İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası, Efes Selçuk Belediyesi ve Sosyal Etkinlik Merkezi iş birliğiyle düzenlenen “Dekoratif Ev Aksesuarları Hazırlama Kursu” devam ediyor. Kursta geri dönüştürülebilir malzemeler günlük yaşamda kullanılabilecek ürünlere dönüştürülürken Efes Selçuk’un 8 bin 600 yıllık tarihinden esinlenen figürler de hazırlanıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası Eğitmeni Şule Baysal’ın yürüttüğü eğitimlerde artık kumaş, boncuk, karton ve kâğıtlar kullanılarak biblo, takı ve minder gibi ürünler üretiliyor. Kursun ilerleyen aşamalarında evsel atıklar ve biyoplastik malzemelerle kişisel objeler hazırlanması planlanıyor.
Kinusaiga ve mozaik tekniği bir araya geliyor
Kursun öne çıkan çalışmalarından biri, geleneksel Japon el sanatı Kinusaiga ile mozaik tekniğini buluşturuyor.
İplik ve yapıştırıcı kullanılmadan uygulanan Kinusaiga tekniğinde renkli kumaş parçaları, ahşap veya strafor yüzeylerde açılan ince oyuklara yerleştiriliyor. Bu yöntem mozaik tekniğiyle birleştirilerek farklı tasarımlar ortaya çıkarılıyor.
Efes Selçuk’un tarihî figürleri işleniyor
Eğitmen Şule Baysal ve kursiyerler, çalışmalarında Efes Selçuk’un kültürel mirasında önemli yeri bulunan Artemis ve Meryem Ana figürlerine yer veriyor. Bölgenin bereketli topraklarının simgelerinden nar da hazırlanan tasarımlarda kullanılıyor.
Farklı kültürlerden gelen sanatsal tekniklerle yerel tarihî değerleri bir araya getiren çalışmalar, kursiyerlerin üretim becerilerini geliştirmeyi ve sosyal yaşama katılımlarını desteklemeyi amaçlıyor. Kurs kapsamında atık malzemelerin yeniden değerlendirilmesi ve kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması da hedefleniyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası’nın katkılarıyla düzenlenen kurs, 29 Aralık 2026’ya kadar devam edecek.




