İzmir Büyük Belediyesi Meclisi, Başkan Tunç Soyer'in idaresinde Türkiye Cumhuriyeti'nin yüzüncü yıldönümü ve 29 Ekim Cumhuriyeti Bayramı özel gündemiyle toplandı.


Özel oturumda konuşan Başkan Soyer, Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yılını büyük bir gururla kutladığını belirterek "Cumhuriyetimizin 100. yaşını İzmir’de gururla, onurla hatırlıyoruz, anıyoruz, kutluyoruz. Cumhuriyetimizin kazanımlarını ve değerlerini toplumu ayrıştırıcı şekilde tartışma konusu yapanlara şunu söylüyoruz… İyi ki istiklâl mücadelesinde Anadolu’nun dört bir yanından gelip omuz omuza vatanını savunan on binler var. İyi ki Gaziantep'te, Şanlıurfa'da, Sakarya ovasında, İzmir’de bu vatan için canını feda edenler var. Onlar var ki, dünyanın mazlum halkları için umut var. Onlar var ki, Cumhuriyet var! Yüz yaşındaki Cumhuriyetimiz bizler için üç büyük anlam taşıyor. Cumhuriyet, hakimiyetin kayıtsız şartsız milletimize ait olması demek. Cumhuriyetimiz, kadınların özgürleşmesi, kadın ve erkeğin eşit olması demek. Ve Cumhuriyet, ekonomik bağımsızlığımız demek. Bu büyük eseri yaşatmak için onu sadece bir gün anmakla yetinemeyiz. İzmir’de bu gayretle Cumhuriyetimizi her alanda güçlendirmek için somut adımlar atıyoruz. Hakimiyetin kayıtsız şartsız millete ait olması bizim için yalnızca beş yılda bir sandığa gitmek değil. Milletin koşulsuz hakimiyeti ancak yaşamın her anına sirayet etmiş bir demokrasiyle mümkün olabilir. Yaklaşık beş yıldır İzmir’i bu ilke ve ruhla yönetiyor, İzmirliler’in karar mekanizmalarına doğrudan katılabilmeleri için somut araçlar ve imkanlar yaratıyoruz. Bu imkanlar sadece oy verme hakkına sahip hemşerilerimizi değil, sandıkta söz hakkı olmayan çocukları, gençleri ve doğayı da kapsıyor. Çünkü demokrasi sadece sesi çok çıkanlara değil, herkese aittir. Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir. Yaşasın demokrasi ve barış. İlelebet yaşasın Türkiye Cumhuriyeti!" ifadelerini kullandı.

CHP'Lİ AYDIN:CUMHURİYETİN İLKELERİNDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ

CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın ise “Cumhuriyet için pek çok şey söyleyebiliriz ama temel yargılar hepimiz için aynıdır. Cumhuriyet eşitlik, akıl, bilim, özgürlük, adalettir. Cumhuriyet, zayıf ama haklı olanların en güçlü olmalarını isteyen sistemin adı, kimsesizlerin kimsesi, tam bağımsızlıktır. Cumhuriyet bir yaşam biçimidir. Cumhuriyet ilelebet payidar kalacaktır. Bizler, cumhuriyeti kuranlardan ve cumhuriyetin ilkelerinden asla vazgeçmeyeceğiz. Büyük Atatürk’e sözümüzdür. Açtığın yoldan gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğiz” diye konuştu.


AK PARTİLİ HIZAL: DAHA İLERİ TAŞIMAK İÇİN MÜCADELE ETMELİYİZ

AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal da “Cumhuriyet bundan 100 yıl önce Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından bütün zor koşullara rağmen ilan edilerek bizlere armağan edildi. Bugün bu salonda cumhuriyetin ne demek olduğunu gördüm. Normal meclislerde kendi parti sıralarında oturan arkadaşlarımız bizim sıralarımızda, bizim partili arkadaşlarımız onların sıralarında oturuyor. Cumhuriyet tam olarak bu. Cumhuriyet bizlere emanet edildi. Cumhuriyetimizi ikinci yüzyılında, üçüncü yüzyılında daha da ileri taşımak için var gücümüzle mücadele etmeliyiz” ifadelerini kullandı.


İYİ PARTİLİ SEVİNÇ: NE SENDEN NE DE ESERLERİNDEN VAZGEÇERİZ

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kemal Sevinç, “Cumhuriyetimizi kurup bizlere emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyorum. Atam ne senden vazgeçeriz ne de eserlerinden. Bu topraklarsa özgür ve kardeşçe yaşamanın teminatı olan Türkiye Cumhuriyet’in 100. Yılı kutlu olsun" dedi.


MHP'Lİ UMUTLU: KEYFİ BİR SEÇENEK DEĞİL ZORUNLULUK

MHP Grup Başkanvekili Cüneyt Umutlu, "Bundan tam 100 yıl önce milletimizce çok ağır bedeller ödeyerek sahip olduğumuz cumhuriyetimizi dünya döndükçe yaşatacağımıza eminim. Cumhuriyeti, muhasır medeniyetler seviyesine ulaştırmak keyfi bir seçenek değil, bir zorunluluktur" şeklinde konuştu.


TARİHİ OTURUMDA KADINLAR, GENÇLER, ÇOCUKLAR DA KONUŞTU

Özel oturumda İzmir Çocuk Belediyesi Meclisi Sözcüsü Yağız Cemal Demir, İzmir Gençlik Belediyesi Başkanı Kaan Levent Bozdağ, Çocuk Meclisi Başkanı Emek Devrim Gülay, İzmir Gençlik Meclisi Başkanı İsmail Ferhat Kaplan, İzmir Engelli Meclisi Başkanı Ramazan Kaymaz, İzmir Kadın Meclisi Canan Aydın Özkara, İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç da birer konuşma yaparak Türkiye Cumhuriyeti'nin yüzüncü yıldönümünü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı. 

Oturumun sonunda tarihi oturuma katılanlar Başkan Soyer'in çağrısıyla ayağa kalkarak ellerindeki Türk bayraklarını sallayıp "Yaşasın Cumhuriyet" diye haykırdı.

Kaynak: FATİH ÖZKILINÇ