İZMİR EKSPRES

Görev saydı Osmanlıca kursu açtı

Abone Ol
Aykut Polatlı-Antalya'daki Eğitim Şurası ile Türkiye'nin gündemine gelen Osmanlıca konusunda Torbalı İlçesi AKP'li Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez ilk adımı attı. Halk Eğitim Müdürlüğü ile Osmanlıca kursu için anlaşma yaptıklarını ve kursiyer kayıtlarının başladığını açıkladı. Görmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Osmanlıca'nın öğretilmesi konusundaki açıklamalarından yola çıkarak böyle bir karar aldıklarını söyledi. Milli Eğitim Şura'sında Osmanlıca dersi ortaokularda okutulsun kararı sonrası kendine görev atfeden çeşitli kurumların bu tür eğitim merkezleri açabileceği uyarısında bulunan Değirmenci, 'Önümüzdeki günler Osmanlıca'nın trend olduğu bir dönem olacaktır' dedi. Bu tür eğitim yerlerinin gerekli olması noktasında halkın kendi kararını vereceğini belirten Değirmenci, yapılanların Türkçe'nin ve Cumhuriyet değerlerinin itibarsızlaştırlmasından başka bir şey olmadığını söyledi. Osmanlıcanın ilk ve orta öğretim kurumlarına kesinlikle sokulmaması gerektiğini sözleyen Değirmenci, 'Bu konularla ilgilenenler için üniversite ve yüksek öğretim kurumlarında dersler veriliyor. Oraya gitsinler' diye konuştu.


Osmanlıcılık ile hedef şaşırtılıyor

Türk halkı Osmanlıca talebi yoktur diyen Değirmenci, 'Harf devrimi öncesi ve sonrasına bakılırsa hangi alfabe daha başarılı görülür. Özellikle gündem yaratılmak isteniyor. Bu aralar haberler ve gündem iyi takip edilmeli. Gözümüzden bir şey kaçırıyor olabilirler. Ayrıca, alınan bu karar ile asıl yapılmak istenen 1928 yılında gerçekleştirilen harf devrimini cumhuriyet değerlerini zaafa uğratmak ve kaldırmaktır. Osmanlı özlemi içersinde hareket edilmesini yanlış buluyorum' dedi.

Kendine görev atfedenler var

Şura kararları bir tavsiye niteliğinde olduğunu muhakkak yapılması söz konusu olmadığını dile getiren Değirmenci sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bundan görev çıkarmış Belediyeler, milli eğitim müdürlükleri Osmanlıca kursları açabilirler. Menderes Belediyesi'nin yaptığı gibi Atatürk Düşünce Derneği'ni bürolarından tahliye de edebilirler. Bunlara ne denilebilir ki? Bunların fıtratında var. Son söz olarak: Türk halkının Osmanlıca ile ilgili bir talebi yoktur. Zaten buna ihtiyaç da yoktur.'