İngiltere'de kalan son terlik orkidesinin bir kaç hafta içinde açması bekleniyor. Hırsızlardan korunmak için başında 24 saat polis nöbet tutuyor.

Bitki, korunan bir alanda 100 yıldır yetişiyor ve fiyatı 5 bin pounda kadar çıkabiliyor.

Uzmanlar, bu mor ve sarı renkli çiçeği başka yerlerde üretmeyi denediler ama hiç biri çiçek açmadı.

Polis memuru Tony Marsh; "Terlik orkidesi inanılmaz önemli bir bitki, diğer bitkilerin soylarının tükendiği bir yerde yüz yıldır hayatta kalmayı başarmış. Ülkenin her yanından insanlar bitkinin çiçek açtığını görmek için buraya geliyor" dedi.

Özel olarak korunan paha biçilmez bitki, altı yıl içinde iki kez saldırıya uğramış ve hasar gördü. Geçen Haziran'da bir hırsız, çiçeklerden birini kesti ve geriye sadece altı çiçek kaldı.

ABD'de Bebek Yoksulu: Düşen Doğum Oranları Geleceği Nasıl Şekillendirecek? ABD'de Bebek Yoksulu: Düşen Doğum Oranları Geleceği Nasıl Şekillendirecek?

2004'de bir koleksiyoncu bitkiyi kökünden götürmeye çalışmış ama sadece bir kısmını alabilmişti. Hırsızların izi bulunamadı.

Polis; "En büyük tehlike koleksiyoncular. Geçen sene alınan çiçeklerin sadece bir defterin arasına konup kurutulduğunu düşünüyoruz. Suç raporunda bildirilen maliyet binlerce pounddu" diyor.

1917'DE SOYU TÜKENDİ
Terlik orkidesi bir zamanlar Avrupa ve Asya'da çok yaygındı. 20. yüzyıla gelindiğinde ormanların yok edilmesi ve Victoria dönemindeki orkide merakı türlerin çoğunu yok etti.

1917'de orkidenin soyu tükendiği resmen ilan edildi. Ama botanikçiler golf sahasında bir tanede buldu. Uzmanlar Yorkshire'da hâlâ çiçek açan bir orkide daha olabileceğini söylüyor ama tam yeri açıklanmıyor.

Özel bir izin olmadan çiçeğe dokumak bile kanunen yasak ve çalarken yakalanan kişiyi altı ay hapis cezası bekliyor.

KRALİÇEDEN BİLE SIKI KORUNUYOR


Ama yerli halktan bazıları bir çiçek için bu kadar yaygara koparılmasına şaşırıyor.

Örneğin Christopher Brandon; "Bu bitki kraliçeden bile sıkı korunuyor. Gören de altı üstü güzel bir çiçek değil de hepimizin hayatını kurtaracak bir şey sanır" dedi.

Editör: Haber Merkezi