenin geçtiğimiz seçimlerde sandık başına giden 35 bin seçmeni, listelerin ilk sıralarında Yunanlı adaylar olan partilere oy vermesi için çağrıda bulunduğu bildirildi. Gümülcine’de oy kullanan 26 bin seçmen ise Pazar günü yine 2 milletvekili çıkarmayı hedefliyor.

İskeçe’de ise Sriza’nın adayı Hüseyin Sarızeybek’in yeniden seçilmesine kesin gözü ile bakılıyor.

48 saat 50 dakika milletvekili kaldılar


6 Mayıs tarihinde yapılan seçimde Siriza partisinden Gümülcine Milletvekili seçilen Ayhan Karayusuf’u, partisi tekrar aynı yerden aday gösterdi. 48 saat 50 dakika milletvekilliği yaptığını belirten Karayusuf şunları söyledi:

"48 saat 50 dakika milletvekilliğimiz oldu. Hükümet kurulamayanca 40 gün sonra tekrar seçime gidiyoruz. Seçime kısa bir süre kaldı. Seçim sonrası kurulacak olan sol hükümetin ülkedeki ekonomik krizin üstesinden geleceğine inanıyorum, seçime o yüzden gittik. 6 Mayıs seçimleri Yunanistan’ın kaderini değiştirecek bir sonuç değildi. Solun bir yükselişi vardı. Fakat bu yükseliş burada sistemi değiştirecek kadar güç değildi. Bizim amacımız yeterli bir güce sahip olarak, tek başına iktidar olarak bu ülkeyi aydınlık günlere kavuşturmak. Batı Trakya’daki nasıl göründüğünü söylersek, Batı Trakya’da yaşayan bir Türk azınlığı var. Yunanistan’daki diğer azınlıklara göre çileyi daha çok çeken toplum kesimi. Krizden en çok etkilenen kesimlerden bir tanesi. Azınlıkların milli kimliğini kendi belirlemesi gerektiğine inanan bir partiyiz."

Erken seçim kararının ekonomik kriz nedeniyle alındığını belirten Demokratik Sol Partisi Gümülcine milletvekili adayı İlhan Ahmet de görüşlerini şöyle aktardı: "Ekonomik kriz nedeniyle partiler anlaşamayınca tekrar seçime gidiyoruz. Batı Trakya’da temsilci sayısını yüksek tutabilmek için oylarımızı 3 değil 2'ye yönlendirmeliyiz. Çünkü liste başı 2 Yunanlı, liste başı 3 Türk aday var. Yunanlılar son haftalarda yürüttükleri kampanyayla liste başı Yunanlı, Hıristiyan olanlara yönelmek istiyorlar. Bu şekilde 6 Mayıs da Yunanlılar tarafından 35 bin oy atıldı. 26 bin Türkler tarafından oy atıldı. 35 bin oy ikiye bölündüğünde 17’şer bin oyla 2 Yunanlı temsilci ve 1 Türk çıkmayı hedefliyor onlar. Biz ise tam tersi. Bizim mesajımız çok net. 3 milletvekili Rodop ilinde çıkması imkansız, 2 başarıdır, 1 muhakkaktır."

Herkes sandığa

PASOK Gümülcine Mliletvekili olan ve seçimlere yine partisinin aday gösterdiği Ahmet Hacıosman da şunları söyledi: "Önümüzdeki 17 Haziranda tekrar sandık başına gidiyoruz. Bu seçimlerde azınlık insanları ve Batı Trakya Müslüman Türkleri kendi temsilcilerini seçmek için, Atina’da haklarını buradaki problemlerini dile getirmek ve Atina’ya taşımak için elbette ki temsilcilerini seçmek mecburiyetinde. Bütün kardeşlerimizi, herkesi sandık başına davet ediyoruz. Oylarıyla temsilcilerini seçip Atina’ya meclise göndersinler."

Editör: Haber Merkezi