Adem Sarıkaya- Gediz Elektrik Dağıtım AŞ'nin özelleştirme ihalesinin sonuçlanmasına yönelik Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi bir basın toplantısı düzenledi. Özelleştirme kapsamında Gediz AŞ'nin, kendisinden önce özelleştirilen diğer iki dağıtım şirketi Boğaziçi EDAŞ ile Akdeniz EDAŞ'la birlikte değerlendirildiğinde, üç şirketin bir yıllık gelirlerinden bile az bir bedele özelleştirildikleri iddia edildi. Gediz AŞ, 2 milyon 441 bin 996 abone sayısıyla, Türkiye'deki toplam abone sayısının yüyde 7.2'sine, 17.8 milyar kwh satılan elektirk tüketimi ile de ülke genelinde satılan elektiriğin yüzde 10'una sahip. Gediz AŞ, 2010 yılında yapılan ilk ihalede 1 milyar 920 milyar teklif almasına rağmen, perşembe günü gerçekleşen ihalede 1 milyar 231 milyon dolarlık teklife satıldı.

Kamuya faturası 2 küsür milyar


Konuyla ilgili olarak EMO İzmir Şubesi adına açıklamada bulunan Şube Yönetim Kurulu Bşk.Yrd.'sı Hacer Öztura, 2010 yılında yapılan ilk ihaledeki fiyatların son ihalede yarı yarıya düştüğüne dikkat çekti. Gediz AŞ'nin ihalesinin ardından diğer özelleştirmelerle birlikte kamunun sadece bir ay içerisinde 2 milyar 338 milyon dolar zarara uğratıldığını belirtti. Başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nın ve Özelleştirme İdaresi Başkanı'nın kamunun bu zararında önemli rol oynadıklarını ifade eden Öztura, süreci mahkemeye taşıyacaklarını söyledi. Elektrik bedellerinde son beş yıl içerisinde mesken aboneleri için yüzde 128.8 lik bir artışın yaşandığının altını çizen Öztura "Kalkınma öncelikli illerdeki mesken abonelerinde bu artış oranı yüzde 144.7 olmuştur. Enflasyon artışlarının üzerinde olan elektrik zamları şirketlerin karlarını da artırmıştır. Özelleştirme ve serbestleştirme süreciyle birlikte tüm maliyetler tarifeler yoluyla tüketicilere yansıtılmıştır. Brüt kar marjının yükseltilmesi, kayıp/kaçak oranlarının yukarıya çekilmesi, bağlantı bedeli, kesme-bağlama bedeli gibi hizmetlerde yapılan artışlarla dağıtım şirketlerine açıktan kar elde ettirilmektedir" dedi.

400 milyon TL ek yük

Basın açıklamasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan EMO İzmir Şube Yönetim Kurulu Saymanı Bülent Uzunkuyu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) perakende satış lisansı sahiplerinin brüt kar marjını yüzde 2.33'den yüzde 3.49'a çıkararak yalnızca 2013 yılında tüketicilere 400 milyon TL'lik ek yük getirdiğine dikkat çekti. Daha iyi, daha ucuz hizmet adı altında yürütülen özelleştirmelerin faturasının kamuya yansıtıldığına vurgu yapan Uzunkuyu "Önceden kullanılmadığında sıfır lira gelen telefon faturaları özelleştirmenin ardından hiç kullanılmasa bile hizmet bedeli adı altında ücretlendirilmeye başladı. Aynı uygulamayı sayaç okuma bedeli olarak elektrik faturalarına da yansıtmışlar ve odamızın açtığı dava karşısında kaybederek geri çekilmişlerdi. Önümüzdeki süreçte de ufak ayrıntılarda oynayarak vatandaşlardan ek ücretler talep edeceklerdir. Brüt kar marjının artırılmasına karşı Perşembe günü Danıştay'da bir dava açtık. Hala aydınlatma bedeli sorunu ise ortada duruyor. Tüketici faturasına yansıtamadıkları aydınlatma bedelini hazineden alarak kamu dolaylı olarak zarara uğratılmaya devam ediyor. Denetleme yapısı için teşkilatlanmış bir kamu yapısı yok" diye konuştu.    
Editör: Haber Merkezi