Erdoğan, hedeflenen üretim artışıyla 2027 yılının başından itibaren Türkiye’deki her üç haneden birinin yerli doğal gaz kullanacağını bildirdi.

Osman Gazi Karadeniz’e uğurlandı

Zonguldak’taki Filyos Limanı’nda düzenlenen Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu Uğurlama Töreni’ne video mesaj gönderen Erdoğan, Türkiye’nin enerji alanındaki çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Platformun Karadeniz’deki doğal gaz üretim kapasitesini artıracağını belirten Erdoğan, projenin Türkiye’nin enerji hedefleri açısından önemli bir aşama olduğunu vurguladı.

Osman Gazi’yi denizlerdeki enerji yatırımlarının yeni bir adımı olarak nitelendiren Erdoğan, platformun Türkiye Yüzyılı vizyonu ve Mavi Vatan hedefleri doğrultusunda görev yapacağını ifade etti.

Günlük üretim kapasitesi 20 milyon metreküpe çıkacak

Borsa soruşturmasında 302 şüpheliye işlem: 31 hisse mercek altında
Borsa soruşturmasında 302 şüpheliye işlem: 31 hisse mercek altında
İçeriği Görüntüle

Erdoğan’ın verdiği bilgilere göre Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu, Sakarya Gaz Sahası’ndaki kuyulardan çıkarılan doğal gazı bünyesindeki ünitelerde işleyecek. İşlenen gaz, deniz altına döşenen boru hatları aracılığıyla Filyos’a ulaştırılacak.

Toplam 298,5 metre uzunluğa, 56 metre genişliğe ve 29,5 metre derinliğe sahip platformda 140 personel görev yapacak. Üzerinde 21 farklı ünite bulunan tesisin faaliyete geçmesiyle Karadeniz’deki günlük doğal gaz üretiminin mevcut seviyesinin iki katına çıkarılarak 20 milyon metreküpe ulaşması hedefleniyor.

2027’de üç haneden biri yerli gaz kullanacak

Platformun sağlayacağı üretim artışının konutlardaki doğal gaz kullanımına da yansıması bekleniyor. Erdoğan, 2027 yılının başından itibaren Türkiye’deki her üç haneden birinin yerli doğal gazdan yararlanacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osman Gazi’nin ülkeye ve millete hayırlı olmasını dileyerek Türkiye’nin enerji alanındaki yatırımlarının önemine dikkat çekti. Platformun Karadeniz’deki görevine başlamasıyla birlikte Sakarya Gaz Sahası’ndan elde edilen doğal gazın işlenmesi ve karaya ulaştırılmasında yeni bir döneme geçilmesi amaçlanıyor.