İran’da yeni dini liderin seçildiği açıklandı ancak güvenlik gerekçesiyle ismi kamuoyuyla paylaşılmadı. 08 Mart 2026’da yapılan açıklamada, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in İsrail ve ABD’nin ortak operasyonunda hayatını kaybetmesinin ardından liderlik sürecinin tamamlandığı belirtildi.

İran’da en üst siyasi ve dini makam olarak kabul edilen liderlik görevi için yapılan seçimde Uzmanlar Meclisi’nin yeni lider üzerinde mutabakata vardığı bildirildi.

Uzmanlar Meclisi yeni lider üzerinde mutabakata vardı

İran’da dini lideri belirleme yetkisine sahip olan 88 üyeli Uzmanlar Meclisi’nin üyelerinden Seyyid Ahmed Alam el-Huda, yeni liderin seçildiğini doğruladı.

Alam el-Huda, liderin kimliğinin güvenlik gerekçesiyle şimdilik açıklanmayacağını söyledi.

Benzer şekilde Uzmanlar Meclisi üyesi Muhammed Mehdi Mirbakeri de Hamaney’in halefi konusunda çoğunluk mutabakatına varıldığını ifade etti.

İsrail’den l76209419 1004S Ecf28C850C91A8D0C5D0712B562Df1B1Fa1D81F8iderlik sürecine yönelik tehdit açıklaması

İsrail ordusu daha önce yaptığı açıklamada Hamaney’in yerine geçecek herhangi bir liderin hedef olacağını duyurmuştu.

Açıklamada “Hamaney’in yerine bir halef atamaya çalışan herkesin ve halef olacak herhangi birinin peşine düşülecek” ifadeleri kullanılmıştı.

Bu açıklamanın ardından İran tarafı yeni liderin kimliğini güvenlik gerekçesiyle gizli tutma kararı aldı.

İran’da dini lider nasıl seçiliyor

NATO Ankara Zirvesi sona erdi: Rutte’den önemli açıklamalar
NATO Ankara Zirvesi sona erdi: Rutte’den önemli açıklamalar
İçeriği Görüntüle

İran Anayasası’na göre dini lider ülkenin en üst siyasi ve dini otoritesi olarak kabul ediliyor.

Dini lider, 88 üyeden oluşan Uzmanlar Meclisi tarafından seçiliyor. Meclis üyeleri ise halk tarafından yapılan seçimlerle belirleniyor.

Uzmanlar Meclisi, dini lideri seçmenin yanı sıra gerektiğinde görevden alma yetkisine de sahip bulunuyor.

Kaynak: Haber Merkezi