Ergenlik olgusu yetişkinliğe ilk adım olarak adlandırılır. Ergenlige kaç yaşında girilir? Eskiden ergenlik yaşı 15 yaşlarında başlarken günümüzde bu yaş daha alt yaş seviyesine inmiştir.

Erkeklerde ergenlık kaç yaşında başlar? Özellikle erkeklerde artık 10 yaşında ergenlik belirtileri gözlemlenebiliyor. Erkekler ergenliğe girdiğini nasıl anlar sorusunun cevabı ise fiziksel özelliklerde çok rahat gözlemlenebilir. Gırtlak gelişir, ses kalınlaşır, bıyık ve sakal çıkar. Erkeklerde ergenlık belirtileri Vücut ağırlığı artmaz. Aksine kilo verir. Boyları 10–30;cm uzar. Ses çatallaşmaya başlayarak erkeğe has biçimde kalınlaşır. Kızlarda ergenlik ise Adet döngüsü başlar, göğüs bölgesi gelişir ve kalça genişler. Ergenliğe ne zaman biter her anne babanın merak ettiği ve bir an önce bitmesini istediği sorundur. Erkeklerde 20 yaşına kadar sürebilir bu süreç ama genel ortalama lise çağında sonlanmasıdır.

Ergenlik bazı çocuklarda çok zor geçebilir bazı çocuklarda ise hiç belli bile olmadan geçip gidebilir. Zor geçmesi ise çoğunlukla aileden de kaynaklanabilir. Çocuk ile ebeveyn arasındaki yaş ebeveynin çocuğu anlamasında etkisi büyüktür. Aileye burada büyük bir iş düşmekte ve çocuğun seviyesine inmek durumundadır. Onu anlaması ve ani çıkışları anlayışla karşılaması gerekir. Ergenlik zor bir dönem olduğu kabul edilebilir bir gerçekliktir eğer aile bununla başa çıkamıyorsa daha kötüye gidilmeden bir an önce psikolojik yardım alınmalıdır. Madalyon Psikiyatri Merkezi size bu konuda son derece yardım edecektir. Madalyon Klinik hem çocuk psikolojisi hem de ergen psikolojisi bölümleriyle uygun fiyatlar ile hem çocuğunuzun hem de sizin yanınızdadır.

Erkek çocuklarda genelde özgüvensizlik ya da kendini ispat etme olarak nitelendirilir. Çocuk kendini ispat etmek ister bu yüzden sizi dinlemez, derslerini salabilir, sofradan kalkıp kapıları çarpabilir. Bu kendini ispat etme yöntemidir ona göre. Özellikle çok yemek yeme veya yemeği reddetme ve sürekli, kilolu olduğunu düşünme ergende aşılması gereken sorunlardandır. Bu durumlarda ergenin üstüne gitmemek gerekir. Eğer üstüne gidilirse kendini daha kötü hisseder.

 

Editör: Haber Merkezi