Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 1992 yılında aldığı karar ile her yıl 3 Aralık, "Dünya Engelliler Günü" olarak kabul ediliyor. Bu özel gün, engelli bireylerin toplumdaki görünürlüğünü artırmak, yaşam koşullarını iyileştirmek, hakları hakkında farkındalık oluşturmak ve karşılaştıkları zorlukları ortadan kaldırmak amacıyla çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Ayrıca, engellilerin eğitim, istihdam ve sosyal hayata katılımını artırmak için küresel düzeyde farkındalık yaratılmaya çalışılıyor.

Dünyada 1 milyarı aşan engelli birey sayısı, Türkiye'de ise Ulusal Engelli Veri Sistemi'ne kayıtlı engelli nüfusun yaklaşık %6,9 (yaklaşık 5 milyon kişi) olduğu belirtiliyor. Ancak, resmi olmayan rakamlara göre, bu sayı Türkiye'de 9 milyona kadar çıkabiliyor. Bu durum, engellilerin karşılaştığı sorunların çözülmesine dair daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini gözler önüne seriyor.

Fethiye'den "Erişilebilirlik" konusunda farkındalık çağrısı

Fethiye Belediyesi, Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bölgedeki engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla "Fethiye'de Erişilebilirlik" konulu bir konferans düzenliyor. 3 Aralık 2024 tarihinde, saat 10.00-12.00 arasında Özer Olgun Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek etkinlikte, Engelli Bakım Rehabilitasyon İletişim ve Erişilebilirlik Uzmanı Adem Kuyumcu, erişilebilirlik konusundaki deneyimlerini katılımcılarla paylaşacak.

Hisarcık pazarında coğrafi işaretli Simav Kestanesi ilgi odağı oldu Hisarcık pazarında coğrafi işaretli Simav Kestanesi ilgi odağı oldu

Fethiye Belediyesi’nin engelli bireyler için sağladığı destekler

Fethiye Belediyesi, engelli bireylerin yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla çeşitli projeler yürütüyor. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, kurulduğu günden bu yana ilçedeki engelli bireylere ve ailelerine 26 farklı alanda sosyal destek sağladı. Bu destekler arasında 61 adet manuel sandalye, 17 adet akülü sandalye, 30 hasta yatağı ve 1 adet akülü çocuk sandalyesi bulunuyor.

Ayrıca, Fethiye Belediyesi, Muğla'nın ilk ve tek Otizm Parkı'nı kısa süre içinde açmaya hazırlanırken, halk plajlarını "engelsiz plaj" olarak düzenleyerek herkesin kullanımına sundu. Belediye, özel gereksinimli bireylere sıcak yemek servisi, evlere gıda ve eşya yardımı gibi sosyal hizmetlerde de aktif olarak çalışıyor. Fethiye Belediyesi, yerel sivil toplum kuruluşları, gönüllüler ve hayırseverlerle işbirliği yaparak engelli bireylerin toplumsal yaşamda daha fazla yer alabilmesi için çeşitli projelere devam ediyor.

Muhabir: Oğuz Yörük