FİNANS EKSPRES

Egeli ihracatçılara Rus ilgisi

Abone Ol


Türkiye'den 2011 yılında en fazla tekstil ve hammaddeleri ihracatı yapılan ilk 20 ülke arasında Rusya'nın da yer aldığını belirten Ünlütürk, "Rusya 1 milyar dolarlık ihracatla birinci sırada yer alırken en fazla hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı yapılan ilk 20 ülke arasında ise 320 milyon dolarla onuncu sırada olduğunu görüyoruz. 2011 yılı verilerine göre Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)'nden Rusya'ya yapılan tekstil ve hammaddeleri ihracatı 9,3 milyon dolarken hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı ise 1,9 milyon dolar civarındadır. Türkiye genelinden Rusya'ya yapılan tekstil ve hammaddeleri ihracatında EİB yüzde 1 pay alırken hazır giyim ve konfeksiyon ihracatındaki payı yüzde 0,62'dir. Bu noktada Türkiye geneline kıyasla Rusya'ya ihracatımızın yükseltilmesi gerektiği düşüncesindeyiz." şeklinde konuştu.

Günümüzde 2,6 milyonu aşkın kayıtlı işgücünün tekstil ve konfeksiyon sektörleri tarafından istihdam edildiğine dikkat çeken Sabri Ünlütürk, “Sektöre hizmet eden işgücü dikkate alındığında 2,6 milyonluk istihdam rakamının, 10 milyon kişiyi bulduğunu görüyoruz. Tekstil ve konfeksiyon güçlü altyapısı, esnek ve kalifiye işgücü, Avrupa pazarlarına coğrafi yakınlığı, kısa vadede en son trendlere uygun kaliteli üretim yapabilme özelliği sayesinde dünya pazarlarında sözü geçer bir sektör haline geldi. Bu kapsamda tekstil ve hazır giyim sektörleri olarak 2023 yılı için belirlenen 72 milyar dolar ihracat hedefine, Rusya'nın büyük ölçüde katkısı olabileceğini düşünüyoruz. 2023 yılında Rusya'ya tekstil ve konfeksiyon ürünleri ihracat hedefimizi 5 milyar dolar olarak belirledik." bilgisini verdi.

Rusya Tekstil Sektörel Ticaret Heyeti Organizasyonu'na katılan Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ile Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği üyesi firmalar şunlar: Ağaoğlu Tekstil San. Tic. A.Ş., Belgü Tekstil Üretim San. Tic. Ltd.Şti, Bora Tekstil A.Ş., Ekoten Tekstil San. Tic. A.Ş., Fateks Kumaş Tekstil Konf. Tic. San. A.Ş., Haksa İplik San. Tic. Ltd.Şti., Kral Tekstil Örme San. Tic. Ltd.Şti., Mayteks Örme San. Tic. A.Ş., Pagmat Pamuk Tekstil Gıda San. Tic. A.Ş., Pütaş Pamuk Ürün.ve Enerji Tic. San. A.Ş., Roteks Tekstil İhracat San. Tic. A.Ş., Uçak Tekstil Turizm İth. İhr. San. Tic. A.Ş., Yeniçeri Tekstil San. Tic. Ltd.Şti.