İzmir'de bir grup üniversite öğrencisi barınma sorunu, üniversitelerdeki yemekhane zamları ve KYK yurtlarında yaşanan ihmallere tepki gösterdi. Alsancak'ta Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nin liman tarafında toplanan öğrenciler, Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yürüyerek burada basın açıklamasında bulundu. 

İzmir’deki marinalar nerededir? İzmir’deki marinalar nerededir?

Emniyet güçlerinin geniş güvenlik önlemi aldığı yürüyüş sonunda yapılan basın açıklamasını okuyan Rohat Ayaz, Aydın-Efeler’deki Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne (KYK) bağlı Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda asansör düşmesi sonucu 15 öğrencinin yaralandığı 1 öğrencinin de hayatını kaybettiği olayı hatırlattı. Ayaz, "Aydın’da, bir devlet yurdunda düşen asansör Zeren’i aramızdan aldı. Bir arkadaşımız daha, büyük umutlarla geldiği üniversitede yaşamını yitirdi. Asansörün bakımlarının yapılmadığı, aylardır ifade edilen şikayetlerin ise ciddiye alınmadığı ortaya çıktı. Ortaya çıkan bilgiler bir kez daha, öğrencilerin canının üç kuruşluk masraftan daha değersiz görüldüğünü gösterdi. Zeren’i yaşamdan kopartan ne basit bir olay ne de bir kaza, bile bile yaşanmış bir cinayettir.Ülkenin dört bir tarafında sokaklara çıktık. Arkadaşımızın göz göre göre gelen ölümünün acısını haykırdık. Farklı illerde, okullarda, yurtlarda olsak da biliyoruz ki sorunlarımız aynı. Hemen hiçbirimiz sağlıklı ve güvenli koşullarda barınamıyor, beslenemiyoruz. Nitelikli, bilimsel bir eğitim hakkından mahrumuz. Açlıkla, yoksullukla, işsizlikle, yetmediği yerde ise baskıyla terbiye edilmeye çalışıyoruz"dedi.

ÖĞRENCİLERİN TALEPLERİNİ SIRALADI

Öğrencilerin taleplerini de sıralayan Ayaz, "Nitelikli ve ücretsiz barınma, beslenme koşulları derhal sağlanmalıdır! Eğitim her düzeyde eşit, parasız, bilimsel olmalıdır! Üniversitelerimizde var olan baskı uygulamalarına son verilmelidir! Asansör denetimleri tekrar mimar ve mühendis odalarına devredilmelidir! Tüm öğrencilere yetecek sayıda yurt inşa edilmelidir! İnsanca yaşamaya yetecek ve enflasyon karşısında erimeyecek KYK bursu sağlanmalıdır! Zeren’in yaşamını yitirmesine neden olan sorumlular hesap vermelidir! Tüm sıra arkadaşlarımızı taleplerimiz etrafında birleşmeye, haklarımız, geleceğimiz ve özgürlüğümüz için omuz omuza mücadele etmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: FATİH ÖZKILINÇ