İlk olarak Karabağlar, Narlıdere, Menderes, Bornova, Bayraklı ve Konak ilçelerindeki dokuz mahallede uygulamaya konan İzmir Büyükşehir Belediyesinin geri dönüşüm odaklı projesi “Dönüşüme Evde Başla” projesine son olarak Bayraklı da dâhil edildi. Projenin pilot mahallelerde başlatıldığını ve tüm kente yayılacağını vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Evlerden geri dönüşüm atıklarını ayrı toplayarak almaya başladık. Belki bir ya da bir buçuk sene içinde bütün İzmir’de bu sisteme geçeceğiz” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geri dönüşüm odaklı projesi “Dönüşüme Evde Başla” büyümeye devam ediyor. Avrupa ülkelerinin kapıdan kapıya atık toplama modelini temel alan proje, ilk olarak Karabağlar, Narlıdere, Menderes, Bornova, Bayraklı ve Konak ilçelerindeki 9 mahallede uygulamaya kondu. Son olarak Bayraklı’nın Manavkuyu Mahallesi de projeye dâhil edildi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Manavkuyu’daki vatandaşlara üzerinde QR kod bulunan mavi renkli geri dönüşüm poşetleri dağıttı. Proje; Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Alanı’na giden ambalaj atıklarının azaltılmasını, sıfır karbon hedefine katkı sağlanmasını, çevrenin korunmasını ve bu atıkların ekonomiye kazandırılmasını amaçlıyor.
Manavkuyu’da evleri ziyaret eden Başkan Tugay, vatandaşlara projeyi anlattı. QR kodlu poşetlerin nasıl kullanılacağını, içine neyin atılıp atılamayacağını ve toplama günlerini açıkladı. Vatandaşların gösterdiği ilgi dikkat çekti. Hüsne Tekmen, karşısında Başkan Tugay’ı görünce şaşkınlık yaşadı ve projeyi desteklediklerini belirtti.
Mahalle sakinlerinden Feyzi Erkon da çevre kirliliğinin önlenmesi açısından projenin önemine dikkat çekti. Erkon, bu uygulamanın çevre üzerindeki olumsuz etkileri azaltacağını, aynı zamanda ekonomik katkı da sağlayacağını vurguladı. Nihal Bilir ise doğaya verilen zararın ciddi boyutlarda olduğunu ifade ederek projeye memnuniyetle destek verdi.
Tugay: Bütün İzmir’e yayılacak
Projenin pilot mahallelerde başlatıldığını ve tüm kente yayılacağını açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Evlerden geri dönüşüm atıklarını ayrı toplayarak almaya başladık. Belki bir ya da bir buçuk sene içinde bütün İzmir’de bu sisteme geçeceğiz. Bunun çalışmalarına devam ediyoruz. Plastik özellikle doğayı mahvediyor. Diğer taraftan ne kadar çok çöp çıkarsa, onu bertaraf etmek o kadar zor oluyor. İzmir’de günde 6 bin ton çöp topluyoruz. 6 bin ton çöpü depolama alanına koyduğumuzda kalıcı kirlilik yaratıyor. O yüzden bir an önce atılmaması gereken çöpleri geri dönüştürdüğümüz bir sisteme geçmek istiyoruz. Biz İzmirlilere, halkımıza güveniyoruz. Duyarlılıklarına inanıyoruz. Bize yardımcı olacaklarına da inanıyoruz. Bir süre sonra bu zorunlu hale gelecek, herkes yapacak. Yapmayanlar için bir ceza sistemi olacak. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz, yapacağız. Vatandaşlarımızın da katılımını bekliyoruz” dedi.
178 ton atık geri dönüştürüldü; QR kod sistemiyle takip sağlanıyor
Projenin başladığı ilk dokuz mahallede şimdiye kadar 178 ton atık toplandı. Mayıs ayında geri dönüşüm oranı yüzde 60’a ulaştı. Poşet sayısı ile alınan atıklar arasında ilk haftalarda yaşanan dengesizlik, 4. haftadan sonra yerini dengeye bıraktı.
Toplanan atıkların yüzde 36’sı plastik, yüzde 30’u cam, yüzde 25’i kâğıt-karton, yüzde 9’u metal ve yüzde 1’i evsel atıklardan oluştu.
Projenin en dikkat çeken özelliği, dağıtılan geri dönüşüm poşetlerinin üzerindeki QR kod sistemi oldu. İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ tarafından geliştirilen yazılımla, her hanenin geri dönüşüm verileri kayıt altına alınıyor. Böylece hangi adresten ne kadar atık toplandığı analiz edilebiliyor. Atıklar, İzDönüşüm Fabrikası’nda türlerine göre ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılıyor.
Geri dönüşüm poşetine ne atılır ne atılmaz?
Dağıtılan mavi renkli poşetlere; kâğıt, karton, kitap, gazete, pet şişe, teneke kutu, plastik ambalajlar, cam şişe ve kavanoz gibi ambalaj atıkları atılabiliyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yurttaşları karton bardak, kâğıt havlu, bebek bezi, izmarit, sakız, pipet, tek kullanımlık çatal ve tabak, yağlı kâğıt, diş macunu tüpü gibi atıkları poşete koymamaları konusunda uyarıyor. Bu tür atıkları atanlar için cezai yaptırımlar uygulanacağı bildirildi.



