Sermaye piyasalarındaki fon krizinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında ekonomi kurmayları ve ilgili kurumların üst düzey yöneticilerinin katıldığı bir eş güdüm toplantısı gerçekleştirildi. 29 Eylül’deki toplantıda sermaye piyasalarındaki gelişmeler ile tasfiye sürecine ilişkin çalışmalar ele alındı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Erdoğan’ın tasfiyesine karar verilen fonlarla ilgili çalışmaların titizlikle sürdürülmesini, yatırımcı haklarının korunmasını ve ödemelerin adil, sağlıklı ve mümkün olan en kısa sürede yapılmasını temel öncelikler olarak vurguladığını açıkladı. Erdoğan’ın talimatıyla Devlet Denetleme Kurulu’nun da yatırım fonu işlemlerine ilişkin inceleme ve denetim sürecini başlattığı bildirildi.

“Kriz öncesi çıkanlar araştırılsın” iddiası

Hürriyet yazarı Hande Fırat’ın aktardığı kulis bilgilerine göre Erdoğan, fon krizinin ilk günlerinden itibaren sürece ilişkin rahatsızlığını ilgili kurumlara iletti ve yaşanan durumun neden daha önce tüm boyutlarıyla öngörülemediğini sorguladı.

Haberde, Beştepe’de gerçekleştirilen son ekonomi zirvesinde Erdoğan’ın, kriz patlak vermeden hemen önce sistemden paralarını çekerek çıkan kişi ve kurumların kim olduğunun araştırılmasını ve bu isimlerin kendisine bildirilmesini istediği aktarıldı.

Son bir ay mercek altında

Kulis bilgilerine göre özellikle fonların çöküşünden önceki son bir aylık dönemde sistemden çıkış yapan kişi ve kurumlara yönelik ayrıntılı bir inceleme yapılması planlanıyor.

Aktarılan bilgilere göre Erdoğan, inceleme kapsamında siyasetçi veya bürokrat ayrımı yapılmamasını ve kanunun gerektirdiği işlemin uygulanmasını istedi.

İktidar kulislerinde fon gerginliği

Öte yandan fon soruşturmasının genişlemesi ve AK Partili eski bakanlar ile üst düzey siyasilerin de adının süreçte geçmesi Ankara’daki siyasi kulislerde hareketliliğe neden oldu.

Bazı siyasilerin soruşturma sürecine dahil olmasının iktidar partisi kulislerinde endişe ve gerginliğe neden olduğu iddia ediliyor.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın açıklamasında ise Erdoğan’ın talimatıyla DDK’nin yatırım fonu işlemlerini kapsayan inceleme ve denetim sürecini başlattığı, ayrıca tasfiye sürecinin yatırımcıların meşru hakları ve kamu yararı gözetilerek hızlı biçimde yürütülmesi amacıyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığında Fon Koordinasyon Kurulu oluşturulduğu belirtildi.

Fon krizinde 131 fon tasfiyede

SPK’nın 23 Eylül tarihli açıklamasına göre 17 Eylül’de alınan kararlar kapsamında 7 portföy yönetim şirketine ait 131 fonun tasfiyesine karar verildi. Merkezi Kayıt Kuruluşu kayıtlarına göre söz konusu fonlardaki tekil yatırımcı sayısı 455 bin 758 olarak açıklandı.

SPK’dan fahiş kazançlar için iade hesapları
SPK’dan fahiş kazançlar için iade hesapları
İçeriği Görüntüle

SPK, 21 Eylül’de fon tasfiye usul ve esaslarında yer alan 3 aylık süreyi 6 aya çıkardı. Kurul, bu değişikliğin tasfiyenin mutlaka 6 ay süreceği anlamına gelmediğini ve sürecin koşullara bağlı olarak daha erken tamamlanabileceğini bildirdi.

Kaynak: Haber Merkezi