İZMİR EKSPRES

İki mühendisin büyük başarısı

Abone Ol


İzmir Ekonomi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde okuyan Murat Demir ve Özgür Ertem, bitirme tezlerinde eğitimde fırsat eşitliğinden yola çıkarak öğrencilerin online soru çözebileceği internet sitesi hazırladı. İkili, sitede soru çözen öğrencilerin aynı zamanda eğlenmesi için testleri karşılıklı düello yapılan bir oyun haline getirdi. Tezleri büyük ilgi gören ikili mezun olur olmaz, projelerini “www.sinavo.com" sitesinde uygulamaya geçirerek kendi işlerinin patronu oldu.

İki arkadaşın internet sitesi, girişimcilerle yatırımcıları buluşturan Etohum Platformu’nda değerlendirilen 2 bin 200 proje arasında desteklenecek 15 proje arasına girdi.

750 BİN SORU ÇÖZÜLDÜ

Geçen mayıs ayında açılan sitede aylık 55 bin kullanıcı seviyesine ulaşılırken, bugüne kadar 9 bin 500 oyunda 750 bin soru çözüldü. Sitenin yoğun ilgi görmesi yatırımcıların da ilgisini çekti ve yüzde 1’lik hissesi 100 bin dolardan alıcı buldu. Tez konularıyla patron olan genç girişimcilerin, öğrencilik hayalleri kısa sürede 10 milyon dolar değere sahip marka haline dönüştü.

Demir ve Ertem'in geliştirdiği yapay zeka, öğrencinin hangi soruyu hangi aralıklarla çözdüğünü, soruya ne kadar zaman ayırdığını, zorlandığı ya da başarılı olduğu konuları da analiz ediyor. Analiz sonucunda sunulan istatistik veri, öğrencinin Türkiye genelinde hangi noktada olduğunu gösteriyor. Böylece hangi konularda eksiği olduğunu gören öğrenci o konulara ağırlık verebiliyor.

TABLETTE OYNANABİLİR

Projelerini, Milli Eğitim Bakanlığı'nın uygulamaya başladığı Fatih Projesi'ne entegre hale getirdiklerini ifade eden Murat Demir, "Okullara dağıtılan tabletlere yüklenen uygulamayla öğrenciler soruları hep birlikte çözecek. Öğretmenler, sınıfındaki öğrencilerin hangi soruları çözerken zorlandıklarını veya kararsız kaldıklarını görebilecek" dedi.

KAZANAN ÖĞRENCİ KUPA ALIYOR


Murat Demir sitenin işleyişini şöyle anlattı: “Siteye giren öğrenci isterse tek başına, isterse arkadaşlarını düelloya davet ederek soru çözmeye başlıyor. Kazanan öğrencinin profilinde kupa gösteriliyor. Öğrenciler soru çözerken eğlendiği için sıkılmıyor.

NOTLAR BİR TIKLA BAKAN’IN CEBİNDE

Projelerini Milli Eğitim Bakanlığı’na sunacaklarını söyleyen Murat Demir, "Kabul edilirse,Milli Eğitim Bakanı bilgisayarından ya da cep telefonundan, hangi sınıfın hangi soruları çözerken zorlandığını, hangi öğretmenin hangi konuları eksik anlattığını ya da hangi sınıfın başarılı olduğunu anında görebilecek" diye konuştu. (Bugün)