Fiziksel olarak sağlıklı olan Jolanda, zihinsel sağlık sorunları yaşamasına rağmen "sürekli acı" çektiğini ifade ederek bu kararı aldı.

22 yaşındaki Hollandalı Jolanda Fun, 25 Nisan'daki doğum gününde uzun süredir mücadele ettiği depresyon ve diğer zihinsel sağlık sorunları nedeniyle ötenazi yoluyla hayatına son verdi. Fiziksel olarak sağlıklı olmasına rağmen "sürekli acı" çektiğini söyleyen Jolanda'nın ötenazi kararı, mental sağlık sorunları yaşayan insanlar için zorlu bir konu olan ötenaziyi gündeme getirdi.

Jolanda'nın Zorlu Yaşam Mücadelesi

Jolanda, yedi yaşından beri depresyonla mücadele ediyordu. 22 yaşında aldığı teşhisin ardından yeme bozukluğu, tekrarlayan depresyon, otizm ve öğrenme güçlüğü gibi sorunlarla da yüzleşmek zorunda kaldı. Ailesi, arkadaşları ve küçük köpeği olmasına rağmen kendini sürekli mutsuz hisseden Jolanda, umudunu kaybetmeyerek Hollanda'da psikiyatrik sorunlar nedeniyle ötenazi uygulanan son kişi olmayı umut ettiğini belirtmişti. Hatta kendi cenazesi için bile davetiyeler hazırlamıştı.

Sevgilisi Veda Mesajı Yayınladı

Jolanda'nın erkek arkadaşı Peter Silvius, sevgilisi hayatını kaybettikten sonra Facebook'ta duygusal bir veda mesajı paylaştı. Jolanda'nın artık acı çekmediğini umduğunu belirten Peter'ın mesajına Jolanda öpücük emojileriyle "Teşekkürler sevgilim" diye cevap verdi. Bu da Jolanda'nın son anlarında bile sevgilisiyle vedalaşma fırsatı bulduğunu gösteriyor.

Hollanda'da Ötenazi Uygulaması

Hollanda, Belçika ve Lüksemburg ile birlikte Avrupa'da ötenaziyi yasallaştıran üç ülkeden biri. 2023 yılında Hollanda'da 9 bin 68 kişinin doktor destekli intihar yoluyla hayatına son verdiği biliniyor. Bu sayı, 2005 ile 2023 arasında dört katına çıkmış. Jolanda'nın ölümü de Hollanda'daki ötenazi uygulamalarını yeniden tartışmaya açtı.

Antalya'da sahte plastik cerrah vakası! Antalya'da sahte plastik cerrah vakası!

Jolanda Fun'ın trajik hikayesi, zihinsel sağlık sorunlarının ne kadar ciddi olabileceğini ve bu sorunlarla mücadele eden kişilerin yaşadığı zorlukları gözler önüne seriyor. Doktor yardımıyla intihar uygulaması olan ötenazi ise, hem etik hem de hukuki açıdan tartışmalı bir konu olmaya devam ediyor.

Editör: Sedef Didem Ezme