Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Emin İlker Medine'nin liderliğindeki “HER2 Pozitif Yumurtalık Kanserinde Kantradin Enkapsüle ve Trastuzumab Konjuge Niozomların In Vitro/In Vivo Potansiyeli” başlıklı proje, TÜBİTAK-ARDEB 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı çerçevesinde desteklenmeye hak kazandı. 

İzmir’de kanser ağrısına çözüm arayışı için toplandılar İzmir’de kanser ağrısına çözüm arayışı için toplandılar

Başarılar kutlandı

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projeyi yürüten Prof. Dr. Medine ve Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sabriye Yuşan'ı makamında ağırlayarak başarılarından ötürü tebrik etti. Prof. Dr. Budak, “Öncü araştırma üniversitemiz, sürdürülebilir bir bilim üretme kültürü oluşturmuş durumda. Bilim insanlarımız, özellikle kanser tedavisi gibi önemli alanlarda nitelikli projeler geliştirerek literatüre katkı sağlıyor. Prof. Dr. Medine ve ekibine bu değerli çalışmalarında başarılar diliyorum,” ifadelerini kullandı.

Böcekten gelen şifa

Projeyi anlatan Prof. Dr. Medine, yumurtalık kanserinin kadınlarda meme kanserinin ardından risk oluşturan ciddi bir kanser türü olduğuna dikkat çekti. Geleneksel tedavi yöntemlerinin kanserli hücrelere istenen etkiyi yapamaması ve sağlıklı hücrelere zarar vermesi gibi dezavantajları aşmak için nanoteknoloji temelli çözümlere yöneldiklerini belirten Medine, “Bu projede İspanyol Böceği’nin salgıladığı Kantradin adlı bir terpeni kullanıyoruz. Kantradin, niozom nanoparçacıkları içine enkapsüle edilecek ve HER2+ yumurtalık kanseri hücrelerini hedefleyebilmek adına trastuzumab ile konjuge edilerek in vitro ve in vivo potansiyelleri araştırılacak,” dedi. 

Kaynak: Bülten