İzmir Dişhekimleri Odası (İZDO) Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Atinel, 18-24 Kasım Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kapsamında bir mesaj yayımlayarak, ağız ve diş sağlığının vücut sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekti. Atinel, İZDO’nun hem toplum sağlığını korumak hem de diş hekimlerinin sorunlarına çözüm bulmak adına önemli çalışmalar yürüttüğünü belirtti.
"Toplum bilinçlendirilerek, sağlık artırılmalı"
Ersin Atinel, gelişen teknolojiyle birlikte ağız ve diş sağlığı alanındaki yeni tedavi ve tanı yöntemlerinin hastalar için daha verimli sonuçlar sunduğunu vurguladı. İZDO olarak, meslektaşlarına güncel bilgiler sunmak için eğitimler ve kurslar düzenlediklerini söyleyen Atinel, sektörün sorunlarına karşı çözüm odaklı bir yaklaşım sergilediklerinin altını çizdi. Ayrıca, kamu ve özel sektörde çalışan tüm diş hekimlerini etik değerler çerçevesinde temsil ettiklerini belirterek, bu alanda başlıca sorunlar arasında ihtiyaç fazlası diş hekimliği fakülteleri, özlük hakları ve maliyet artışlarını saydı.
"Diş Hekimliği fakültelerinin çoğalması sektöre zarar veriyor"
Atinel, ülkemizde açılan diş hekimliği fakültelerinin, mesleğin geleceğini tehdit eden bir sorun haline geldiğini ifade etti. Yetersiz akademik kadrolar nedeniyle bazı fakültelerden mezun olan öğrencilerin sektörde ciddi sorunlarla karşılaştığını belirten Atinel, “Her yıl binlerce diş hekimi mezun oluyor, ancak bu kadar fazla mezun istihdam edilemez. 2030’da 130 bin diş hekimi sayısına ulaşılacağı öngörülüyor. Bu rakam, sektörde haksız rekabete ve kalite kaybına yol açar” dedi. Hükümetin, diş hekimi sayısının düzenlenmesi adına adımlar atması gerektiğini belirten Atinel, diş hekimlerinin bazı alanlarda satış elemanı olarak çalışmasının sektör için acı bir durum olduğunu dile getirdi.
Eğitim ve toplumla buluşma çağrısı
Atinel, diş hekimlerinin sadece muayenehanelerde değil, toplumda da aktif olmaları gerektiğine değindi. Bu sorumluluk doğrultusunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile protokol imzalayacaklarını ve İzmir genelindeki öğrencilere ve öğretmenlere ağız ve diş sağlığı eğitimleri vereceklerini belirtti.




