İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından hazırlanan İzmir Vizyon 2074 Çerçeve Belgesi doğrultusunda düzenlenen “Nasıl Bir İzmir” panel serisi sona erdi. Son panelde, “İzmir’de Birlikte Yaşamak” teması öne çıktı. İzQ İnovasyon Merkezi’nde gerçekleşen etkinlik, sekiz panel ve atölye çalışması sonrasında şehrin geleceği adına önemli fikirlerin paylaşıldığı bir platform oldu.
Toplumsal dezavantajlar masaya yatırıldı
Panelin ilk konuşmacısı Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci, toplumsal eşitsizlik ve kapsayıcılığın önemine değindi. Semerci, “Birlikte yaşamayı başarabilmemiz için herkesin dezavantajını göz önüne almalı, bu dezavantajları yaratan sorunlara çözüm aramalıyız” dedi. Toplumdaki farklı kesimlerin eşit bir şekilde yaşamalarını sağlamak adına, ötekileştirme ve kesişimsellik kavramlarının dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Göç politikaları için ortak adım atılmalı
Panelin bir diğer konuşmacısı Prof. Dr. Deniz Yükseker, İzmir’in çok farklı göçmen gruplarını barındıran bir şehir olduğunu ifade etti. Yükseker, göçmen ve mülteciler için merkezi ve yerel yönetimlerin ortak bir politikada birleşmesi gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca, göçmenlere yönelik politikaların hak temelli, kapsayıcı ve yerinden gelen çözümlerle desteklenmesi gerektiğini belirtti.

"Birlikte yaşamın faydalarını toplumda görünür kılmalıyız"
Son olarak Prof. Dr. Ayselin Yıldız, İzmir’deki göçmenlerin yerli halkla olan temasının sınırlı olduğunu ve bu eksikliğin karşıtlık ve ötekileştirmeyi körüklediğini söyledi. Yıldız, “Birlikte yaşamın faydalarını daha görünür kılmalıyız” diyerek, toplumsal uyumun ve sosyal temanın artırılmasının önemini vurguladı.



