Aykut Polatlı-Acele kamulaştırma kararlarının asıl amacının savaş ve doğal afetlerde ortaya çıkan acil ihtiyaçların karşılanması için yapılması gereken bir uygulama olduğunun altını çizen Başkan Özcan, 'Olağan durumlarda acele kamulaştırmanın arkasına gizlenerek bazı hukuki sorunlara yol açmak, hukuk devletine olan inancı sarsar' diye konuştu.

'Konak Tünelleri hukuk faciası'

Konak Tünelleri hakkında da yorumda bulunan Başkan Özcan, 'Damlacık'ta da acele kamulaştırma kararları uygulandı. Tünel çalışmaları da üstündeki birçok konuta zarar verdi. Hem alınan acele kamulaştırma kararı hem de tünel çalışmaları nedeniyle evlerde oluşan hasarlar sebebiyle insanlar tahliyeye zorlanıyor' dedi.

Tünel'in bir hukuk faciası olduğunu söyleyen Özcan, bir nevi oldu bittiye getirilerek adeta bir hukuk diktötörlüğüne neden olan bir durum diye nitelendirdi.

Evlerinden ayrılmak zorunda kalanlara yönelik kira yardımının yapıldığı duyumunu aldıklarını söyleyen Özcan sözlerini şöyle sürdürdü: Evlerin konumuna göre 450 ile 600 lira arasında bir kira yardımı yapılıyormuş. Evlerinden çıkmak istemeyen vatandaşlar, Karayolları Müdürlüğü'ne gittiklerinde müdürlüğün onları şirkete yönlerdiğini öğrendik. Şirketin de, evlerinizi tamir edeceğiz ve size vereceğiz, şeklinde ikna çabasıyla vatandaşların evlerini terk etmesini sağlamaya yönelik bir tavrı var. Evler ne zaman tamir edilecek ve teslim edilecek? Orası bir muamma.

'Soma'nın yanındayız'

Soma'ya da ziyarette bulunduklarını belirten İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, durumun Soma ve Yırca için çok kötü olduğunu söyledi. Zeytin ağaçları kesilen ve darbe uğrayan köylüleri hatırlatan Özcan, 'Soma'daki köylümüze de söz verdik; çevre komisyonumuzla yakın bir zamanda tekrar ziyaret edeceğiz. Zeytin ağaçlarının söküldüğü alana tekrar zeytin ağacı dikeceğiz' dedi. Özcan, Soma'da yaşananlarla ilgili gözlemlerini şöyle aktardı: İdarenin bir kayıtsızlığı söz konusu. Özel güvenliğin bu şekilde vatandaşa müdahalede bulunması, buna izin verilmiş olması başlı başına bir kayıtsızlık ve hukuksuzluk örneğidir. Müdahale gerekiyorsa eğer, devletin güvenlik güçleri varken özel güvenlik görevlilerinin köylüye müdahale etmesi kabul edilemez. Özel güvenlik görevlilerine kim emir verdi? Güvenlik güçlerini işten atarak işten sıyrılmak o kadar kolay olmamalı.

'AYM kamulaştırmalara dur dedi'

Anayasa Mahkemesi'nin acele kamulaştırma kararlarını iptal etmesinin bir fırsat olduğunu dile getiren Özcan, 'Daha önce bu kamulaştırma kararlarına karşı dava açılamıyordu. Bundan sonra bu tür kararlara dava açılabilecek. Şu andaki tartışma bu karar kamuoyuna yansıdıktan sonra 60 gün içerisinde mi dava açılabilecek yoksa Resmi Gazete'de yayınlanması mı beklenecek üzerinde oluyor. Bana göre bu Anayasa Mahkemesi kararı kamuoyuyla paylaşıldığına göre bence dava açılabilir' diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi