İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD’nin Ürdün’deki askeri üsleri kullanarak İran’a saldırılar düzenlediğini öne sürerek bu saldırılara balistik füzelerle karşılık verildiğini açıkladı.
Devrim Muhafızları tarafından yapılan açıklamada, “Nasr 2” operasyonunun sekizinci dalgası kapsamında Ürdün’ün Ezrak bölgesindeki geniş çaplı Amerikan askeri üssünün hedef alındığı bildirildi.
Operasyonda ABD ordusuna ait yeni komuta ve kontrol merkezi ile savaş uçağı hangarının tam isabetle vurularak imha edildiği ileri sürüldü.
Verilen bilgilerde İran’ın açıkladığı hasar ve imha iddialarına ilişkin ABD veya Ürdün makamlarından yapılmış bağımsız bir doğrulama yer almadı.

EZRAK’TAKİ ABD ÜSSÜ HEDEF ALINDI
İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD’nin İran’ın farklı bölgelerine yönelik hava saldırılarının ardından karşı saldırı gerçekleştirildiğini duyurdu.
İran tarafından başlatıldığı belirtilen “Nasr 2” operasyonunun sekizinci dalgasında Ürdün’ün Ezrak bölgesindeki ABD askeri üssü balistik füzelerle hedef alındı.
Devrim Muhafızlarının açıklamasında, saldırıda ABD ordusuna ait yeni komuta ve kontrol merkezi ile bir savaş uçağı hangarının vurulduğu öne sürüldü.
Söz konusu tesislerin “tam isabetle vurularak imha edildiği” iddia edildi.
MİSİLLEME GEREKÇESİ AÇIKLANDI
İran Devrim Muhafızları, operasyonun ABD’nin bir gün önce Ürdün’deki hava üslerini kullanarak İran’a düzenlediği ileri sürülen saldırılara karşılık gerçekleştirildiğini açıkladı.
ABD saldırılarında İran’daki bir çocuk kanser hastanesinin çevresinin hedef alındığı iddia edildi.
Bombardıman ve oluşan tehlike nedeniyle hastanede tedavi gören 121 çocuğun acil olarak tahliye edilmek zorunda kaldığı belirtildi.
Verilen metinde hastaneye yönelik saldırı ve 121 hastanın tahliyesi iddiasına ilişkin başka bir kurumun açıklamasına yer verilmedi.

ÜRDÜN HALKINA ÇAĞRI
Devrim Muhafızlarının açıklamasında Ürdün vatandaşlarına da seslenildi.
Ürdün topraklarının çocuklara yönelik saldırılar için kullanılmasına izin verilmemesi istenen mesajda, ülkedeki ABD varlığına karşı harekete geçilmesi çağrısı yapıldı.
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Ürdün’ün kutsal topraklarının çocuklara yönelik bu suçlar için kullanılmasına izin vermeyin. Bütün gücünüzle ABD çıkarlarına darbe indirin ve topraklarınızı Amerikan işgalcilerden temizleyin.”
CENTCOM İRAN’A OPERASYON DÜZENLEDİĞİNİ DUYURDU
ABD Merkez Komutanlığı, İran’daki kritik askeri tesislere yönelik geniş çaplı operasyonun tamamlandığını açıkladı.
CENTCOM açıklamasında, saldırıların amacının İran’ın Hürmüz Boğazı’ndan geçen ticari gemileri ve sivil denizcileri hedef alma kapasitesini zayıflatmak olduğu ifade edildi.
Açıklamada, ABD ordusunun Başkomutan’ın talimatı doğrultusunda İran’ı sorumlu tutmayı sürdüreceği belirtildi.
CENTCOM, İran’a ait askeri komuta merkezleri, hava savunma mevzileri, füze ve insansız hava aracı üretim kapasiteleri ile kıyı gözetleme tesislerinin hedef alındığını duyurdu.
BENDER ABBAS DA HEDEFLER ARASINDA
CENTCOM tarafından yapılan açıklamada, Bender Abbas’ın da aralarında bulunduğu stratejik öneme sahip birden fazla noktadaki hedeflerin hassas güdümlü mühimmatlarla vurulduğu bildirildi.
ABD tarafı, operasyon kapsamında hedeflerin tam isabetle vurulduğunu açıkladı.
Akşam saatlerindeki operasyondan önce sabah düzenlenen ve yaklaşık 90 dakika sürdüğü belirtilen ilk saldırı dalgasında İran’ın Büyük Tunb Adası’ndaki kıyı savunma ve seyir füzesi mevzilerinin imha edildiği aktarıldı.
Verilen metinde ABD’nin açıkladığı hasar sonuçlarına ilişkin İran makamlarından yapılmış bir doğrulama bulunmadı.
İRAN’DAN BÖLGEDEKİ ABD ÜSLERİNE MİSİLLEME
ABD’nin İran’daki askeri altyapıya yönelik saldırılarının ardından Tahran yönetiminin, ABD askeri üslerine ev sahipliği yaptığı belirtilen Ürdün, Bahreyn ve Kuveyt’i hedef aldığı aktarıldı.
Bahreyn İçişleri Bakanlığının ülkenin yeni saldırılara hedef olduğunu ve birçok bölgede saldırı sirenlerinin çaldığını açıkladığı belirtildi.
Bahreyn’de vatandaşlara sakin olmaları ve vakit kaybetmeden güvenli alanlara geçmeleri çağrısı yapıldı.
KUVEYT HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİNİ DEVREYE ALDI
Kuveyt ordusu, hava sahasına giren kamikaze insansız hava araçlarına karşı hava savunma sistemlerinin devreye sokulduğunu duyurdu.
Ordudan yapılan açıklamada, duyulabilecek patlama seslerinin düşman unsurlarının engellenmesine yönelik müdahalelerden kaynaklandığı ifade edildi.
Vatandaşlardan resmî makamlar tarafından yayımlanan güvenlik talimatlarına uymaları istendi.
ÜRDÜN’DEKİ TESİSLERE İHA SALDIRISI İDDİASI
Ürdün’deki ABD askeri tesislerine insansız hava araçlarıyla da saldırılar düzenlendiği aktarıldı.
Bu saldırılarda ABD ordusuna ait iletişim sistemleri ile yakıt depolama tesislerinin hedef alındığı öne sürüldü.
İran Devrim Muhafızlarının balistik füze saldırısında açıkladığı hasarın boyutu ile Ürdün’deki ABD tesislerinin güncel durumuna ilişkin verilen bilgilerde bağımsız veya karşı taraftan bir doğrulama yer almadı.

